حرمتالله رفیعی، رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران، در پاسخ به سوال خبرنگار رکنا در نشست خبری در مورد گرانی اقامت در هتل ها و حتی بوم گردی ها به شدت از وضعیت گردشگری، هوانوردی، قیمتگذاری هتلها و بیتوجهی دولت به نیازهای مردم در حوزه سفر انتقاد کرد و گفت: «مردم دیگر توان اقامت در هتلها را ندارند، به سمت چادرنشینی سفری رفتهاند. این فاجعه است. چرا باید یک هتل دو ستاره در ایران با کیفیت پایین، هزینهای معادل هتل چهار ستاره از مردم بگیرد؟»
رفیعی با اشاره به تورم افسارگسیخته و نبود نظارت مؤثر بر صنعت گردشگری افزود: «من به چشم خودم دیدهام که هتل دو ستارهای در جنوب شرقی کشور، با کمترین امکانات، از مردم پول هتل چهار یا پنج ستاره میگیرد. این ظلم به مردم است. چه نظارتی روی این قیمتگذاریها وجود دارد؟ چرا باید هزینههای سفر اینقدر بالا باشد که خانوادهها ترجیح دهند در چادر بخوابند یا اصلاً قید سفر را بزنند؟»
او همچنین صنعت هوانوردی را «کاملاً مافیایی» توصیف کرد و گفت: «شما ببینید مردم ایران با چه کیفیتی پرواز میکنند. وقتی یک مسافر ایرانی همان مبلغی را میپردازد که یک مسافر خارجی برای پرواز با شرکتهای معتبر میدهد، چرا باید در داخل کشور سوار هواپیماهای فرسوده و پرخطر شود؟ چرا هواپیماهای ما همیشه یا موتورشان دچار نقص است یا لاستیکشان در فرودگاه میترکد؟ این چه خدماتیست که به مردم داده میشود؟»
او با اشاره به تجربه پروازهای بینالمللی ادامه داد: «مردم خارج از کشور با همین مبلغی که ما پرداخت میکنیم، بنز سوار میشوند؛ ما در ایران ژیان تحویل مردم میدهیم.»
رئیس انجمن دفاتر خدمات مسافرتی با بیان اینکه سفر یک ضرورت روحی و روانی برای جامعه است، تأکید کرد: «دولت باید برای مردم تسهیلات سفر فراهم کند. این فقط تفریح نیست، سفر بازسازی ذهنی و روحی به دنبال دارد. در دین اسلام هم بیش از صد بار مستقیم و غیرمستقیم به سفر توصیه شده است. چرا دولت ما نمیخواهد این را بفهمد؟»
رفیعی پیشنهاد داد که دولت باید مانند کشورهای دیگر، بخشی از هزینههای سفر را پوشش دهد یا حداقل وام و تسهیلات در اختیار مردم قرار دهد تا سفر رفتن از حالت لوکس و غیرممکن خارج شود: «هیچ اشکالی ندارد اگر تسهیلات سفر به صورت اقساطی داده شود. بانکها هم میتوانند سودشان را بگیرند، ولی مردم بتوانند از حداقل حق خود بهرهمند شوند.»
او همچنین با رد سیاستهایی که به دنبال «ارزانسازی» سفر هستند، تأکید کرد: «ما نباید به دنبال ارزانسازی به معنای بیکیفیت کردن سفر باشیم. شأن مردم ایران بالاتر از آن است که فقط بهخاطر قیمت پایین، خدمات بیارزش دریافت کنند. ما باید به مردم احترام بگذاریم، نه اینکه بگوییم چون فقیر هستند، ارزان بهشان سرویس بدهیم.»
رفیعی با ذکر مثالی گفت: «یک بار یکی از دوستان از من بابت صحبتهایم درباره گرانیها انتقاد کرد. من هم پکیجهای گردشگری کشورهای دیگر مثل ترکیه، مالزی، عربستان و عراق را با جزئیات منتشر کردم. گفتم ببینید دنیا چه چیزی با چه قیمتی به ما میدهد و شما با چه هزینهای چه خدماتی ارائه میکنید؟»
نقد بیپرده از ساختار اداری و نگاه تحقیرآمیز به بخش خصوصی
او در بخش دیگری از صحبتهایش، از فرهنگ مدیریتی کشور و نگاه ارباب–رعیتی به بخش خصوصی انتقاد کرد و گفت: «هنوز فرهنگ اینگونه است که وقتی بخش خصوصی وارد اتاق مدیر دولتی میشود، باید تا کمر خم شود. بعد از جلسه هم بیرون میآید و فحش میدهد. نه آن خم شدن درست است، نه آن فحش دادن. این نگاه باید تغییر کند. ما ولینعمت هستیم، نه سربار.»
رفیعی با اشاره به تجربه شخصیاش گفت: «من حاضرم هر هفته بیایم و پاسخگوی رسانهها باشم، به شرطی که بعدش بررسی و پیگیری شود. نه اینکه فقط یک مصاحبه بگیریم برای پُر کردن صفحه.»
رسانهها و بخش خصوصی باید متحد شوند
او در پایان تأکید کرد که بدون همراهی رسانهها، امکان پیگیری حقوق مردم وجود ندارد: «رسانهها باید کنار بخش خصوصی بایستند. ما میتوانیم با هم، عدد و رقم واقعی را مطرح کنیم، گزارش بدهیم، مطالبهگری کنیم. اگر رسانه فقط سراغ مدیران دولتی برود و از بخش خصوصی صرفاً برای تزئین استفاده کند، ما هیچگاه از این بنبست خارج نخواهیم شد.»