روش نگهداری بامبو در خانه به دو صورت امکان پذیر است.این گیاه را می توان هم در آب و هم در خاک نگهداری کرد.در این مطلب از پارس نیوز ما شما را با روش های نگهداری بامبو در خانه آشنا میکنیم.
بامبولاکی از گیاهانی است که این روزها طرفداران زیادی را به علت سهولت پرورش و نگهداری آن پیدا کرده است. این گیاه به نام های دراسینای روبانی و گیاه نواری یا روبانی و یا خیزران خوش قدم، خوش یمن مشهور است.
لاکی بامبو به دلیل شباهتش به خیزران به این نام مشهور شده است اما در واقع بامبو نیست و نام اصلی آن «دراسینا» و نام خانوادگی اش «ساندریانا» و از خانواده Liliacea می باشد که بومی کمرون بوده و در مناطق استوایی غرب آفریقا نیز می روید.
اگر مراقب از این گیاه به درستی انجام شود ممکن است ارتفاعش تا حدود یک متر نیز برسد و چندین سال عمرکند. شما ممکن است که گیاه بامبو را بعنوان یک هدیه دریافت کرده باشید، یا خودتان خریده باشید.
همچنین در پارس نیوز بخوانید : بامبو میهمان پرطرفدار خانه ها
گیاه بامبو را در گلدانی که دهانه آن حدود 5 سانتیمتر گشادتر از قطر مجموع ساقه ها باشد قرار دهید و گلدان را با آب بدون کلر پر کنید و با دانه های لیکا (پوکه صنعتی) اطراف ساقه ها را طوری بپوشانید تا در درون گلدان به صورت شکیل بایستد. شما می توانید از دانه های لیکا به عنوان سطح اتکا و حایل برای بالا و پایین نگه داشتن ساقه ها استفاده کنید.
دانه های لیکا به علت پخته شدن در دمای بالا، از هرنوع آفت و بیماری به دور هستند و رطوبت را به دلیل متخلل بودن در خود نگه می دارند و در صورت رفتن به مسافرت و فراموش نمودن آبیاری به خاطر داشتن خلل و فرج، آب را به اندازه کافی در خود ذخیر کرده و رطوبت لازم را به گیاه می رساند.
بامبو گیاهی متعلق به علفهای غولپیکر است که همواره آن را به نشانه قدرت و استقامت میشناسند. حتی برخی از افراد اعتقاد دارند که نگهداری گیاه بامبو میتواند برای آنها شانس بیاورد. نام علمی این گیاه Bambusoideae است و هیچگاه نباید انتظار گلدهی از آن را داشته باشید. پانداها علاقه بسیاری به خوردن گیاه بامبو دارند. نگهداری این گیاه بسیار راحت است و ما در ادامه در مورد شیوه نگهداری این گیاه دوستداشتنی صحبت میکنیم.
یکی از موارد مهم در نحوه نگهداری گل بامبود در آب بدون شک آبیاری صحیح است. بامبو هم قابلیت نگهداری در خاک و هم در آب را دارد، اما به دلیل اینکه روش نگهداری در آب بسیار راحت است و احتمال کمتری وجود دارد تا به گیاه آسیب برسد، اکثر مردم تمایل به نگهداری بامبو در آب دارند. برخیها با خود فکر میکنند که چون بامبو گیاهی مقاوم است پس از هر نوع آبی میتوان برای نگهداری آن استفاده کرد؛ اما این گیاه حساسیت بالایی نسبت به آب دارد و توصیه میشود تا از آب معدنی یا آب مقطر استفاده کنید. البته از آب شیر نیز میتوانید استفاده کنید؛ در صورتی که بعد از ریختن آب در یک ظرف، اجازه دهید تا 24 ساعت بماند و کلر درون آن ناپدید شود. روش دیگر این است که آب شیر را بجوشانید.
مقدار آبی که گیاه بامبو را در آن میگذارید باید به حدی باشد تا ریشهها را کامل در بر بگیرد. برای تعویض آب بامبو باید هر هفته اقدام کنید. البته میتوانید این کار را هر دو هفته یکبار نیز انجام دهید. نکتهی دیگری که باید به آن توجه کنید این است که هیچگاه اجازه ندهید تا آب گیاه تمام شود و به خشکی برسد. مسئله دیگری که حتماً باید به آن توجه کنید، شستشوی گلدان بعد از هر بار تعویض آب است؛ زیرا زمانی که آب در جایی راکد باشد، احتمال رشد جلبکها در آن بالا میرود. از استفاده از آبهای دارای کلسیم یا منیزیم و همینطور آبهای شور نیز برای پرورش بامبو اجتناب کنید. این نوع آبها گیاه شما را خراب خواهد کرد.
از بابت تأمین رطوبت گیاه بامبو نگران نباشید، زیرا این گیاه برای حیات خود به رطوبت نیاز ندارد و در هر محیطی با هر میزان رطوبتی به خوبی رشد میکند، اما اگر تمایل به این کار دارید، میتوانید هفتهای یک بار، گیاه را غبار پاشی کنید. توجه کنید که انجام این کار به هیچوجه لازم نیست و با انجام ندادن آن مشکلی گیاه شما را تهدید نخواهد کرد.
دمای محیطی که گیاه بامبو در آن نگهداری میشود، اهمیت دارد. دمای نگهداری بامبو باید بین 18 تا 35 درجه سانتیگراد باشد و از قرار دادن آن در محیطی با دمای زیر 15 درجه سانتیگراد جلوگیری کنید؛ زیرا گیاه دچار سرمازدگی میشود. بنابراین اگر گیاه خود را در بیرون از محیط خانه نگهداری میکنید، حتماً در زمستان و روزهای سرد آن را به داخل منزل انتقال دهید.
بهترین موقعیت نوری برای گیاه بامبو مکانی است که دارای نور ملایم باشد و در مقابل نور مستقیم خورشید قرار نگیرد، زیرا نور شدید برگهای گیاه را میسوزاند و از بین میبرد. پس در خانهی خود به دنبال جایی باشید تا تابش غیرمستقیم نور خورشید وجود داشته باشد. برای مثال قسمتهایی از خانه که دارای پنجره هستند و نور ملایم خورشید از طریق آنها وارد خانه میشود، بهترین مکان برای نگهداری گیاه بامبو خواهد بود.
برخی افراد ممکن است در مورد سمی بودن برگهای بامبو اطلاعی نداشته باشند و در اثر خوردن آنها به بیماریهای گوارشی مبتلا شوند. برگهای این گیاه سمی است و هیچگاه آن را در دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار ندهید.
با اینکه ترجیح این گیاه به نگهداری در آب است، اما همچنان بسیاری از افراد هنوز روش نگهداری از بامبو خاکی را انتخاب می کنند. البته باید این را نیز بگوییم که کاشت و مراقبت بامبو در خاک مزایایی هم دارد. یکی از آن ها این است که گیاه به نسیبت مراقبت از آن در آب به میزان کمتری از کود احتیاج دارد. چرا که میزان مواد مغذی خاک خیلی بیشتر از آب است. در هر صورت اگر شما هم دوست دارید این گیاه را در خاک بکارید و کنار گل های دیگر کاشته شده در گلدان، از آن ها استفاده کنید مطالب زیر را مطالعه کنید.
طریقه و طرز نگهداری از بامبو خاکی در منزل ایجاب می کند برای این گیاه خاک مناسبی در نظر گرفت که زهکشی مناسبی داشته باشد. چرا که خاکی برای آن مناسب است که آب را به مدت زیادی در خود نگه دارد. اگر چه اکثرا از خاک های ژله ای برای نگهداری از بامبو در خاک استفاده می کنند اما ما در اینجا فرمول مناسبی از ترکیب خاک ارائه می کنیم که با تهیه آن با اطمینان خاطر می توانید از بامبو در خاک مراقبت کنید. این فرمول عبارت است از:
یک واحد خاک برگ مرغوب + یک واحد خاک باغچه + یک واحد پیت ماس + یک واحد پرلیت + مقداری قارچ کش
طرز نگهداری گل بامبو در خاک به گونه ای است که خاک گیاه نباید خشک شود. درست است که برای آن خاکی تهیه کرده اید که آب را درون خود نگه دارد، اما باید بدانید چگونگی آبیاری آن نیز مهم است. به طور کلی هفته ای سه یا چهار مرتبه باید به بامبو آب بدهید. اما باید به طور مداوم خاک گیاه را چک کنید و به محض از دست دادن رطوبتش، به آن آب بدهید.
برای رساندن مواد مغذی مورد نیاز و نگهداری از بامبویی که در خاک کاشته شده است می توانید هم از کودهای محلول در آب و هم از نوع پودری آن استفاده کنید. بهترین راه برای این منظور نیز مصرف کود سه بیست برای بامبو است. اما از هر کودی که استفاده می کنید باید به این نکته دقت کنید که میزان استفاده از آن باید کاملا کنترل شده باشد. چرا که یکی از دلایل زرد شدن بامبو، مصرف بیش از حد انواع کودهای مغذی است.
یکی از رایج ترین شیوه های نگهداری از بامبو در آپارتمان، مراقبت آن در گلدانی آب است. چرا که این گیاهان با رطوبت میانه بهتری دارند تا خشکی. همچنین به طور طبیعی در سرزمینی رشد یافته اند که میزان بارش زیادی داشته است. اما باید به این دقت کنید که هر آبی برای آن مناسب نیست و مراقبت از آن در آب باعث آن نمی شود که کنترل های لازم برای سلامتی آن انجام نشود. به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را به طریقه صحیح به کارگیری این روش برای پرورش بامبو آشنا کنیم.
به همان میزانی که خاک گلدان برای گیاهان اهمیت دارد، کیفیت آبی که در گلدان می ریزید تا بامبو را درون آن قرار دهید بسیار مهم است. در ابتدا باید بدانید آب باید بدون میکروب، بدون کلر و فلوراید باشد. بنابراین بهتر است قبل از مصرف آب شیر، آن را بجوشانید و سپس برای نگهداری از بامبو از آن استفاده کنید. لازم به ذکر است مقدار آبی که در گلدان می ریزید باید به اندازه ای باشد که تنها ریشه ها دورن آن قرار بگیرند.
بهترین روش برای رساندن مواد مغذی و نگهداری از گیاه بامبویی که در آب گذاشته شده است استفاده از کودهای مایع است. در بین انواع مختلف کودهای شیمیایی، خواص کود سه بیست باعث شده است این محصول برای بامبو بسیار مناسب باشد. بهتر است ماهی یکبار برای گیاه از این کود استفاده کنید.
طرز نگهداری از بامبو لوتوس در منزل بسیار مهم است. به خصوص وقتی از گلدانی آب برای مراقبت از آن استفاده می کنید. چرا که باید حداقل ماهی یکبار آب آن را تعویض کنید. همچنین لازم است به طور مداوم زلال بودن این آب را چک کرده و اگر لجن یا مواد دیگری در آب دیدید سریعا نسبت به عوض کردن آن اقدام کنید. ولی تنها تعویض آب نیست. بلکه باید حداقل ماهی یکبار گلدان آب تمیز شود، با مواد شوینده کاملا شسته و پس از خشک شدن کامل دوباره گیاه درون آن قرار داده شود.
اولین نکته در نگهداری از بامبو نور مناسب است.
بامبو را در برابرِ نور مستقیمِ خورشید نگهداری نکنید؛
زیرا باعث سوختن برگ های بامبو می شود.
نکته بعدی در نگهداری از بامبو هوای پیرامون گیاه است.
از قرار دادن بامبو در معرض باد و سرما (یا در مجاورت منبع گرما)، خودداری نمایید.
اگر بامبوی خود را در آب نگهداری می کنید، اجازه ندهید آبِ درونِ گلدان، تمام شود. پس ریشهها را همیشه با آب بپوشانید.
همچنین، از ریختنِ آبِ بیش از حد، در گلدان، پرهیز کنید.
همین که آب، روی ریشهها را بگیرد، کافی است. این نکتهها را در نگهداری از بامبو و تامین آب آن فراموش نکنید.
تغذیه گیاه یک نکته مهم در نگهداری از بامبو محسوب میشود.
برای بامبوهای قرار گرفته در آب، بهتر است ماهی یکبار، از کودهای ضعیف و مخصوص بامبو استفاده کنید.
بامبو ها را نباید با آب شور یا حاوی کلر و مواد معدنیِ بسیار و یا آب شیرین آبیاری کرد.
با قرار دادن بامبو در خاک، احتمال شور شدن خاک بیشتر میشود و این ممکن است به بامبوی شما آسیب بزند.
در نگهداری از بامبو باید بدانید که گیاه از چه طریقی تنفس میکند.
این گیاه، از طریق برگ هایش تنفس میکند؛ پس با یک قلم مو (یا دستمال خیس)، برگ ها را به طور مرتب تمیز نمایید.
با قرار دادنِ چند ماهی فایتر (Fighter)، گلدفیش (Gold Fish) یا زبرا (Zebra)، دردرون گلدانِ گیاه بامبو، دیگر نیازی به دادن کود به گیاه ندارید؛
زیرا مدفوع ماهی، حاوی ازت و مواد معدنی است که به رشد گیاه کمک میکند.
از افتادن برگ های خراب شده، در آب گلدان، جلوگیری کنید؛
زیرا با افتادن برگها در آب، باکتری ها و عوامل خرابی گیاه، به آب منتقل می شود.
در صورتی که این اتفاق افتاد، آب گلدان را تعویض کنید
با افزایش رطوبت گیاه و سم زدایی آن، مانع ایجاد تار عنکبوت بر روی برگ های گیاهِ بامبوی خود شوید.
برای جلوگیری از ایجاد جلبک، مانع تابشِ مستقیمِ نور به آبِ گیاه بامبوی خود شوید!
اگر مشکلِ بودنِ جلبک، مشکلی همیشگی است، بهتر است که گیاه را در یک گلدان متخلخل قرار دهید.
برای اینکه بامبویی با برگ های درشت داشته باشید، لازم است گیاهتان را با قطره یا کود مناسب تغذیه کنید و گلدان آن را، به محیط پر نور تری انتقال دهید.
اگر بامبوی شما در خاک قرار دارد، به نحوی گیاهتان را آبیاری کنید که خاک آن، همیشه مرطوب باشد نه خیس!
اگر بامبو را در آب نگهداری میکنید، عوض کردن آب در هر هفته، به بهداشت بیشتر گیاه کمک میکند.
اگر نمیخواهید با فاصلههای کم، آب گلدان را تعویض کنید، به ریشه ها دقت کنید.
ریشه های یک بامبوی سالم، باید به رنگ قرمز باشد.
همچنین در صورتی که حس کردید آب درون گلدان، بوی بدی می دهد، آب گلدان را تعویض کنید.
اگر از آب شیر برای آبیاری استفاده میکنید، حتما تا 24 ساعت، آب را در ظرفی بریزید و نگه دارید.
این مدت زمان، باعث از بین رفتن کلر موجود در آب خواهد شد.