وال‌استریت در انتظار داده‌ها

دنیای اقتصاد سه شنبه 24 تیر 1404 - 00:04
سرمایه‌گذاران در سراسر جهان چشم‌‌‌انتظار انتشار داده‌‌‌های تورمی و کارنامه سه ‌‌‌ماهه دوم شرکت‌ها هستند؛ این در حالی است که وال‌استریت با موجی از ریسک‌‌‌های ژئوپلیتیکی و اقتصادی به استقبال هفته‌‌‌ای سرنوشت‌‌‌ساز می‌رود. سقوط شاخص معاملات آتی، زمزمه دوباره آغاز جنگ تعرفه‌ای و صعود خیره‌‌‌کننده بیت‌‌‌کوین، چشم‌‌‌انداز بازارها را بیش از پیش مبهم کرده است.

صبح دوشنبه، مورخ ۲۳ تیر، معاملات آتی سهام ایالات متحده با کاهش همراه شد. معاملات آتی شاخص  S&P ۵۰۰ و نزدک ۱۰۰، که هردو وابستگی زیادی به صنعت فناوری دارند، هر یک با ۰.۵‌درصد کاهش مواجه شدند. معاملات آتی داو جونز نیز بیش از ۲۰۰ واحد، معادل ۰.۵درصد، سقوط کرد. اگرچه برخی از تحلیلگران معتقدند این سقوط در ادامه روند نزولی روز جمعه بوده است؛ با این حال نمی‌توان تعرفه‌های جدید کاخ سفید را نادیده گرفت. شیب نزولی بازار پس از اعمال تعرفه‌‌‌های ۳۰ درصدی بر کالاهای وارداتی از اتحادیه اروپا و مکزیک از اول اوت، شدت گرفت. این اقدام دونالد ترامپ نه تنها چشم‌‌‌انداز تجارت جهانی را با ابهام بیشتری مواجه کرد، بلکه نگرانی‌ها درباره افزایش تورم و فشار قیمتی در ایالات متحده را دوچندان کرد. در این میان اگرچه مقامات اتحادیه اروپا و مکزیک تمایل خود را برای ادامه مذاکرات اعلام کردند، اما بازارها نسبت به احتمال کاهش تنش‌‌‌ها همچنان بدبین هستند.

افزایش تنش در واشنگتن

درحال حاضر سرمایه‌گذاران به‌‌‌دنبال نشانه‌‌‌هایی از تاثیر تعرفه‌‌‌ها بر سطح عمومی قیمت‌ها هستند. داده‌های شاخص قیمت مصرف‌کننده (CPI) که در هفته پیش رو منتشر خواهد شد، نقش تعیین‌‌‌کننده‌‌‌ای در تصمیمات آتی فدرال رزرو درباره نرخ بهره خواهد داشت. در این میان، در حالی که بازیگران بازار چشم انتظار انتشار داده‌های تورمی هستند، تنش‌ها میان کاخ سفید و فدرال رزرو نیز به اوج خود رسیده است.

کوین هاست، مدیر شورای اقتصاد ملی، در گفت‌‌‌وگو با شبکه ABC اعلام کرد که دونالد ترامپ ممکن است جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، را در صورت وجود «دلیل موجه» برکنار کند. این اقدام، سیگنال کاهش استقلال بانک مرکزی آمریکا برای تحلیلگران محسوب می‌شود. اگرچه دوره مسوولیت پاول تا می‌۲۰۲۶ ادامه دارد، با این حال ترامپ به دلیل اختلاف‌نظرهای پیش آمده، درصدد برکناری زودهنگام وی برخواسته است. ترامپ بر این باور است که تورمی وجود ندارد، درنتیجه نرخ‌های بهره باید فورا کاهش یابند. درمقابل فدرال رزرو با جدیت درمقابل اظهارات ترامپ ایستاده است. در این راستا با توجه به موانع قانونی موجود برای برکناری زودهنگام پاول، ترامپ طی اقدامی عجیب اعلام کرد که قصد دارد در ماه سپتامبر، گزینه بعدی خود برای صندلی ریاست فدرال رزرو را اعلام کند. هدف از این اقدام این است که شخص مزبور با اعلام مواضع خود، بر انتظارات تاثیر گذاشته و از این طریق نرخ‌های بازار را تحت‌تاثیر قرار دهد. مجموع این عوامل به افزایش نوسانات و نااطمینانی در بازار دامن زده است. 

آغاز فصل گزارش‌‌‌های مالی

از روز سه‌شنبه، فصل اعلام عملکرد مالی شرکت‌ها برای سه ماه دوم آغاز می‌شود. بانک‌های بزرگ در خط مقدم این رویداد قرار دارند. سرمایه‌گذاران چشم به گزارش‌‌‌ شرکت‌هایی نظیر ولز فارگو (WFC) دوخته‌‌‌اند. این بانک پس از این که سال‌ها تحت محدودیت‌های نظارتی شدید قرار داشت، به‌‌‌تازگی آزادی بیشتری در فعالیت‌‌‌های خود به دست آورده است. همچنین باتوجه به آشتی مجدد سرمایه‌گذاران با سهام شرکت‌های فناوری، گزارش نتفلیکس (NFLX) که در روز سه‌شنبه منتشر خواهد شد، نیز از اهمیت به سزایی برخوردار است. علاوه بر این شرکت‌هایی همچون ASML و تایوان سمی‌‌‌کنداکتور (TSMC) که در قلب زنجیره تامین تراشه‌‌‌های هوش مصنوعی قرار دارند، از به ‌‌‌روز رسانی‌‌‌های جدید خود پرده برخواهند داشت. 

سقف تاریخی جدید بیت‌‌‌کوین

در روزهای اخیر بیت‌کوین بار دیگر در مرکز توجه بازارها قرار گرفته و برای نخستین‌‌‌بار از مرز ۱۲۰‌هزار دلار عبور کرد. این رشد خیره‌کننده پس از ماه‌‌‌ها نوسان در محدوده ۱۰۰‌هزار دلار رخ داد و سرانجام پاداش صبر سرمایه‌گذاران وفادار خود را پرداخت کرد. رشد لیدر بازار به سایر رمزارزها از جمله اتریوم، ریپل و سولانا نیز سرایت کرد. جورج مندس معتقد است رشد فعلی بازار رمزارزها بیانگر بلوغ دیدگاه جامعه سرمایه‌گذاران نسبت به بیت‌کوین است؛ دارایی‌‌‌ای که نه صرفا ابزار سفته‌‌‌بازی، بلکه پوششی در برابر ریسک‌‌‌های کلان اقتصادی محسوب می‌شود. همچنین سرازیر شدن جریان‌‌‌ سرمایه به سوی صندوق‌ها بیت‌کوین و اتریوم، شتاب بیشتری به این صعود داده‌‌‌ است. رشد ۳۰ درصدی بیت‌کوین از دسامبر تاکنون آن را تبدیل به یکی از پیشتازان بازارهای مالی کرده است. 

در این میان طلا نیز از روند صعودی پیروی کرده و با رشد ۰.۶ درصدی در هفته گذشته، در حوالی ۳۳۷۰ دلار به ازای هر اونس معامله شد. اگرچه درحال حاضر بازارها نسبت به وقوع دست اندازهای جدی در تجارت جهانی تردید دارند، اما سرمایه‌گذاران همچنان طلا را به‌‌‌عنوان پناهگاه امن پرتفوی خود ترجیح می‌دهند. طلا از ابتدای سال میلادی تاکنون بیش از ۲۵‌درصد افزایش قیمت داشته و در ماه آوریل، رکورد تاریخی ۳‌هزار و ۵۰۰ دلار را در کارنامه خود ثبت کرد.

سرخوشی بانک‌های وال‌استریت

پیش از این بازارهای مالی آمریکا تحت‌‌‌تاثیر شوک تعرفه‌‌‌های اعلام ‌‌‌شده از سوی دونالد ترامپ در دوم آوریل، با فضای نااطمینانی و رکود در معاملات مواجه شدند. اکنون با کاهش برخی محدودیت‌های نظارتی و رونق دوباره بازار عرضه اولیه و ادغام و تملیک شرکت‌ها، نشانه‌‌‌هایی از بازگشت اعتماد و خوش‌بینی در وال‌استریت دیده می‌شود. این بار نوسانات ناشی از تعرفه‌‌‌ها به سود میزهای معاملاتی بانک‌های بزرگ تمام شده است.

سرمایه‌گذارانی که در واکنش به تحولات سیاسی و اقتصادی، به ‌‌‌سرعت جهت معاملات خود را تغییر می‌دهند، فرصت‌‌‌های سودآور جدیدی را برای این دسته از بانک‌ها ایجاد کرده‌‌‌اند. بانک‌هایی مانند جی پی مورگان، گلدمن ساکس و مورگان استنلی، پس از موفقیت در آزمون سالانه استرس فدرال رزرو، برنامه‌‌‌ خود برای بازخرید سهام و افزایش سود نقدی را اعلام کردند. این اقدامات با استقبال بازار مواجه شده و سهام این بانک‌ها در روز سوم ژوئیه به بالاترین سطوح تاریخی خود رسید، که نشان از بازگشت اعتماد به عملکرد مالی و چشم‌‌‌انداز این نهادها دارد.

در این میان اگرچه تحلیلگرانی نظیر بتسی گراسک معتقدند برخی از بانک‌ها می‌توانند عملکردی خیره کننده‌تر از آنچه انتظار می‌رود داشته باشند؛ افرادی مانند ساول مارتینز بر این باورند که بخش زیادی از این خوش‌بینی‌‌‌ها پیش از این در قیمت سهام لحاظ شده و درنتیجه بازار ممکن است در معرض اصلاح قرار گیرد. همچنین جیمی دایمون، مدیرعامل بانک جی پی مورگان، هشدار داده است که احتمالا نرخ‌های بهره بیشتر از سطح پیش‌بینی شده توسط بازار رشد کنند. این موضوع در کنار سایر عوامل به فضای عدم‌اطمینان موجود دامن زده است. 

در نهایت، با ورود به فصلی حیاتی از نظر داده‌‌‌های اقتصادی، سیاستگذاری و عملکرد شرکتی، سرمایه‌گذاران باید آماده مواجهه با موج جدیدی از ریسک‌‌‌ها باشند. این موج می‌تواند جهت حرکت بازارهای مالی در ماه‌‌‌های آینده را تعیین کند.

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.