همشهری آنلاین: نشر ماهی به تازگی سه کتاب مرتبط با علم منتشر کرده است؛ «دربارهی علم» نوشته برایان ریدلی با ترجمه: محمدابراهیم محجوب، «دربارهی زمان» نوشته: «اتیین کلن» با ترجمه: قاسم مؤمنی و ماندانا فرهادیان و «تاریخ علم مردم» نوشته: «کلیفورد کانر» با ترجمه حسن افشار سه کتاب تازه منتشر شده نشر ماهی هستند.
دربارهی علم؛ توانمندیها و محدودیتها
آیا علم میتواند همهچیز را تبیین کند؟ برایان ریدلی، فیزیکدان در کتاب حاضر به این پرسش و به بسیاری موضوعات دیگر میپردازد و هر دو جنبهی توانمندیهای علم و محدودیتهای آن را میکاود. بیرونآمدن علم از دل جادو، از دل جهان جادوی نوافلاطونی قرن شانزدهم و هفدهم، از جمله مباحث جذاب کتاب است، و نیز پیوند علم با ریاضیات، دین، هنر، شعور، هوش مصنوعی، جامعه. کوشش اصلی نویسنده این است که میان دو قلمروِ گستردهی علوم طبیعی و علوم انسانی پلی بزند، پایههای آن از هنر؛ جایی که فلسفه به علم پهلو میزند علم فلسفی میشود.
نشر ماهی این کتاب 266 صفحهای را به بهای 265 هزار تومان منتشر کرده است.
دربارهی زمان؛ زمان با عالم پدیدار شد؟
کتاب پیش رو درآمدی است به مفهوم زمان، هم از دیدگاه فیلسوفان (از یونان باستان تا عصر مدرن) و هم از نظر فیزیک (از گالیله تا اینشتین، تا عصر پادماه و اَبَرریسمانها)؛ و تأملاتی برای تمیز دادن زمان از اثرات جانبیاش یعنی از مدت، حرکت، سرعت، تکرار، توالی، تکامل، مرگ-تا پرتوی بیندازد بر این پرسشها: آیا زمان «همزمان» با عالم پدیدار شد، یا پیش از آن؟ چگونه شروع شد؟ آیا زمان جزئی از دنیاست، شامل آن؟ زمان، این زمانی که میگذرد اما همیشه وجود دارد، این زمانی که تغییر نمیکند اما همهچیز را تغییر میدهد، از چه تشکیل شده است؟ اصلاً زمان میگذرد یا باعث میشود چیزها بگذرند؟ آیا زمان مستقل از همهی چیزهایی وجود دارد که پدیدار میشوند، تغییر میکنند، فرسوده میشوند، پیر میشوند، و میمیرند؟ آیا سفر در زمان امکانپذیر است؟ آیا زمانِ زیسته با زمان فیزیکی همگراست؟ و مقولاتی دیگر…
نشر ماهی این کتاب 174 صفحهای را به بهای 225 هزار تومان منتشر کرده است.
تارخ علم و مردم
کتاب «تاریخ علم مردم» پژوهشی است در زمینهی سهم تودههای گمنام مردم در تولید و نشر علم از دوران پارینهسنگی تا دورهی پسامدرن؛ و خاصه قرنهای چهاردهم تا هفدهم، یعنی عصر تولد علم جدید. نیوتن گفت که روی شانههای غولها نشسته تا توانسته دوردستها را ببیند، ولی واقعیت این است که از هزاران هزار صنعتگر بیسواد هم سواری گرفته بود. کار مردان بزرگ علم بدون زمینهسازی مردم عادی ـ دریانوردها، معدنچیها، آهنگرها، دهقانها، زنان شفاگر، ماماهای محلی و جزآن ـ به ثمر نمینشست. مردم در اینجا طبقهی حاکم، گروه ممتاز، و جمع خواص نیستند، رویکرد به علم پوزیتیویستی نیست (علم در اینجا یعنی شناخت طبیعت و فعالیتهای تجربی مولد شناخت)، و این تاریخ، زندگینامهی مردان نامی نیست.
نشر ماهی این کتاب را در 548 صفحه، به بهای 675 هزار تومان منتشر کرده است.