آقایان بخوانند/ بهترین رژیم غذایی برای کاهش ابتلا به سرطان پروستات

نی نی بان سه شنبه 13 خرداد 1404 - 16:59
رعایت رژیم غذایی سالم، مصرف فراوان میوه و سبزیجات، افزایش فیبر، محدود کردن چربی‌های اشباع، گوشت فراوری‌شده، لبنیات پرچرب و الکل و افزایش اسیدهای چرب امگا-۳، همگی به کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات کمک می‌کنند.

سالانه حدود ۳۰۰ هزار مورد جدید از سرطان پروستات در ایالات متحده شناسایی می‌شود. این سرطان، دومین سرطان شایع در میان مردان (پس از سرطان پوست) است و از هر ۸ مرد، یک نفر در طول زندگی‌اش به آن مبتلا می‌شود.

نقش تغذیه در کاهش ریسک: براساس گفته «انجمن آمریکایی تحقیقات سرطان»، یکی از مهم‌ترین عوامل قابل کنترل در کاهش ریسک کلی ابتلا به سرطان، عادات غذایی هستند. از بین ۱۰ توصیه مؤسسه آمریکایی تحقیقات سرطان (AICR) برای پیشگیری از سرطان، شش مورد مربوط به رژیم غذایی است.

دکتر نایجل براکتون، معاون تحقیقات AICR، می‌گوید:«چه به دنبال کاهش ریسک ابتلا باشید و چه بخواهید پس از تشخیص بیماری، روند درمان را بهبود دهید، بهترین رویکرد، ترکیبی از رژیم غذایی سالم، مدیریت وزن و فعالیت بدنی است.»

IMG_20250603_155556

او اضافه می‌کند:«مهم‌ترین عامل خطر قابل تغییر در رابطه با سرطان پروستات، چاقی است، نه لزوماً نوع غذا یا ترکیبات خاص غذایی. به همین دلیل، توصیه می‌کنیم از مصرف غذاهایی که با افزایش وزن در ارتباط هستند، مانند نوشیدنی‌های شیرین‌شده و غذاهای فراوری‌شده و فست‌فودها، پرهیز شود.»

غذاهایی که باید محدود شوند: برخی مطالعات نشان می‌دهند که مصرف زیاد گوشت و لبنیات می‌تواند ریسک سرطان پروستات را افزایش دهد.

در یک مطالعه بر روی نزدیک به ۴۸ هزار مرد، مشخص شد افرادی که رژیم غذایی پرکلسیم داشتند، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان پروستات، به‌ویژه انواع تهاجمی آن، بودند.

یک مرور سیستماتیک دیگر نیز نشان داد که مصرف زیاد شیر پرچرب با افزایش خطر این بیماری مرتبط است.

با این حال، دکتر براکتون معتقد است شواهد کافی برای حذف کامل لبنیات وجود ندارد؛ زیرا این دسته مواد غذایی در کاهش ریسک برخی دیگر از سرطان‌ها (مانند پستان و روده بزرگ) نقش مثبتی دارند.

همچنین، رژیم غذایی حاوی گوشت‌های فراوری‌شده (مانند سوسیس، کالباس و هات‌داگ) نیز در مطالعات مختلف، با افزایش خطر سرطان پروستات مرتبط بوده است.

از مصرف الکل نیز باید اجتناب شود؛ زیرا می‌تواند موجب ایجاد جهش‌های DNA شود که منجر به رشد سلول‌های سرطانی می‌شوند.

تمرکز بر میوه و سبزیجات: مارتا سیلوا، متخصص تغذیه آنکولوژی در مرکز پزشکی Mass General Brigham، می‌گوید بهتر است به جای تمرکز صرف بر حذف مواد غذایی مضر، روی افزودن میوه و سبزی به رژیم غذایی تمرکز کنیم.

یک مطالعه در سال ۲۰۲۴ از دانشگاه UCSF نشان داد مردانی که عمدتاً رژیم گیاهی داشتند، ۴۷ درصد کمتر در معرض پیشرفت سرطان پروستات بودند.

در این تحقیق، مصرف فقط یک یا دو وعده بیشتر از میوه، سبزی و غلات کامل و کاهش مصرف گوشت و لبنیات، تأثیر چشمگیری در بهبود سلامت داشت.

مصرف حداقل ۲۸ وعده سبزیجات در هفته با کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات همراه بوده است.

سبزیجات دارای ترکیبات ضدسرطانی مانند کاروتنوئیدها، لیکوپن، ایندول‌ها و فلاونول‌ها هستند.

سبزیجات مفید برای پیشگیری و درمان پروستات: سبزیجات چلیپایی مانند بروکلی، گل‌کلم، کلم، کلم‌برگ، کلم بروکسل، شلغم، تربچه، آروگولا و کلم چینی به دلیل داشتن ترکیبی به نام سولفورافان می‌توانند به‌ویژه در پیشگیری از سرطان پروستات مؤثر باشند.

همچنین، گوجه‌فرنگی و هندوانه منبع خوبی از لیکوپن هستند؛ ماده‌ای که می‌تواند رشد سلول‌های سرطانی پروستات را کند یا حتی باعث مرگ آن‌ها شود.

سیلوا توصیه می‌کند که حداقل پنج وعده میوه و سبزی در روز مصرف کنید. استفاده از میوه و سبزیجات منجمد نیز گزینه‌ای مناسب برای افزودن به اسموتی، بلغور یا وعده‌های شام است.

افزایش مصرف فیبر: فیبر که به وفور در میوه‌ها، سبزی‌ها، غلات کامل، حبوبات، آجیل و دانه‌ها یافت می‌شود، از طریق تقویت سلامت روده و تقویت سیستم ایمنی، به کاهش ریسک سرطان کمک می‌کند.

مطالعه‌ای نشان داد که مصرف غلات کامل سرشار از فیبر، می‌تواند با افزایش سطح «گلوبولین متصل‌شونده به هورمون‌های جنسی» به کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات کمک کند.

منبع: سلامت نیوز

منبع خبر "نی نی بان" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.