بحران سوخت در رژیم صهیونیستی/ تداوم پیامدهای حمله موشکی ایران به پالایشگاه حیفا

مشرق نیوز چهارشنبه 25 تیر 1404 - 23:55
در پی حمله موشکی ایران به پالایشگاه حیفا و بروز نقص فنی در پالایشگاه اشدود، رژیم صهیونیستی با بحران کمبود سوخت، به‌ویژه گازوئیل، روبرو شده و تأمین انرژی با اختلال مواجه شده است.

سرویس جهان مشرق - رژیم صهیونیستی با کمبود فرآورده‌های نفتی مواجه شده، چرا که پس از اصابت موشک‌های ایران به پالایشگاه حیفا و از کار افتادن آن حدود یک ماه پیش، همچنان آثار این ضربات پابرجاست. در این میان، پالایشگاه اسدود نیز دچار نقص فنی شده است. وزارت انرژی این رژیم نیز تلاش دارد با استفاده نکردن از ذخایر استراتژیک، این بحران را از دید عموم پنهان کند.

به‌گفته منابع صهیونیستی، پس از حمله موشکی ایران، میزان عرضه سوخت از پالایشگاه حیفا که بزرگ‌ترین پالایشگاه فلسطین اشغالی به‌شمار می‌رود، کاهش یافته است. روز دوشنبه نیز پالایشگاه اسدود اعلام کرد به‌دلیل نقص فنی، با دشواری در تأمین گازوئیل مورد نیاز بازار رژیم صهیونیستی روبروست. در نتیجه این شرایط، شرکت برق "اسرائیل" مجبور شده برای جبران کمبود، گازوئیل را به پالایشگاه پمپاژ کند.

بر اساس جزئیاتی که وب‌سایت اقتصادی عبری‌زبان «کالکالیست» منتشر کرده، هفته گذشته و پس از حمله موشکی ایران به پالایشگاه حیفا، «عساف الماغور» مدیرعامل شرکت بازان (بزرگ‌ترین تولیدکننده انرژی در فلسطین اشغالی) به این وب‌سایت گفت: «ما در حال حاضر تنها بخش کوچکی از نیازهای سوختی فلسطین اشغالی را تأمین می‌کنیم. در زمینه گاز مایع، بنزین و گازوئیل کمبود اساسی داریم. امیدوارم که شما، به‌عنوان مصرف‌کنندگان، آن را احساس نکنید.»

بحران سوخت در رژیم صهیونیستی/ تداوم پیامدهای حمله موشکی ایران به پالایشگاه حیفا

شرکت بازان زیرمجموعه گروهی به همین نام است که سابقاً با عنوان «شرکت پالایش نفت حیفا» شناخته می‌شد و تاسیسات پالایش نفت و صنایع پتروشیمی را در نزدیکی بندر حیفا اداره می‌کند.

اکنون روشن شده است که سناریوی کمبود سوخت در رژیم صهیونیستی به‌واقعیت پیوسته است. پالایشگاه اسدود، دومین پالایشگاه فعال فلسطین اشغالی، اعلام کرده به‌دلیل نقص فنی، قادر به تأمین کامل نیاز مشتریان خود به گازوئیل نیست. این بدان معناست که هر دو پالایشگاه در این رژیم نمی‌توانند اقتصاد داخلی را به‌طور کامل از گازوئیل مورد نیاز تأمین کنند. وب‌سایت «کالکالیست» گزارش داده که شرکت برق ناچار شده برای رفع کمبود، گازوئیل را به منطقه لیفزان منتقل کند.

با این حال، وزارت انرژی اصرار دارد که در این مرحله نیازی به استفاده از ذخایر استراتژیک سوخت برای تأمین گازوئیل وجود ندارد.

بحران سوخت در رژیم صهیونیستی/ تداوم پیامدهای حمله موشکی ایران به پالایشگاه حیفا

وضعیت پالایشگاه‌های حیفا و اشدود

در گزارشی که پالایشگاه اشدود به بورس تل‌آویو ارائه کرده آمده است: «این شرکت تمام تلاش خود را برای بازگرداندن فعالیت‌های پالایشگاه به روال عادی انجام می‌دهد. همچنین اقدامات عملیاتی و تجاری (از جمله واردات و خرید سوخت از نهادهای دولتی و بخش خصوصی) را برای کاهش آسیب‌های احتمالی بر عملکرد و تأمین فرآورده‌های سوختی به مشتریان، در هماهنگی کامل با مدیریت سوخت وزارت انرژی، در پیش گرفته است. این شرکت برخی از مشتریان خود را نیز مطلع کرده که از ۱۴ ژوئیه نمی‌تواند مقادیر کامل گازوئیل را به آن‌ها تحویل دهد.»

یک منبع در حوزه انرژی به کالکالیست گفته است که وزارت انرژی رژیم صهیونیستی در حال استفاده از مخازن جایگزین مانند مخزن شرکت برق است تا از باز کردن ذخایر اضطراری اجتناب کرده و این واقعیت را پنهان کند که بخش انرژی کشور برای جنگ آماده نبوده است. یکی از گزینه‌های موجود برای وزارت انرژی، افزایش واردات است، اما این راهکاری پرهزینه و محدود است و لزوماً پاسخ‌گوی کل نیاز اقتصادی نیست.

راه‌حل دیگر، باز کردن ذخایر اضطراری است. شرکت برق رژیم صهیونیستی در این‌باره گفته است: «در زمینه صرفه‌جویی در مصرف سوخت در مواقع اضطراری، شرکت برق طبق دستورالعمل‌های سازمان انرژی در بخش برق عمل می‌کند. بنابراین مسئولیت این تصمیم با نهادهای مذکور است.»

پالایشگاه اسدود برآورد کرده که کاهش عرضه فرآورده‌های نفتی و تأخیر در بازگشت به فعالیت کامل، بین ۱۳ تا ۱۸ میلیون دلار بر سود عملیاتی این پالایشگاه (پیش از محاسبه بهره، مالیات و استهلاک) تأثیر منفی خواهد گذاشت، به شرطی که تأسیسات در هفته آینده به‌طور کامل فعالیت خود را از سر بگیرند.
در شرایط عادی، پالایشگاه حیفا بزرگ‌ترین پالایشگاه رژیم صهیونیستی است و حدود دوسوم محصولات نفتی این رژیم را تأمین می‌کند. باقی نیاز از پالایشگاه اسدود و واردات محدود برخی انواع سوخت مانند گاز مایع تأمین می‌شود.

پالایشگاه اشدود از ۱۵ ژوئن عملیات تعمیرات دوره‌ای خود را آغاز کرده و در ۴ ژوئیه به پایان رسانده است. به‌عبارت دیگر، در بیشتر دوره جنگ با ایران، یکی از زیرساخت‌های حیاتی رژیم صهیونیستی تحت تعمیرات قرار داشته است.
با وجود تمهیدات پیشگیرانه شامل افزایش ذخایر و تأمین آن در طول جنگ، و با فرض ادامه فعالیت پالایشگاه به‌صورت عادی، این تاسیسات نیز آسیب دید.

روزنامه العربی الجدید نوشت: در جنگ با ایران، سه موشک به تاسیسات بازان در حیفا اصابت کرد.

اولین موشک موجب آسیب به خطوط انتقال نفت به تأسیسات زیرمجموعه بازان شد که مواد اولیه پلاستیک تولید می‌کرد.

عملیات پالایش نفت تا مدتی به‌صورت عادی ادامه یافت، اما موشک‌های بعدی آسیب جدی وارد کردند، به‌ویژه به ایستگاه تولید برق داخلی بازان.

در نتیجه، فعالیت این تاسیسات به‌طور کامل متوقف شد و اقتصاد اسرائیل ناچار شد به ذخایر عملیاتی شرکت‌ها و افزایش واردات برخی سوخت‌ها تکیه کند.

بحران سوخت در رژیم صهیونیستی/ تداوم پیامدهای حمله موشکی ایران به پالایشگاه حیفا

بحران سوخت

در شرایط عادی، شرکت‌های پخش سوخت، ماهانه نیاز خود را از پالایشگاه‌ها درخواست می‌کنند. اما پس از حمله به بازان، بازار انرژی رژیم صهیونیستی مجبور شد سازمان‌دهی خود را تغییر دهد و وزارت انرژی به شرکت‌ها سهمیه روزانه‌ای از سوخت اختصاص می‌دهد.

شرکت‌های سوخت هر روز از نوع و مقدار سوختی که فردا از پالایشگاه‌ها دریافت خواهند کرد، مطلع می‌شوند.

به گفته یکی از منابع «کالکالیست» در بخش انرژی، این مقدار کمتر از میزان درخواستی شرکت‌هاست.

بخش عمده گازوئیلی که برای حمل‌ونقل در فلسطین اشغالی استفاده می‌شود، توسط پالایشگاه‌های داخلی تولید می‌شود، برخلاف برخی دیگر از انواع سوخت که سهم واردات در آن‌ها بیشتر است.

بر اساس داده‌های شرکت مشاوره TASC، حدود ۴۰٪ از گاز مایع مورد مصرف در فلسطین اشغالی وارد می‌شود.

بسته‌شدن پالایشگاه بازان، منجر به آن خواهد شد که حدود ۸۰٪ از گاز مایع مصرفی فلسطین اشغالی وارداتی باشد.

مطالعه‌ای که وزارت انرژی برای بررسی وضعیت اقتصاد انرژی پس از بسته‌شدن بازان انجام داده، نشان داده که این روند، اقتصاد رژیم صهیونیستی را به سمت واردات فرآورده‌های نفتی (به‌جای نفت خام) سوق خواهد داد.

منبع خبر "مشرق نیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.