به گزارش بهداشت نیوز، بیماری هپاتیت به علل مختلفی از قبیل ویروسها، باکتریها، بیماری خودایمنی، داروها و ... ایجاد میشود. در این بیماری کبد متورم میشود و فعالیت آن مختل میشود. انواع هپاتیت عبارتاند از: هپاتیت نوع A، نوع B و نوع C. شایعترین نوع هپاتیت، هپاتیت نوع B است. هپاتیت نوع A و C قابل درمان هستند، اما نوع B تنها با واکسن قابل پیشگیری است و راه درمانی آن هنوز در حال پیشرفت است. در ادامه به راههای پیشگیری از انواع هپاتیت میپردازیم.
پیشگیری از هپاتیت A
هپاتیت A نوعی بیماری عفونی حاد کبد است که توسط ویروس هپاتیت A یعنی ویروس (HAV) ایجاد میشود. این بیماری از طریق خوردن یا نوشیدن غذا و آبی که با مدفوع فرد آلوده، آلوده شدهاست گسترش مییابد. اقدامات زیر به خصوص در هنگام سفر میتواند در پیشگیری از ابتلاء به عفونت کمک کننده باشد:
- بعد از دستشویی دستها را با صابون بشویید.
- فقط مواد غذایی را که تازه پخته شدهاند، مصرف کنید.
- اگر از بهداشتی بودن آب منطقهای که در آن حضور دارید، اطمینان ندارید، از آبهای معدنی شرکتی یا آب جوش استفاده کنید.
- اگر به سلامت محیط اطمینان ندارید، از میوههای قابل پوستگیری استفاده نمائید.
- در صورتی که از تمیزی و ضدعفونی بودن سبزیجات مطمئن هستید، آنها را به صورت خام مصرف نمائید.
- قبل از سفر به مناطقی که نوع A در آنجا شایع است، واکسن HAV دریافت کنید.
پیشگیری از هپاتیت B
هپاتیت B یک عفونت ویروسی است که ویروس هپاتیت B (HBV اچ بی وی) عامل آن است و باعث التهاب و آسیب کبد میشود. التهاب به تورم بافتهای بدن به دنبال آسیبدیدگی یا عفونت گفته میشود. ویروس هپاتیت B از طریق تماس با خون، مایع منی یا سایر مایعات بدن فرد آلوده گسترش مییابد. انتقال این ویروس با قرار گرفتن در معرض خون یا مایعات بیولوژیکی آلودهٔ بدن فرد آلوده صورت میگیرد. در مناطقی که این بیماری شایع و بومزاد است، این انتقال در زمان تولد یا از راه تماس با خون افراد دیگر در دوران کودکی شایعترین راه انتقال هپاتیت B است. در مناطقی که این بیماری نادر است، متداولترین شیوهٔ انتشار این عفونت از مسیر تزریق درونوریدی مواد مخدر، و مقاربت جنسی است. جهت به حداقل رساندن خطر انتقال هپاتیت B اقدامات زیر را انجام دهید:
- در صورتی که ناقل بیماری هپاتیت B هستید، شریک جنسی خود را آگاه نمائید و از شریک جنسی خود نیز پیرامون مبتلا بودن به بیماری پرسش نمائید.
- رابطهی جنسی حفاظت شده با استفاده از کاندوم را تمرین نمائید.
- فقط از سوزنهای استفاده نشده، استفاده کنید.
- از مسواک، تیغ و لوازم مانیکور (ناخن گیر) به صورت مشترک استفاده ننمایید.
- در صورت اقدام جهت مواردی مانند خالکوبی، پیرسینگ یا طب سوزنی، از استریل بودن دستگاه و لوازمات اطمینان حاصل نمائید.
- اگر در معرض خطر هستید، واکسن HBV دریافت نمائید.
پیشگیری از هپاتیت C
هپاتیت C نوعی عفونت است که عمدتاً کبد را تحت تأثیر قرار میدهد. ویروس هپاتیت C یعنی (HCV) علت این بیماری است. هپاتیت C اغلب هیچ علائمی ندارد، اما عفونت مزمن موجب زخم شدن کبد میشود، و پس از چند سال به سیروز کبد میانجامد. افراد اغلب از طریق تماس خونی ناشی از استعمال درون وریدی مواد مخدر، تجهیزات پزشکی ضدعفونی نشده، و تزریق خون به هپاتیت سی مبتلا میشوند. مراحل زیر میتوانند به پیشگیری از انتقال این بیماری کمک کنند:
- از سوزن، مسواک و لوازم مانیکور به طور مشترک استفاده نکنید.
- در صورت اقدام به پیرسینگ یا سوراخ کردن پوست، از استریل و تمیز بودن لوازم اطمینان حاصل کنید.
- در مصرف الکل زیاده روی نکنید.
- از مصرف مواد مخدر تزریقی بپرهیزید.