چرا ترامپ از توافق با تهران طفره می رود؟ | مذاکرات با این کار شکست می خورد

همشهری آنلاین چهارشنبه 31 اردیبهشت 1404 - 23:19
گمانه‌زنی‌ها درباره تاریخ و محل دور پنجم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در حالی همچنان ادامه دارد که رویکردهای واشنگتن در قبال گفت‌وگوها، چشم‌انداز پیش رو در این حوزه را در هاله‌ای از ابهام قرار داده است.

همشهری آنلاین – گروه سیاسی: این روزها روند رو به افزایش تنش در مواضع مذاکراتی تهران و واشنگتن، توجه رسانه‌های منطقه‌ای و بین‌المللی را به خود جلب کرده و بخش قابل‌توجهی از تحلیلگران بر این باورند که روند تحولات نشانگر بروز نوعی «بن‌بست» در مذاکرات است؛ موضوعی که دلیل آن را باید در رویکردهای زیاده‌خواهانه و تهدیدمحور واشنگتن ارزیابی کرد.

براین اساس هم هست که برخی معتقدند نبرد «خطوط قرمز» میان ایران و آمریکا به اوج خود رسیده و در شرایطی که مقام‌های آمریکایی ادعای «توقف غنی‌سازی ازسوی ایران» را مطرح می‌کنند؛ تهران بر ادامه غنی‌سازی در خاک خود تاکید دارد و عباس عراقچی، وزیر امورخارجه ایران نیز روز چهارشنبه اعلام کرد که ایران با توافق یا بی توافق به غنی‌سازی در خاک خود ادامه خواهد داد.

بن بست در مذاکرات؟

پایگاه خبری «العربیه انگلیسی» روز چهارشنبه در گزارشی، روند مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا را مورد توجه قرار داد و با تاکید بر اینکه تنش‌ها میان تهران و واشنگتن به اوج رسیده است، نوشت: «رهبر ایران علناً دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا را به دروغگو بودن و پایبند نبودن به صلح متهم کرد. آیت‌الله علی خامنه‌ای در یک سخنرانی عمومی، صداقت موضع آمریکا را مورد تردید قرار داد».

این گزارش با طرح ادعای ارسال پیام‌های دوگانه از داخل ایران درباره روند مذاکرات، افزوده است که «مذاکرات در بن‌بست قرار دارد؛ ایران خواستار توافقی شبیه برجام با حفظ ظرفیت غنی‌سازی و رفع تحریم‌هاست، اما آمریکا، خواستار توقف کامل برنامه هسته‌ای ایران است».

«العربیه انگلیسی» در ادامه همچنین اضافه‌ کرده است که «این خواسته آمریکا از ایران با فشارهای داخلی جمهوری‌خواهان و مخالفت اسرائیل، که هرگونه غنی‌سازی را تهدید می‌بیند، تقویت می‌شود. هرگونه مصالحه برای ترامپ از نظر سیاسی پرهزینه است، زیرا پایگاه هوادارانش توقع توافقی سخت‌گیرانه‌تر از برجام دارند».

متحدان جدید ایران؟

وبگاه آلمانی «الگماینه» نیز روز سه‌شنبه در گزارشی به رویکردهای دیپلماتیک ایران در میانه مذاکرات با آمریکا پرداخت و تاکید کرد که «ایران تلاش‌هایی را برای احیای روابط دیپلماتیک با بحرین و مصر آغاز کرده که نشان‌دهنده تغییر احتمالی در اتحادهای منطقه‌ای، همزمان با تشدید تنش‌ها در سراسر خاورمیانه است».

در ادامه این گزارش با اشاره به سخنان وزیر امورخارجه ایران درباره ارتقای روابط دیپلماتیک ایران با مصر و بحرین، افزوده شده است: «اقدام‌های ایران برای نزدیکی به بحرین و مصر در حالی انجام می‌شود که تنش‌ها در منطقه، به‌ویژه به دلیل جنگ غزه و اختلاف‌ها بر سر کریدور «فیلادلفی» افزایش یافته است. بحرین از سال ۲۰۲۰ روابط خود را با اسرائیل عادی کرده، اما ایران به‌دنبال تقویت جایگاه خود در برابر اسرائیل است».

«الگماینه» همچنین با اشاره روند رو به توسعه مناسبات تهران و قاهره، تاکید کرده است که «اسرائیل نگران افزایش حضور نظامی مصر در شبه‌جزیره سینا و نقض احتمالی توافق کمپ دیوید است. تصاویر ماهواره‌ای حاکی از جابه‌جایی تانک‌ها و نیروهای نظامی فراتر از حد مجاز توافق صلح ۱۹۷۹ است. این موضوع می‌تواند ثبات منطقه‌ای را به خطر بیندازد و فرصتی برای ایران باشد».

تمسخر ترامپ

خبرگزاری قطری «الجزیره» نیز روز سه‌شنبه سخنان اخیر رهبرمعظم‌انقلاب را در کانون توجه خود قرار داد و با تاکید بر اینکه «آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر ایران، درخواست‌های آمریکا مبنی بر توقف غنی‌سازی را مورد تمسخر قرار داده است»، در گزارشی نوشت: «افزایش تنش‌ها میان ایران و آمریکا، دور بعدی مذاکرات را، که انتظار می‌رود آخر هفته در رم برگزار شود، با تردید مواجه کرده است».

این گزارش با اشاره به استمرار تهدیدهای ضدایرانی دولت آمریکا، افزوده است که «تهران تأیید کرده پیشنهاد آمریکا را دریافت کرده و در حال بررسی است، اما مجید تخت‌روانچی، معاون وزیر امور خارجه ایران گفت که اگر واشنگتن اصرار کند تهران از غنی‌سازی داخلی اورانیوم خودداری کند، مذاکرات شکست خواهد خورد».

منبع خبر "همشهری آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.