به گزارش اقتصادنیوز، فضای کسب و کار در پساجنگ بنا به گفته برخی تحلیلگران هنوز در حالت انتظار و ابهام به سر می برد و زیر سایه تهدید «مکانیسم ماشه» و احتمال تکرار حملات بین ایران و اسرائیل قرار دارد.
پیش از این محمد کشتی آرای، نایب رئیس سابق اتحادیه اتحادیه طلا و جواهر تهران به اقتصادنیوز گفته بود: فعلا با جمع شرایط موجود، وضعیت اقتصادی کشور در حالت رکود قرار دارد و بعد از هر رکودی اگر شرایط ثابت باشد، شاهد یک رونق خواهیم بود که فکر نمی کنم زودتر از 2 هفته آینده طول رخ دهد.
در همین زمینه، حمید حسینی فعال اقتصادی و عضو اتاق بازرگانی ایران بر این باور است اگر ایران به میز بازگردد تا حدودی وحشت و نگرانی از چهره جامعه زدوده می شود.
گفتوگوی اقتصادنیوز را با حمید حسینی در ادامه بخوانید؛
******
آقای حسینی!برخی تحلیلگران معتقدند از سوم تیرماه تاکنون که آتشبس یا ترک مخاصمه بین ایران و اسرائیل به وقوع پیوست، کسب و کارهای خُرد چندان به حالت عادی بازنگشته اند و نوعی بلاتکلیفی و فضای ابهام و تعلیق مشهود است. به نظر می رسد فعالان اقتصادی منتظر سیگنال های سیاسی قوی تر برای عدم وقوع جنگی دیگر هستند. این شرایط را چطور ارزیابی می کنید؟
واقعیت این است که جامعه از شوک جنگ 12 روزه خارج شده و این موضوع به طور آشکار مشخص است. به عنوان مثال، مراکز خدماتی به حالت قبل از جنگ بازگشته اند، سفرها فعال و پروازها دوباره از سر گرفته شدند. جا به جایی خانه ها، تعمیرات و نوسازی ها هم آغاز شد. همه این ها نشان می دهد کارهای خرُدی که با مردم سر و کار دارند به روزهای عادی قبل از جنگ برگشته اند و از شوک جنگ عبور کرده اند
این موضوع البته امیدوارکننده است اما اینکه تاکنون تصمیمات مهم اقتصادی اتخاذ نشده، بازار مسکن و خودرو را هم در حالت بلاتکلیفی قرار داده است.
ما هنوز نه وارد مذاکره شدیم نه گفته ایم مذاکره نمی کنیم. به هر حال، آنها می گویند صلح از موضع قدرت و ما می گوییم مذاکره از موضع اقتدار و حاضر نیستیم با مذاکره ای که پیش شرطش را آنها تعیین کرده اند وارد مذاکره شویم. اما به طور قطع این موضوع برای اقتصاد کشور بلاتکلیفی به دنبال دارد.
به نظر می آید با توجه به اینکه آخرین مهلت اسنپ بک، پایان شهریورماه است و فرصت چندانی برای آن نداریم، دولت در حال آخرین رایزنی ها و تلاش ها است تا به میز مذاکره بازگردد.
اگر به میز بازگردد تا حدودی وحشت و نگرانی از چهره جامعه زدوده می شود. در صورتی که همین روند ادامه یابد و ایران هم به میز مذاکره باز نگردد، همین وضعیت تعلیق ادامه پیدا می کند و می تواند گریبان فعالیت های اقتصادی را هم حتی در بازارهای خودرو و مسکن بگیرد.
اگر اسرائیل دوباره وارد فاز حمله شود، چه پیش بینی اقتصادی دارد؟ اگر حمله تکرار نشود چه پیش بینی؟ البته مسأله مکانیسم ماشه و از سرگیری مذاکرات هم به هرحال مطرح است.
بازار، حمله اسرائیل را تجربه کرده و آثار آن را هم دیده است. فکر نمی کنم خیلی بخواهد روی اقتصاد اثر عمیق بگذارد. به طور کلی، حمله نمی تواند جانبی باشد. شاید موردی باشد چون اسرائیل از جنگ فرسایشی می ترسد. آمریکا هم به دنبال فرسایشی کردن جنگ نیست و سعی می کند الان که حالت آتش بس است با کمک عوامل داخلی، ریزپرنده ها، عملیات پهپادی و روانی به خرابکاری اش ادامه دهد تا اینکه بخواهد جنگی را شروع کند.
اسرائیل هم به نظر نمی آید در شرایطی باشد که بخواهد به سرعت بخواهد جنگی را شروع کند اما اگر قرار باشد جنگی را هم شروع کند، موردی است. به هر حال، جامعه آن شوک و غافلگیری را دیده و فکر نمی کنم با یک عملیات محدود بخواهد واکنشی نشان دهد. قیمت ارز هم متعادل و جهش ها متوقف شده است.
به نظر من حتی اسنپ بک هم تاثیری روی اقتصاد نخواهد گذاشت چون اسنپ بک ربطی به نفت، فروش نفت و صادرات ندارد. بلکه بیشتر ناظر بر بحث های بانکی و نظارت بر کشتیرانی و موشکی است.
با توجه به اینکه معاملات ایران خارج از چرخه رسمی است و معامله ای به اسم ایران صورت نمی گیرد، اسنپ بک می تواند مردم را از نظر روانی بترساند اما به طور واقعی و عینی نمی تواند روی اقتصاد ما در بلندمدت اثرگذار باشد.
بستگی دارد جامعه چه برداشتی از این موضوع داشته باشد و تا چه میزان، فعال شدن مکانیسم ماشه را به معنای نزدیک شدن به جنگ بداند.
الان خیلی ها احتمال می دهند مکانیسم ماشه ممکن است تا 2 سال آینده تمدید شود و باز هم به ایران مهلت دهند؛ چرا که شورای امنیت می تواند چنین کاری انجام دهد.
اگر هم این کار را انجام ندهند و اسنپ بک هم برنگردد، مهمترین مساله مان نفت، فروش نفت و درآمدهای ارزی ناشی از صادرات است. در شرایط فعلی نه از سیستم بانکی استفاده می کنیم و نه با اسم و نام خودمان صادرات انجام می دهیم. بنابراین این موضوع نمی تواند متاثر از اسنپ بک باشد. شاید بهترین کار برای رونق گرفتن اقتصاد این باشد که اسنپ بک فعال نشود و به میز مذاکرات بازگردیم.
بنابراین، فعالان اقتصادی، اقتصاددانان و رسانه ها باید طوری رفتار کنند که اگر هم اسنپ بک رخ داد، مردم از نظر روانی خیلی درگیر نشوند.