جنگ ِ خواب

همشهری آنلاین سه شنبه 17 تیر 1404 - 18:22
اغلب، دلشان لک می‌زند برای یک شب خواب راحت. قصه‌یشان با داستان یکی مثل رندی گاردنر که رکوددار جهانی طولانی‌ترین مدت بیداری خود خواسته است، فرق دارد. شاید شباهت‌هایی با کسی مانند ابراهیم عطایی داشته باشند که حالا حدود ۲۰ سالی از ناخواسته نخوابیدنش می‌گذرد.

همشهری آنلاین- سحر جعفریان عصر: بسیاری‌شان آرزو دارند کمی بعد از سر به بالشت و مُتکا گذاشتن، پلک‌هایشان سنگین شود و در دَم از وضعیت «ان‌رِم» که مرحله نخست چرخه خواب است به مراحل عمیق و خلسه‌طور آن یعنی «رِم» برسند. خوابی چنان آسوده که صبح فردایش در حالی که کلی هورمون کم‌پیدا از تیروکسین و آدرنالین تا دوپامین و سِروتونین در رگ‌هایشان پایکوبی می‌کنند، بیدار شوند. اما افسوس که آپنه تنفسی، خواب‌پرشی، خواب‌گردی، نارکولپسی (حمله خواب) و یا دندان قروچه، شب به شب خواب را از چشم‌هایشان می‌دزدد و آنها ناگزیرند شب‌زی نیز باشند. عجیب اینکه دزدان ناقلای خوابحتیاز چپاول چشم بر هم گذاشتن‌های معمولی که با تکرر ادرار و سری به یخچال زدن، کوتاه و کوتاه‌تر هم می‌شوند، نمی‌گذرند. از این روست که تعداد کلینیک‌های خواب و مجهز به دَم و دستگاه‌های تخصصی گوشه و کنار شهر در حال افزایش است و علی‌رغم برخی هزینه‌های درمانی گران اختلالات خواب، مطب پزشکان متخصص آن که با نام فلوشیپ طب خواب شناخته می‌شوند، آمد و شدهای فراوان دارد؛ به ویژه پس از بامداد 23 خرداد که خواب‌های بسیاری نیز مانند ساختمان‌ها و شهر، جنگ‌زده شده‌اند.

کمی هم ترومای پساجنگ

مشاوره و ویزیت اولیه این طور آغاز می‌شود که مبتلای کم، بد و بی‌خوابی باید دقیق و کامل به سوالات پرشمار پرسشنامه‌ای که خانم منشی مقابلش قرار داده، پاسخ دهد. شروع پرسشنامهبا سوالات ساده از نام و نام‌خانوادگی و سن و اصالت، شغل و سابقه بیماری همراه است وادامه و پایان آن که وقت‌گیرتر است بهسوالات خاص مانند چگونگی بهداشت خواب و سلامت روان، داروهای مصرفی ختم می‌شود. این رویه در مورد مبتلایانی که آنلاین و یا تلفنی دوا و درمان خود را پی گرفته‌اند نیز چنین پیش می‌رود. معمول شده‌است که خانم‌های منشی در این مرحله از مشاوره و ویزیت برای اینکه هم اظهار فضلی کرده باشند و هم صمیمانه مراتب هم‌دردی خود را به مراجعه کنندگان اعلام دارند، آهسته بگویند: «حتما که این روزها اختلالات خواب‌تان با ترومای جنگ ۱۲ روز شدیدتر هم شده است...منم این شب‌ها بی‌دلیل چند بار از خواب می‌پرم...»

چند می‌گیری منو بخوابونی؟

پرسش و پاسخ‌های طولانیِ جلسه مشاوره و ویزیت اولیه که تمام می‌شود وقتِ گفت و شنودِ هزینه‌های درمانی‌ست که اغلب به کُندی پیش می‌رود و دست آخر نیز از میانگین و هزینه تقریبی صحبت می‌شود. طبق گفته بسیاری از آنها که در کلینیک‌های خواب، اپراتور و پاسخگوی تماس‌های تلفنی هستند هزینه‌های میلیونی برخی اختلالات خواب پوشش بیمه‌ای ندارند و فقط تعداد انگشت‌شماری از بیمه‌های تکمیلی‌اند که کمی حمایت می‌کنند. تعرفه هزینه‌های درمانی در کلینیک‌های خواب با توجه به کمیت تجهیزات و کیفیت خدماتی که دارند متفاوت است. اپراتور تلفن یکی از این کلینیک‌ها که ساختمانش در جغرافیای مرکز شهر جای دارد، می‌گوید: «شایع‌ترین اختلال خواب، اینسومنیا (بی‌خوابی) ست که درمان پیچیده‌ای ندارد. سر و تهش با یک آزمایش چک‌آپ و بررسی کارگروه متخصصان (مغز و اعصاب، روانشناس، قلب و عروق، گوارش) هم می‌آید و هزینه همه اینها چیزی در حدود ۲ تا ۴ میلیون تومان است.»

نارکولپسی، گران است و بختک، ارزان!

درمان اختلالات خواب اما همیشه ساده و ارزان نیست. مرد میانسال با چشمانی پُف کرده خطاب به خانم منشی که مسئول نوبت‌دهی به مراجعه کنندگان کلینیکی تر و تمیز و نونوار در یکی از محله های شمال شهر است، می‌گوید: «حتما باید دستور پزشک خودتان باشد تا بتوانم از اتاق بررسی خواب و بستری کلینیک‌تان استفاده کنم؟» خانم منشی با سر تایید و به زبان می‌آید: «همه اتاق‌ها و سوئیت‌هایمان مجهز به الکتروآنسفالوگرافی (نوار مغز)، الکترومیوگرافی و مانتیورینگ قلب هستند با قیمت‌های پایه شبی ۶ میلیون تومان. قیمت اتاق‌های وی‌آی‌پی که امکان ورود همراه در آنها هست از شبی ۱۰ میلیون تومان شروع می‌شود.» مرد میانسال زیر لب از گرانی هزینه‌هایی که شنیده، گلایه می‌کند و خانم منشی هم بی‌درنگ می‌گوید: «دچار نارکولپسی هستید نه فلج‌خواب یا بختک که زود و ارزان مداوا شوید!»

منبع خبر "همشهری آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.