احتمالاً برای شما هم پیش آمده که در یخچال را باز کردهاید و با بوی نامطبوعی مواجه شدهاید که با انزجار در را بستهاید. و به همان اندازه محتمل است که کسی در زندگیتان توصیه کرده باشد یک کاسه جوش شیرین در آن یخچال بدبو قرار دهید تا بوها از بین بروند. آیا این ایده که جوش شیرین میتواند بوی بد یخچال را از بین ببرد، حقیقت دارد؟
به گزارش تابناک؛ برای پاسخ به این سوال، در گفتگو با دکتر کریستین برگمن، متخصص تغذیه و دارای دکترای علوم غذایی (Ph.D., RD)، استاد تغذیه و علوم غذایی در دانشگاه نوادا، چیزی که متوجه شدیم این بود که اگرچه ممکن است حقیقتی در توانایی جوش شیرین برای خنثی کردن بوها وجود داشته باشد، اما شاید آنقدر که دوستان یا اعضای خانوادهی اصرار کننده به شما گفتهاند، مؤثر نباشد.
پاسخ یک دانشمند: بله، نه، یا شاید؟
دکتر برگمن در مورد توانایی جوش شیرین برای کاهش بوی بد یخچال گفت: «نمیتوانم با بله یا خیر پاسخ دهم، بلکه با شاید، یا اینکه احتمالاً در برخی شرایط مؤثر است اما نه در همه موارد.» او افزود: «تحقیقات مستقیم کمی وجود دارد که به طور خاص اثربخشی جوش شیرین در کاهش بوی یخچال را بررسی کرده باشد.»
کیفیت بوزدایی جوش شیرین
جوش شیرین، که همان سدیم بیکربنات (NaHCO_3) است، یک محصول قلیایی است، به این معنی که در مقیاس pH نسبتاً بازی (basic) است. وقتی در غذاهایی مانند مافین یا پنکیک استفاده میشود، با یک ماده اسیدی واکنش نشان داده و گاز دیاکسید کربن (CO_2) تولید میکند، که باعث ایجاد حباب و بافتی سبک و پفکی میشود. بدون آن، محصولات پخته شده شما سفت و نامطلوب خواهند بود. همین ایده واکنش جوش شیرین با اسید به توضیح اینکه چگونه میتواند قدرت یک بوی خاص را کاهش دهد، کمک میکند.
دکتر برگمن گفت: «یافتههای مطالعات مرتبط نشان میدهد که احتمالاً تحت شرایط خاصی فوایدی دارد. به عنوان مثال، جوش شیرین در محیطهای آزمایشگاهی مختلف نشان داده است که با خنثی کردن ترکیبات اسیدی و فرار، به کاهش بوها کمک میکند.»