تصویر روز ناسا: چرخش یک سیاه‌چاله کلان‌جرم

دیجیاتو یکشنبه 14 اردیبهشت 1404 - 21:02
تصویر روز ناسا نمایی هنری از سقوط ماده به درون سیاه‌چاله‌ای کلان‌جرم را نشان می‌دهد. دانشمندان هنوز نمی‌دانند که برای سرعت چرخش سیاه‌چاله حد نهایی وجود دارد یا نه، اما تلسکوپ‌های فضایی با رصد سیاه‌چاله‌ای غول‌پیکر در قلب کهکشان NGC 1365، سرنخ‌هایی از بیشینه سرعت چرخش سیاه‌چاله‌ها به دست آورده‌اند. در تصویر روز ناسا چه می‌بینیم؟ سیاه‌چاله‌ها تا چه حد می‌توانند سریع بچرخند؟ اگر جسمی که از ماده معمولی ساخته شده است، بیش از حد سریع بچرخد، ساختار آن از هم گسیخته و متلاشی می‌شود. اما درمورد سیاه‌چاله‌ها شرایط متفاوت است. به‌دلیل ویژگی‌های منحصر‌به‌فرد آنها، احتمالاً سیاه‌چاله به‌سادگی تکه‌تکه نمی‌شود […] The post تصویر روز ناسا: چرخش یک سیاه‌چاله کلان‌جرم appeared first on دیجیاتو.

تصویر روز ناسا نمایی هنری از سقوط ماده درون سیاه‌چاله‌ای کلان‌جرم را نشان می‌دهد. دانشمندان هنوز نمی‌دانند سرعت چرخش سیاه‌چاله حد نهایی دارد یا نه اما تلسکوپ‌های فضایی با رصد سیاه‌چاله‌ای غول‌پیکر در قلب کهکشان NGC 1365، سرنخ‌هایی از بیشینه سرعت چرخش سیاه‌چاله‌ها به دست آورده‌اند.

در تصویر روز ناسا چه می‌بینیم؟

سیاه‌چاله‌ها تا چه حد می‌توانند سریع بچرخند؟ اگر جسمی که از ماده معمولی ساخته شده، بیش از حد سریع بچرخد، ساختار آن از هم گسیخته و متلاشی می‌شود. اما درمورد سیاه‌چاله‌ها متفاوت است. سیاه‌چاله به‌دلیل ویژگی‌های منحصر‌به‌فردش احتمالاً به‌سادگی تکه‌تکه نمی‌شود؛ بنابراین ممکن است محدوده سرعت چرخش مشخصی نداشته باشد!

در فیزیک، برای مدل‌سازی سیاه‌چاله‌هایی که سریع می‌چرخند، معمولاً از «روش کِر» در نظریه نسبیت عام اینشتین استفاده می‌شود. این راه‌حل پیش‌بینی‌های خارق‌العاده‌ای درباره رفتار سیاه‌چاله‌ها ارائه می‌دهد.

یکی از این پیش‌بینی‌ها این است: از دید ناظری از فاصله دور، ماده‌ای که درون سیاه‌چاله با بیشینه چرخش سقوط می‌کند، در آخرین لحظات قبل از ناپدید شدن با سرعتی نزدیک به سرعت نور می‌چرخد.

به گزارش ناسا، این پیش‌بینی با ۲ رصدخانه فضایی NuSTAR متعلق به ناسا و XMM-Newton متعلق به آژانس فضایی اروپا بررسی شده است. این ۲ تلسکوپ فضایی سیاه‌چاله‌ ابَرپرجرمی را در مرکز کهکشان مارپیچی NGC 1365 بررسی کردند.

دانشمندان با استفاده از داده‌های جمع‌آوری‌شده، میزان گرمای شدید و پهن شدن خطوط طیف اتمی در لبه داخلی دیسک برافزایشی پیرامون سیاه‌چاله را اندازه گرفتند و حد سرعت نزدیک به سرعت نور تأیید شد.

به گفته دانشمندان، ماده‌ای که تصادفی درون سیاه‌چاله سقوط می‌کند، نمی‌تواند سرعت چرخش آن را تا این حد افزایش دهد؛ بنابراین، اندازه‌گیری‌های دقیق NuSTAR و XMM وجود دیسک برافزایشی اطراف سیاه‌چاله را نیز اثبات می‌کنند.

تصویر روز ناسا: چرخش یک سیاه‌چاله کلان‌جرم

تصویر روز ناسا نیز نمایی خیالی از این پدیده را نشان می‌دهد: دیسک برافزایشی از ماده معمولی که با چرخشی مارپیچی درحال سقوط به سیاه‌چاله است و جت قدرتمندی به بیرون پرتاب می‌شود.

همچنین بخوانید: اخترشناسان بزرگ‌ترین جت‌های سیاه‌چاله‌ای را کشف کردند

منبع خبر "دیجیاتو" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.