به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا به شدت از خروج نظامی آمریکا در سال ۲۰۲۱ از افغانستان انتقاد کرد و مدعی شد که تجهیزات نظامی ارزشمندی برای طالبان باقی مانده است و این تصمیم را نمادی از «بیکفایتی فاحش» رهبران نظامی آمریکا در آن زمان دانست.
ترامپ در ضیافتی که در دفتر اخلاقیات کاخ سفید برگزار شد، گفتوگویی را که به گفتهی او با ژنرال مارک میلی، رئیس سابق ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا در دوران ریاستجمهوریاش داشته است، بازگو کرد.
ترامپ گفت: «به میلی گفتم، یعنی واقعاً میخواهی یک جنگنده را جا بگذاری؟ قیمت هر هواپیما ۱۵۰ میلیون دلار است. گفتند میگذاریمش، قربان. عالیه! و همین کار را کردند و تجهیزات را جا گذاشتند.»
او گفت میلی به او گفته که «ارزانتره» که هواپیما را رها کنند تا اینکه آن را برگردانند؛ توضیحی که ترامپ آن را به تمسخر گرفت.
ترامپ گفت: «یک باک بنزین به من بدهید، خودم میبرمشان به پاکستان یا برمیگردانم به آمریکا. چرا باید ارزانتر باشد؟ آنجا بود که فهمیدم این آقا واقعاً بیکفایت است.»
گرچه مرحله نهایی خروج از افغانستان در زمان ریاستجمهوری جو بایدن در اوت ۲۰۲۱ انجام شد، اما چارچوب اولیه آن در اوایل سال ۲۰۲۰ توسط دولت ترامپ مذاکره شده بود. ترامپ بارها خود را از نحوه اجرای خروج از افغانستان جدا دانسته و گفته دولت او این خروج را «با عزت و قدرت» انجام میداد.
او همچنین از نمایش عمومی خودروهای نظامی آمریکایی توسط نیروهای طالبان انتقاد کرد و گفت آنها همچنان در رژههای نمادین از این تجهیزات استفاده میکنند.
او گفت: «هر سال یک رژه دارند که تجهیزات ما را داخل یک خیابون زشت میکشند — که برای خودشان میشود خیابان پنجم. هر سال قدیمیتر میشوند، ولی از دیدنش متنفرم.»
با اینکه مقامهای آمریکایی تأیید کردهاند که در روزهای پرهرجومرج پایانی عملیات تخلیه از فرودگاه حامد کرزای برخی تجهیزات جا ماندهاند، پنتاگون گفته که بیشتر آنها از کار انداخته یا غیرقابل استفاده شدهاند.
ترامپ افزود که در نظر داشت در دوره اول ریاستجمهوریاش تمام تجهیزات را خارج کند و ادعا کرد دولت کنونی با انجام ندادن این کار مرتکب اشتباهی راهبردی و مالی شده است.
او گفت: «ما یک ماشین واقعاً عالی داریم. من در دوره اولم ارتش را بازسازی کردم و بخشی از آن را در افغانستان گذاشتیم، یعنی به طالبان دادیم.»
با اینکه ترامپ از زمان بازگشت به قدرت در ژانویه ۲۰۲۵ سیاست رسمی جدیدی درباره طالبان اعلام نکرده، دولتش اقداماتی برای کاهش بیشتر دخالت آمریکا در افغانستان انجام داده است. اوایل امسال، وزارت خارجه آمریکا سمت نماینده ویژه در امور افغانستان را حذف کرد و مسائل افغانستان را در واحد کوچکتری تحت دفتر امور آسیای جنوبی و مرکزی ادغام نمود.