بهره‌گیری از دانش‌بنیان ها برای توسعه کشت‌ گیاهان دارویی

صدا و سیما یکشنبه 01 آبان 1401 - 14:56
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: باید از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان برای توسعه کشت گیاهان دارویی و خوراکی استفاده کرد.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت جهادکشاورزی، سیدمجتبی خیام‌نکویی رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در نخستین جشنواره ملی موسیر در استان چهارمحال و بختیاری با اشاره به این که بیشترین سطح زیر کشت موسیر در جهان در ایران است، افزود: هم‌اکنون موسیر در کشور بیشتر به صورت خام‌فروشی انجام می‌شود و باید با استفاده از ظرفیت و دانش شرکت‌های دانش‌بنیان ارزش افزوده موسیر را افزایش داد تا ارزش افزوده و سود حاصل از موسیر به کشاورزان برگردانده شود.

وی بر حمایت از کشت موسیر و توسعه زیرساخت‌های زنجیره تولید و کشت موسیر و گیاهان دارویی در چهارمحال و بختیاری اشاره کرد و گفت: توسعه کشت گیاهان خوراکی و دارویی نیازمند حمایت در ابعاد مختلف است.

خیام‌نکویی اظهار کرد: چهارمحال و بختیاری دومین استان از نظر سطح زیر کشت موسیر است و این استان ظرفیت‌های بالای از جمله ذخایر ژنتیکی قابل توجه و سطح زیر کشت بالا و همچنین رویشگاه طبیعی برای توسعه کشت موسیر را دارد و باید کشت موسیر را در مناطق مختلف استان و کشور به عنوان یک گیاه کم آب‌بر توسعه داد. همچنین شناسایی گونه‌های بومی موسیر در مناطق مختلف کشور از برنامه مهم برای توسعه کشت این گیاه است و باید تلاش شود ارزش افزوده حاصل از کشت موسیر به دست کشاورزان برسد.

وی با تاکید بر این که صادرات موسیر باید به گونه‌ای باشد که لطمه‌ای به مراتع و رویشگاه‌های طبیعی و اراضی زیر کشت موسیر وارد نشود و بسته به سطح زیر کشت این محصول دارد، گفت: برای صادرات موسیر در وزارت جهادکشاورزی تمهیداتی اندیشده است که در صورت تکمیل زنجیره تولید این امکان فراهم می‌شود.

وی به تمهیدات اندیشیده شده معاونت باغبانی وزارت جهادکشاورزی برای این امر اشاره کرد و گفت: چشم انداز توسعه کشت موسیر در استان چهارمحال و بختیاری به عنوان دومین استان از نظر سطح زیر کشت در ابعاد مختلف از جمله کشت، آموزش و فراوری مورد قرار خواهد گرفت تا از خام‌فروشی جلوگیری شود.

برای ایجاد پالایشگاه گیاهان دارویی مجوز می‌دهیم

معاون وزیر و رییس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی در این سفر در دیدار با استاندار چهارمحال و بختیاری با اشاره به ظرفیت ایران در تنوع گونه‌های گیاهی یادآور شد: این وزارتخانه برای ایجاد پالایشگاه گیاهان دارویی در کشور به سرمایه‌گذاران مجوز احداث و تاسیس می‌دهد.

وی افزود: چنانچه سرمایه‌گذاری با ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای ایجاد پالایشگاه در این استان اعلام آمادگی کند، وزارتخانه نیز مجوز تاسیس پالایشگاه گیاهان دارویی را برای سرمایه‌گذاران صادر می‌کند.

به گفته معاون وزیر، کار‌های مطالعاتی در این زمینه از سوی سازمان تحقیقات کشاورزی انجام شده است و اکنون یک سرمایه‌گذار در کشور اعلام آمادگی کرده است.

وی افزود: اکنون در بخش گیاهان دارویی خام‌فروشی می‌شود در حالی که باید از خام‌فروشی جلوگیری شود و برای ایجاد پالایشگاه گیاهان دارویی در چهارمحال و بختیاری آمادگی وجود دارد.

خیام‌نکویی با بیان این که در بخش ذخایر ژنتیکی، ایران جزو هشت کشور تنوع زیستی جهان است، افزود: یعنی هشت هزار و ۲۰۰ گونه گیاهی در ایران است که از این تعداد ۲ هزار و ۲۰۰ گونه آن گیاهان دارویی است که ۲۵ درصد گیاهان کشور دارویی است، که ۲ تا سه برابر تنوع زیستی اروپا گونه گیاهی دارد.

وی اظهار داشت: کار‌های عمرانی نباید مخالف گیاهان باشد و برای اینکه گونه‌ها از بین نرود مراکز تحقیقاتی با هزینه اختصاص یافته از طرح‌های عمرانی این ذخایر ژنتیک حفظ شود.

معاون وزیر جهادکشاورزی با اشاره به ظرفیت‌های تولیدمحور روستا‌ها گفت: در سال‌های گذشته روستا‌ها به عنوان کانون تولید کم‌توجهی شد و روستا‌ها که کانون تولید بودن به کانون مصرف تبدیل شده بودند.

به گفته وی، تغییر اقلیم و گرم شدن هوا که پدیده جهانی است و همچنین بروز خشکسالی و محدودیت‌های آبی که بخش کشاورزی روزی ۹۶میلیارد مترمکعب آب داشت، ولی اکنون به ۷۲ میلیارد مترمکعب رسیده است و هر چه جلوتر می‌رویم محدودیت آب بیشتر می‌شود، از مشکلات بخش کشاورزی است.

وی قطعه قطعه شدن زمین‌های کشاورزی یکی دیگر از مشکلات این بخش است و گفت: ۷۰ درصد از بهره‌برداران بخش کشاورزی بالای ۵۲/۸ سال سن دارند که باید این بخش تحقیقات بخش کشاورزی رسوخ کند.

خبام‌نکویی اظهار داشت: دو هفته پیش الگوی کشت محصولات کشاورزی ابلاغ شد که بر این اساس در افق چهار ساله دولت سیزدهم، کاهش سطح زیر کشت محصولات آبی و افزایش سطح زیر کشت دیمزار وجود خواهد داشت و با اجرای طرح تغییر الگوی کشت و بسته‌های حمایتی این افزایش اتفاق خواهد افتاد.

رییس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی گفت: دیدگاه‌های مقام معظم رهبری، رییس جمهور و هیات دولت و مجلس شورای اسلامی مهمترین سرمایه معنوی بخش کشاورزی است.

وی تصریح کرد: مقام معظم رهبری مساله امنیت غذایی را مساله درجه کشور دانستند که در این زمینه باید گام‌های بلندی برداشته شود و محوریت بخش کشاورزی مدنظر باشد چرا که بخش کشاورزی بیشترین خدمت را در چهار دهه اخیر به مردم ارائه کرده است و ۸۰ درصد غذای مردم توسط بخش کشاورزی تولید می‌شود.

خیام‌نکویی اظهار داشت: برای ۲۰ درصد محصولات غذایی سالانه ۱۰ تا ۱۵ میلیارد دلار هزینه واردات وجود دارد که اگر قرار بود مانند برخی از کشورها، ایران وارد کننده تمام محصولات باشد هزینه‌های بسیار بالایی برای کشور در پی‌داشت.

وی یادآور شد: سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی بزرگترین سازمان تحقیقاتی خاورمیانه است که ۲۱ موسسه و ۳۵ مرکز استانی دارد و مهمترین ماموریت این مراکز افزایش بهره‌وری در بخش کشاورزی از مسیر دانش و فناوری است.

به گفته وی، ۱۰۰ میلیون تن افزایش محصولات در بخش کشاورزی پس از انقلاب ثبت شده است که ۴۰ تا ۴۵ درصد آن ناشی از افزایش سطح زیر کشت و مابقی از محل رسوخ دانش و فناوری در بخش کشاورزی از جمله تولید بذور گواهی شده، بذور پرورشی، بدوز مادری، گونه‌های اصلاح شده گیاهی، بهنژادی و بهزراعی بوده است.

خیام‌نکویی اظهار داشت: از این پس تمام ظرفیت تحقیقات این سازمان در خدمت همه استان‌های کشور خواهد بود و همه تحقیقات صورت گرفته بخش کشاورزی به کشاورزان منتقل خواهد شد.

رییس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی گفت: ۲ هزار هیات علمی در این سازمان حضور دارد که این یک ظرفیت علمی برای بخش کشاورزی است و باید از این ظرفیت برای بهره وری و بهبود بخش کشاورزی استفاده شود.

خیام‌نکویی گفت: باید به جای خام‌فروشی محصولات کشاورزی به سمت فرآوری این محصولات رفت و این نیازمند تربیت کشاورزان دانش‌محور است و هنرستان‌ه

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.