به گزارش مشرق، آزاده نظربلند در غرفه نهاد کتابخانههای عمومی در سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران درباره اقداماتی که توسط این نهاد انجام میشود، گفت: امسال در همکاری با بانک حامی نمایشگاه توانستیم ۱۰ میلیارد تومان بودجه خرید کتاب تامین کنیم. این مبلغ میان کتابخانههای مناطق محروم کشور توزیع میشود. به همین دلیل فهرستی از منابع مورد نیاز و کتابهای ارزشمند را در اختیار کتابداران در کتابخانههای مناطق محروم کشور قرار دادیم و آنها با توجه به نیاز مخاطبان و نیاز مردم میتوانند کتابها را از بخش مجازی نمایشگاه تهیه کنند. کتاب وقتی در کتابخانه قرار بگیرد، موجب گردش اقتصادی در صنعت نشر میشود.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور درباره فهرستی که در اختیار کتابداران برای تجهیز کتابخانههای مناطق محروم قرار گرفته است، توضیح داد: در این لیست به کتابهایی با محتوای ارزشمند، آثاری که کتابسازی نشده باشند و به اعتبار ناشر و نویسنده توجه شده است. کتابها توسط کارشناسهای نهاد بررسی محتوایی میشوند و فهرست خرید در اختیار کتابخانهها قرار میگیرد.
او با تاکید بر اثر قیمت کتاب و وضعیت اقتصادی مردم بر خریدی که از نمایشگاه انجام میشود، گفت: حضور مردم و تلاش ناشران در نمایشگاه را نمیتوان کتمان کرد؛ اما امکان خرید بسیاری از آثار برای مردم ممکن نیست، در چنین شرایطی فعالیت کتابخانهها و همچنین دسترسی به کتاب الکترونیک از اهمیت بیشتری برخوردار است.
حضور نهاد در نمایشگاه از بُعد ترویج کتاب است
نظربلند با اعلام اینکه حضور نهاد در نمایشگاه از بُعد ترویج کتاب است، ادامه داد: در شبستان میان ناشران عمومی این فعالیت را انجام میدهیم و در بخش کودک و نوجوان نیز غرفهای برای ترویج کتاب داریم. هدف این غرفه نمایش فعالیت بخش کودک و نوجوان در کتابخانهها است تا مردم متوجه شوند کتابخانه کودک فقط از قفسههای کتاب تشکیل نشده است، بلکه در آنها رویدادهای فرهنگی متنوعی مانند، قصهگویی، شاهنامهخوانی و دیگر مسائل مرتبط با کودکان برگزارمیشود.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی درباره فعالیتهای غرفه واقع در شبستان توضیح داد: در غرفه اصلی بر چند بُعد فناورانه تکیه کردیم، یکی از آنها سامانه هوشمند همیار کتاب است که از هوش مصنوعی برای مشاوره و پیشنهاد کتاب مناسب به مخاطبان استفاده میکند، محتوا این سامانه در حال تکمیل است، سیستم آن غنی میشود و به تدریج میتوانیم از آن اطلاعات بیشتری به دست بیاوریم. سیستم براساس مدت زمانی بود که در اختیار داشتیم و هرچه بیشتر زمان بگذرد قویتر میشود؛ با استفاده از این سیستم ۱۵۰ بسته مطالعاتی تهیه کردیم و برای تهیه هزار بسته مطالعاتی برنامهریزی کردیم.
به گفته او سامانه دیگر نمایشگاه نرمافزار «اهدانش» است که برای کمک به کتابخانههای عمومی تهیه شده است. در این سامانه مشخص شده کدام کتابخانه در کدام شهر نیاز به چه تجهیزاتی دارد، خیرین میتوانند در تامین تجهیزات کمک کنند.
او با اعلام اینکه طرح آمایش سرزمین در نهاد کتابخانههای عمومی اجرا میشود، ادامه داد: در این سیستم اگر بخواهیم برای ایجاد کتابخانه در یک منطقه تصمیم بگیریم، میتوانیم از دادههای آمایش سرزمین استفاده کنیم. این سامانه میتواند بر اساس ترکیب جمعیتی، سنی و مراکز فعالیت، تصمیم بگیرد.
نظربلند با اشاره به دو کتابخانه سیار که در محیط نمایشگاه کتاب جانمایی شده است، توضیح داد: یکی از کتابخانههای سیار مقابل بخش کودک است و دیگر کتابخانه سیار قرار است بعد از نمایشگاه به سمت همدان حرکت کند.