الزامات کنش‌گری مبلغان دینی در حوزه هوش مصنوعی

خبرگزاری مهر یکشنبه 21 اردیبهشت 1404 - 08:27
شهرکرد-یک مبلغ کارشناس هوش مصنوعی گفت: مبلغان با بهره‌برداری صحیح از هوش مصنوعی می‌توانند از گسترش تبلیغات ضد دینی جلوگیری کرده و از آن برای ترویج آموزه‌های دینی استفاده کنند.

حجت‌الاسلام والمسلمین محمد کریمی در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به اینکه مبلغان دینی نقش بسیار مهمی در مواجهه با هوش مصنوعی دارند، اظهار کرد: امروز در شرایطی که تبلیغات الحادی و ضد دینی از طریق ابزارهای نوین تکنولوژی مانند هوش مصنوعی در حال گسترش هستند، مبلغان دینی باید با بهره‌برداری صحیح و مؤثر از این تکنولوژی پیام‌ها و آموزه‌های دینی و معارف قرآنی را به جامعه منتقل کنند.

دبیر ستاد اقامه نماز چهارمحال و بختیاری با ذکر اینکه مبلغان همچنین باید مقابله با تبلیغات ضد دینی را در دستور کار خود قرار دهند، ادامه داد: در این راستا چند رسالت مهم را می‌توانیم برای مبلغان دینی ذکر کنیم.

کریمی «ترویج استفاده اخلاقی از هوش مصنوعی» را اولین رسالت مبلغان در قبال هوش مصنوعی دانست و افزود: مبلغان باید این فناوری را به‌عنوان یک ابزار برای تبلیغ آموزه‌های دین و قرآن استفاده کرده و همزمان مخاطبان را نسبت به خطرات استفاده نادرست از این ابزار آگاه کنند.

استفاده اخلاقی از هوش مصنوعی

وی تصریح کرد: این آگاهی می‌تواند شامل آموزش‌هایی در مورد استفاده صحیح از هوش مصنوعی، حفظ حریم خصوصی و مسائل اخلاقی در فضای دیجیتال باشد که در این راستا مبلغان باید تلاش کنند تا هوش مصنوعی به ابزار اخلاقی و معنوی تبدیل شود.

این کارشناس و مدرس هوش مصنوعی با ذکر نمونه‌ای، اضافه کرد: مثلاً برگزاری دوره‌های آموزشی برای مبلغان و عموم مردم در خصوص استفاده اخلاقی از هوش مصنوعی و همچنین ایجاد محتوای دینی که استفاده از AI را در راستای تقویت آموزه‌های دینی ترویج دهد، می‌تواند نمونه‌ای از این تلاش‌ها باشد.

کریمی با تصریح اینکه «مبارزه با تبلیغات الحادی و غیر اخلاقی» از دیگر وظایف مبلغ در مواجهه با هوش مصنوعی است، توضیح داد: مبلغان دینی باید فعالانه در فضای دیجیتال به‌ویژه در رسانه‌های اجتماعی فعالیت کنند و به مقابله با تبلیغات الحادی و ضد دینی بپردازند که در این راستا هوش مصنوعی می‌تواند به‌عنوان ابزاری برای شناسایی و مقابله با محتوای مضر استفاده شود.

وی با تأکید بر اینکه مبلغان باید استفاده از محتواهای دینی، نظریات اشتباه را اصلاح کنند، ادامه داد: استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی برای شناسایی محتواهای ضد دینی و منتشر کردن پاسخ‌های مؤثر، ایجاد چت‌بات‌های دینی که به پاسخگویی به شبهات و نقدهای دینی کمک کنند و ایجاد کمپین‌های آنلاین برای ترویج مفاهیم دینی در برابر تبلیغات الحادی از جمله این کارها می‌تواند باشد.

هوش مصنوعی و تولید محتوای دینی

مدیر ستاد اقامه نماز چهارمحال و بختیاری اظهار کرد: «تولید محتوای دینی با استفاده از هوش مصنوعی» دیگر رسالت مبلغان در این حوزه است که می‌توانند از این ابزار نوپدید برای تولید محتوای دینی به شیوه‌ای نوین و جذاب استفاده کنند. مبلغ با تولید مقالات، ویدئوها، پادکست‌ها و محتواهای متنی به تبیین اصول و آموزه‌های قرآن و دین اسلام می‌پردازد و به‌ویژه بر پاسخ به شبهات و انحرافات دینی متمرکز می‌شود.

کریمی ادامه داد: ایجاد محتوای دینی خودکار با استفاده از ابزارهای AI که بر اساس منابع معتبر قرآن و سنت باشد و همچنین طراحی سیستم‌هایی که به‌طور خودکار به سوالات دینی و فلسفی پاسخ دهند از نمونه این تلاش‌ها و اقدامات است.

وی «شخصی‌سازی محتوای دینی برای مخاطبان مختلف» را نیز یادآور شد و گفت: هوش مصنوعی می‌تواند به مبلغان کمک کند تا محتوای دینی را به‌طور خاص برای نیازها و دغدغه‌های مخاطبان مختلف شخصی‌سازی کنند که این قابلیت می‌تواند به‌ویژه در مقابله با شبهات جدید و تبلیغات الحادی مؤثر باشد.

کریمی با بیان اینکه مبلغان می‌توانند با استفاده از داده‌های جمع‌آوری‌شده از مخاطبان، پیام‌های دینی را به شکلی جذاب و مؤثر منتقل کنند، تصریح کرد: آنان می‌توانند از طریق ایجاد محتوای دینی با استفاده از هوش مصنوعی که به‌طور خاص به مشکلات و پرسش‌های دینی هر فرد پاسخ دهد، ارتباط فردی نزدیک‌تری با مخاطبان برقرار کنند.

وی یادآور شد: مبلغان همچنین وظیفه «ایجاد محتوای تعاملی و جذاب» را دارند و می‌توانند از هوش مصنوعی برای ایجاد محتوای تعاملی و جذاب استفاده کنند که نه‌تنها پیام دینی را انتقال دهد بلکه افراد را به بحث و گفتگو در مورد آموزه‌های دینی تشویق کند. این محتواها می‌تواند در قالب ویدئوهای آموزشی، بازی‌ها و حتی پلتفرم‌های آموزشی آنلاین مبتنی بر هوش مصنوعی باشد تا مباحث دینی را به شیوه‌ای جذاب و آموزنده ارائه دهد.

وی تأکید کرد: طراحی بازی‌ها و اپلیکیشن‌های تعاملی دینی با استفاده از هوش مصنوعی ضمن آموزش مفاهیم دینی به کاربران امکان می‌دهند تا در بحث‌های آنلاین شرکت کنند و به سؤالاتشان پاسخ داده شود.

مقابله فعالانه با تبلیغات الحادی

این کارشناس و مدرس هوش مصنوعی «توسعه تفکر انتقادی در برابر تبلیغات الحادی» را دیگر رسالت مبلغان در حوزه هوش مصنوعی عنوان کرد و بیان کرد: یکی از وظایف مبلغان دینی این است که مردم را به تفکر انتقادی در برابر تبلیغات الحادی و غیر دینی تشویق کنند.

کریمی ادامه داد: هوش مصنوعی می‌تواند به‌عنوان ابزاری برای تحلیل و نقد محتواهای دینی و غیردینی استفاده شود که مبلغان باید از این ابزار برای تبیین مفاهیم دینی در برابر مفاهیم الحادی استفاده کنند و افراد را به تحلیل منطقی و انتقادی سوق دهند.

وی تصریح کرد: از جمله این تلاش‌ها ایجاد پلتفرم‌هایی است که به کاربران کمک کند تا محتوای دینی را تحلیل کنند و از آن‌ها بخواهد که با استفاده از منابع معتبر، به شبهات پاسخ دهند.

کریمی با اشاره به ضرورت «گسترش تبلیغ دین از طریق شبکه‌های اجتماعی»، اظهار کرد: مبلغان باید از هوش مصنوعی برای تحلیل داده‌ها و الگوریتم‌ها استفاده کنند تا تبلیغات دینی را به طور مؤثری در شبکه‌های اجتماعی گسترش دهند. مبلغان با تحلیل رفتار کاربران می‌توانند محتوای دینی مرتبط و مؤثر را به گروه‌های خاصی از مخاطبان ارسال کنند.

وی ادامه داد: در این راستا، استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی برای تحلیل رفتار کاربران در شبکه‌های اجتماعی و هدف‌گذاری دقیق محتوای دینی برای جذب مخاطبان خاص موضوعیت خواهد یافت.

منبع خبر "خبرگزاری مهر" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.