به گزارش همشهری آنلاین، پروژههایی که تا همین چند سال پیش تنها در مرزهای خیالپردازیهای علمیتخیلی جای داشتند، اکنون وارد فازهای اولیه اجرا شدهاند. ساخت نیروگاه روی ماه، یکی از جاهطلبانهترین پروژههای فضایی عصر حاضر است.
انرژی خورشیدی در بیپایانترین شکل خود
بهگفته دانشمندان ناسا و آژانس فضایی اروپا (ESA)، یکی از ایدههای اصلی برای تامین انرژی بر سطح ماه، استفاده از انرژی خورشیدی است. نبود جو در ماه به این معناست که تابش خورشید بدون فیلتر به سطح آن میرسد و میتوان از آن بهرهای چندبرابر بیشتر از زمین برد. بهویژه نواحی قطب جنوب ماه، که برخی از آنها تقریبا دائما در معرض نور خورشید قرار دارند، محل مناسبی برای نصب سلولهای خورشیدی در مقیاس وسیع بهشمار میروند.
زیرساختسازی با منابع محلی
یکی از چالشهای مهم، حمل مصالح از زمین به ماه است که بسیار پرهزینه و پیچیده است، اما مهندسان در حال توسعه فناوریهایی هستند که به استفاده از «رِگولیت» (نوعی خاک سطحی ماه) برای چاپ سهبعدی سازهها کمک میکند. به این ترتیب، ساختمانهای نیروگاهی مستقیما با منابع بومی ساخته خواهند شد.
آغاز سکونتپذیری
نیروگاههای ماه تنها برای تولید برق نیستند. این تاسیسات میتوانند گامی کلیدی در فراهمسازی زیرساخت برای سکونت دائمی انسان در ماه باشند. برق تولیدی آنها میتواند برای پشتیبانی از اقامتگاههای فضانوردان، سیستمهای تصفیه آب و هوا و حتی پرورش غذا در گلخانههای بسته مورد استفاده قرار گیرد.
بیشتر بخوانید:
قرارداد مشترک چین و روسیه
روسیه قراردادی با چین برای ساخت یک نیروگاه هستهای در ماه امضا کرده است که بخشی از پایگاه فضایی مشترک آنها بر سطح ماه خواهد بود. براساس توافق جدیدی که بین 2کشور امضا شده، رآکتور هستهای روسیه قرار است نیروی لازم برای «ایستگاه بینالمللی پژوهشهای ماه» (ILRS) را تأمین کند؛ ایستگاهی که بهصورت مشترک توسط روسیه و چین راهاندازی و مدیریت میشود. پایگاه فضایی مورد نظر قرار است تا سال۲۰۳۶ تکمیل شود. این در حالی است که برنامههای آمریکا برای احداث یک پایگاه رقیب بر سطح ماه با ابهام مواجه شده است.
پایگاه آمریکاییها
براساس پیشنهادی که اخیرا از سوی دولت دونالد ترامپ برای بودجه سال۲۰۲۶ ارائه شده، ناسا ممکن است طرح ساخت پایگاهمداری ماه را کنار بگذارد. برنامه اصلی ناسا شامل ایجاد یک ایستگاه مداری به نام «دروازه قمری» (Lunar Gateway) پیش از ساخت اقامتگاههای سطحی در ماه بود. در مقابل یوری بوریسوف، رئیس آژانس فضایی روسیه اعلام کرده ساخت رآکتور چینی-روسی احتمالا بهصورت خودکار و «بدون حضور انسان» انجام خواهد شد. کارشناسان مدتهاست پیشنهاد دادهاند که مراحل ابتدایی سکونتسازی در خارج از زمین با استفاده از ناوگانی از روباتهای خودران، تحت کنترل انسانها از زمین انجام شود.