لاریجانی چه پیامی به پوتین رساند؟ + جزئیات | چقدر می‌توانیم روی روسیه و چین حساب کنیم؟ | هیچ برنامه‌ای برای گفت‌وگو با آمریکا نداریم

همشهری آنلاین دوشنبه 30 تیر 1404 - 12:10
سخنگوی وزارت خارجه گفت که دور جدید مذاکرات ایران و ۳ کشور اروپایی درباره موضوع هسته‌ای و رفع تحریم‌ها جمعه در استانبول برگزار و جلسه‌ای مطالبه گرایانه از سوی ایران خواهد بود و اروپایی‌ها باید به خاطر مواضع ناشایستی که در جریان تجاوز نظامی اسرائیل و آمریکا اتخاذ کردند، پاسخگو باشند.

به گزارش همشهری‌آنلاین، اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت امور خارجه امروز (دوشنبه) ۳۰ تیرماه در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت.
وی در ابتدای این نشست خبری ضمن ابراز انزجار از آنچه در غزه می‌گذرد، گفت:‌ آنچه در چند ماه اخیر به طرح محو استعماری فلسطین اشغالی اضافه شد استفاده از غذا و آب به عنوان سلاحی برای کشتار زنان و کودکان و مردان فلسطینی بوده است. بیش از ۱۴۰ روز غزه در محاصره است و در این دو سه روز صدای استغاثه مردم فلسطین را در صفحات مجازی دیدیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: با کمال تأسف وجدان بشری در وضعیت بی حسی مطلق قرار گرفته و آن بدترین چیزی است که جنایات رژیم صهیونیستی در این دو سال بر وجدان بشری ایجاد کرده است.

بقائی گفت: ظرف ۲۴ ساعت گذشته نزدیک به ۱۵۰ نفر کشته شده‌اند که بخش عمده آنها در محل‌های دریافت غذا بوده‌اند. از صف دریافت غزه به عنوان تله‌ای برای هدف قرار دادن فلسطینی‌ها این رژیم استفاده می‌کند.

وی افزود: انسان از یافتن کلمه‌ای که حق مطلب را درباره شدت و زشتی جنایات در حال وقوع قاصر است. جامعه جهانی از این آزمون سربلند بیرون نیامد و کشورهای منطقه باید به مسئولیت‌های خود عمل کنند. سازمان همکاری اسلامی در اولین فرصت اقدام به برگزاری نشست اضطراری در این خصوص کند و ایران این را به دبیرخانه سازمان منعکس کرده است.

بقائی بیان کرد: نهادهای حقوق بشری از عمل به وظایفشان درمانده‌اند. دیوان‌های بین‌المللی به شیوه‌های مختلف مورد ارعاب و تهدید قرار گرفته و از ایفای وظیفه خود بازمانده‌اند. تحریم آلبانیز نقطه عطف در تاریخ حمایت‌های همه جانبه آمریکا از این رژیم بود و متعاقب آن اعضای کمیته حقیقت یاب فلسطین اشغالی استعفا دادند که در اعتراض به شکسته شدن همه حریم‌های هنجاری و حقوقی و اخلاقی در سطح بین‌المللی در نتیجه جنایات رژیم صهیونیستی بود.

وی گفت: امروز میزبان شخصیت محترمی هستم آقای صابر به عنوان تنها بازماندگان شهید صابر که جان خود را در راه توسعه ایران و ارتقای علم و دانش تقدیم کرد. جنایات آستانه اشرفیه یکی از نقاط تاریک در جنایات رژیم صهیونیستی علیه ملت ایران ثبت شد. در روزهای پایانی تجاوز رژیم صهیونیستی علیه ایران، مطلع شدیم که جمع زیادی از هموطنان در آستانه اشرفیه از اقوام ایشان به شهادت رسیدند.

در ادامه برادر شهید صابر به تشریح جنایت رژیم صهیونیستی در حمله به آستانه اشرفیه پرداخت.

وی با اشاره به دو حمله رژیم صهیونیستی گفت: امروز از خانه برادر و پدری چیزی باقی نمانده است.

برادر شهید خواستار اقدام وزارت خارجه برای پیگیری حقوق ملت ایران و خانواده شهدا شد. بقائی هم در ادامه گفت که وزارت خارجه همه تلاش خود را برای پیگیری حقوق ملت و شهدا انجام خواهد داد.

پیگیری حقوقی و شکایت از آمریکا و رژیم صهیونیستی

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره پیگیری حقوقی و شکایت از آمریکا و رژیم صهیونیستی بیان کرد: از همان روزهای نخست تجاوز رژیم صهیونیستی گفتم که مستندسازی و مطالبه حقوق ملت ایران را پیگیری خواهیم کرد.

وی ادامه داد: از همان روز نخست کارمان را شروع کردیم از طریق مکاتبه با نهادهای ذیربط بین المللی از جمله سازمان ملل و ... وظیفه خود می‌دانیم تک تک جنایات و آسیب‌ها و خساراتی که به ملت ایران وارد شده را مستندسازی کنیم و از همه فرصت‌های دیپلماسی و حقوقی در سطح بین‌المللی و داخلی برای احقاق حقوق استفاده کنیم.

بقائی بیان کرد: کار وزارت خارجه و قوه قضائیه مشترک است.

بقائی بیان کرد: یک مجموعه مفصلی از مکاتبات و نامه نگاری‌ها را بخش بین‌الملل ما آماده کرده و در اختیار رسانه ها قرار دادیم و این روند ادامه دار است و از همه ظرفیت‌ها برای این منظور استفاده خواهیم کرد.

واکنش به اظهارات الهام علی‌اف در خصوص کریدور زنگزور

سخنگوی وزارت خارجه درباره اظهارات الهام علی‌اف در خصوص کریدور زنگزور گفت: ما در مورد اتصالات و راه‌های مواصلاتی و معابر و گذرگاه‌ها در آن قسمت مواضعمان را خیلی روشن بیان کردیم. در عین اینکه حامی و موافق گسترش مراودات و روابط بین کشورهای منطقه هستیم در عین حال همیشه تأکید کرده‌ایم که این اقدامات و ایجاد این معابر و گذرگاه‌ها نباید خدشه‌ای به حق حاکمیت و تمامیت سرزمینی و مرزهای شناخته شده بین‌المللی ایجاد و تغییراتی در ژئوپلیتیک منطقه ایجاد کند.

وی افزود: برخی اوقات گفته‌های مقامات حوزه قفقاز شاید سوء تعبیر می‌شود.

این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی در خصوص رسوایی جفری اسپتین و اینکه آیا وادار کردن سیاستمداران آمریکایی به جنگ با ایران در قالب نوعی باج‌گیری در این خصوص بوده است؟ گفت: در اینکه چنین چیزی ممکن است هیچ کس نمی‌تواند رد کند ولی این بحثی است که در محافل ذیربط حقوقی و سیاسی آمریکا در دست بررسی است.

وی عنوان کرد: سوابق موارد مشابه در چند دهه گذشته نشان می‌دهد رژیم صهیونیستی هیچ ابائی ندارد از هر ابزاری برای پیشبرد مطامع و اغراض سیاسی خود از جمله باج گیری از مقامات ذی‌نفوذ در برخی کشورهای اروپایی و آمریکا استفاده کند.

وی در پاسخ به سؤالی درباره مذاکرات با سه کشور اروپایی گفت: ما به عنوان وزارت خارجه که متولی و مسئول استفاده از دیپلماسی برای دفاع از حقوق ملت هستیم هر زمان احساس کنیم از این ابزار برای احقاق حقوق ملت استفاده کنیم استفاده خواهیم کرد.

ایران غنی‌سازی زیر یک درصد را قبول کرده بود؟

وی درباره ادعاهای وزیر خارجه سابق آمریکا مبنی بر اینکه ایران غنی‌سازی زیر یک درصد را قبول کرده بوده، گفت: چنین چیزی نبوده و این را باید در چارچوب دعواها و مباحث داخلی آمریکا دید و تحلیل کرد. مباحثی که بین دو حزب در جریان بوده و در همان حد باید به آن اعتباربخشی کرد نه به عنوان گزاره‌های واقعی.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره پیشنهاد اروپا برای تعویق مکانیسم ماشه مطرح شد، گفت: عراقچی دیروز نامه‌ای را به سازمان ملل و اعضای شورای امنیت ارسال کرد. سازوکار پس گشت بی معنا و غیرقابل توجیه و غیراخلاقی و غیرحقوقی است. اولا کاهش اجرای تعهدات از سوی ایران براساس بند مصرح در برجام صورت گرفته است.

وی افزود: ایران بعد از یک سال از خروج آمریکا اقدامات جبرانی را شروع کرد و طرف های اروپایی متهم هستند هم قصور و تقصیر در ایفای تعهداتشان در برجام هستند و بعد از تجاوز اسرائیل نه تنها محکوم نکرده بلکه با برخی موضع گیری‌ها درصدد توجیه این تجاوز برآمدند.

وی گفت: کشورهای اروپایی و اعضای برجام هیچ توجیه منطقی برای استفاده از قطعنامه‌ای که خودشان تصویب کردند برای بازگرداندن تحریم‌ها برخوردار نیستند.
بقائی بیان کرد: چنین تهدیدی اگر عملیاتی شود بدین معناست که کشورهای اروپایی اساسا قائل به هیچگونه نقش آفرینی در روندهای مربوط به ایران نیستند.

جزئیات سفر لاریجانی به روسیه و دیدار با پوتین

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر علی لاریجانی به مسکو و دیدار با پوتین گفت: آقای لاریجانی به عنوان فرستاده ویژه رئیس جمهور حامل پیام و دیدگاه کلان ایران درباره تحولات منطقه و بین‌المللی و روابط دوجانبه بود و دیدار خوبی با رئیس جمهور روسیه داشت که درباره طیف متنوعی از موضوعات به ویژه روابط دوجانبه و مسائل منطقه‌ای بحث شد و امر متعارفی است که فرستادگان ویژه اعزام شوند.

وی گفت که وزارت خارجه هم در جریان این سفر بوده است.

خبرنگار فارس با اشاره به ادعای ترامپ در خصوص اینکه سه تأسیسات هسته‌ای که مورد حمله آمریکا قرار گرفته کاملا نابوده شده و بازسازی آنها سال‌ها زمان خواهد برد، نظر سخنگوی وزارت امور خارجه را در خصوص این ادعا جویا شد که وی گفت: این صحبتی که مقامات آمریکایی درباره آسیب زدن به تأسیاست هسته‌ای صلح‌آمیز ایران مطرح می‌کنند گواه بر پذیرش ارتکاب یک اقدام غیرقانونی و جنایتکارانه علیه ملت ایران است.

وی افزود: اینها اسنادی است که قطعا از سوی ما مورد استفاده قرار خواهد گرفت برای نشان دادن ماهیت اقدامات غیرقانوئی آمریکا.

دور جدید مذاکرات ایران و سه کشور اروپایی

سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: فکر نمی‌کنم افتخاری باشد برای آمریکا به عنوان عضو سازمان ملل، یکی از سه عضو امین منع اشاعه و از جمله کشورهایی که پیش‌نویس قطعنامه ۲۲۳۱ در سال ۲۰۱۵ نزد شورای امنیت را مطرح کردند، قطعنامه‌ای که برنامه هسته‌ای صلح آمیز ایران را به رسمیت شناخته به شمول غنی‌سازی و افتخار ندارد که اصرار کردند بر تخریب برنامه هسته‌ای ایران و این صرفا بار آنها را سنگین‌تر و کار ما را برای احراز مسئولیت بین‌المللی آمریکا آسان‌تر می‌کند.

بقائی در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار فارس درباره دور جدید مذاکرات ایران و سه کشور اروپایی اظهار داشت: گفت‌وگوی ایران و سه کشور اروپایی در یک مکانی غیر از اروپا در استانبول در سطح معاونان وزیر خارجه با حضور معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا (جمعه) برگزار خواهد شد و موضوع گفت‌وگوها رفع تحریم‌ها و مباحث مربوط به برنامه هسته‌ای ایران است.

وی ادامه داد: حتما ما به صورت جدی مطالباتمان را مطرح خواهیم کرد و کشورهای اروپایی باید به خاطر مواضع ناشایستی که در جریان تجاوز نظامی این رژیم و آمریکا اتخاذ کردند پاسخگو باشند و این سه کشور به عوان اعضای برجام که قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را با اجماع پذیرفته بودند، مسئولیت قانونی و حقوقی داشتند و این اتفاق نیفتاد و برخی مواضع توجیه گرانه در حمایت از آمریکا و رژیم صهیونیستی اتخاذ کردند باید پاسخگو باشند و جلسه مطالبه گرایانه‌ای خواهد بود از سوی ایران و موضوعات هسته‌ای و رفع تحریم‌ها بحث خواهد شد.

وضعیت سفارتخانه‌های آلمان، فرانسه و انگلیس در تهران

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤال دیگر فارس درباره وضعیت سفارتخانه‌های آلمان، فرانسه و انگلیس در تهران و اینکه آیا در حال ارائه خدمات هستند یا خیر؟ اظهار داشت: بله، خیلی از سفارتخانه‌ها که به دلیل نگرانی از تحولات مربوط به تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی موقتا تعداد اعضایشان را کم کرده بودند و برخی تعطیل کرده بودند، برگشتند هر سه سفیر اروپایی در تهران هستند و فعالیت سفارتخانه‌هایشان ادامه دارد.

برنامه‌ای برای گفت‌وگو با آمریکا نداریم

وی در پاسخ به سؤالی گفت: هیچ برنامه‌ای در وضعیت فعلی برای گفت‌وگو با آمریکا نداریم. دیپلماسی ابزاری برای احقاق حقوق ملت است و هر زمان به این نتیجه برسیم که برای احقاق حقوق ملت از این ابزار استفاده کنیم درنگ نخواهیم کرد.

آخرین وضعیت روابط ایران و مصر

وی درباره اظهارات رئیس کنونی دفتر حفاظت منافع ایران در قاهره و اینکه مانعی برای روابط وجود ندارد و آخرین وضعیت روابط ایران و مصر گفت: علی‌رغم اینکه روابط دیپلماتیک متعارف با مصر نداشتیم تماس‌ها و رایزنی‌ها بین دو کشور در هفت هشت ماه اخیر به صورت مستمر در جریان بوده است.

بقائی ادامه داد: در خیلی از حوزه‌ها با مصر مواضع مشترک داریم و گفت‌وگوها و تماس‌ها بین دو کشور با آهنگ رو به رشد ادامه دارد و امیدواریم تفاهمات بین دو کشور منجر به تصمیم‌های خوبی در سطح روابط دوجانبه شود.

چقدر می‌توانیم روی روسیه و چین حساب کنیم؟

این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به این سؤال که زمانی تهدید به استفاده از مکانیسم ماشه می‌شویم چقدر می‌توانیم روی روسیه و چین حساب کنیم، اظهار داشت: این دو کشور عضو برجام و عضو دائم شورای امنیت هستند و در هر روندی در شورای امنیت می‌توانند ایفای نقش کنند. مواضع همسویی با اینها داریم و روابط خوبی داریم.

وی افزود: در مورد موضوع مکانیسم پس‌گشت (ماشه) با این دو کشور طی یک سال گذشته رایزنی داشتیم. فردا جلسه سه جانبه با روسیه و چین در تهران در سطح مدیران کل خواهیم داشت برای بحث درباره موضوع هسته‌ای که قاعدتا موضوع مکانیسم پس‌گشت یکی از موضوعات مطرح خواهد بود. در رایزنی مداوم با این کشورها خواهیم بود که چطور می‌توانیم مانع از این وضعیت شویم و یا تبعات آن را کم کنیم.

بقائی اظهار داشت: از منظر حقوقی اخلاقی و سیاسی و هیچ مبنای منطقی و حقوقی برای بازگرداندن تحریم‌های لغو شده طبق برجام وجود ندارد.

بقائی درباره رایزنی با چین گفت: در هر تماسی که مقامات ایران با چین دارند حتما موضوع همکاری‌های اقتصادی یکی از موضوعات ثابت است. هر دو کشور در بریکس و شانگهای عضو هستند. اخیرا اجلاس سران در برزیل برگزار شد و اجلاس وزرای خارجه شانگهای در چین که مقدمه اجلاس سران بود. هم در چارچوب رایزنی‌های دوجانبه و هم در گروه‌بندیی‌هایی که در آن هستیم این مطالب مطرح می‌شود.

وی درباره سکوت ترکیه در قبال تجاوز اسرائیل به سوریه که سؤال یکی از خبرنگاران بود، گفت:‌ این را باید از سخنگوی وزارت خارجه ترکیه سؤال کنید. فکر نمی‌کنم سکوت کرده باشند ترکیه موضع روشنی در محکوم کردن تجاوز رژیم صهیونیستی اتخاذ کرد و ترکیه به خوبی واقف است که این رژیم در هیچ نقطه‌ای متوقف نخواهد شد، همانطور که مواضع ترکیه را در موضوع غزه شاهد بودیم.

پزشکیان به پاکستان می رود

بقائی در پاسخ به سؤالی درباره مناسبات با پاکستان در پی وقوع سیل در پاکستان با دولت و مردم این کشور ابراز همدردی کرد.

وی همچنین گفت:‌ رابطه ما با پاکستان دیرپا و مبتنی بر علقه‌های تمدنی، فرهنگی، تاریخی و دینی است و برای این روابط ارزش بسیاری قائل هستیم. تماس‌هایی که در چند هفته اخیر با مقامات پاکستانی داشتیم در ادامه رویکرد ایران برای تقویت روابط با کشورهای همسایه و منطقه بوده است و نمی‌توان اذعان نکنیم که این تماس‌ها به ویژه با کشورهای دوست و همسایه متعاقب تجاوز اسرائیل بیشتر شده است. با پاکستان به عنوان یک کشور اسلامی که مردمش علاقه زیادی به ایران و جمهوری اسلامی ایران دارند، تماس‌های نزدیکی داشتیم.

وی گفت: ظرف هفته‌های آینده سفر رئیس‌جمهور به پاکستان انجام خواهد شد. این نشانگر اهمیتی است که برای روابط دوجانبه با پاکستان قائل هستیم، به عنوان یکی از اعضای سازمان همکاری اسلامی و عضو غیردائم شورای امنیت.وی همچنین در پاسخ به سؤالی گفت: طرف‌های اروپایی و آمریکا بدهی بزرگی به ملت ایران دارند. اگر به کارنامه خود نگاه کنند باید سپاسگزار ملت ایران باشند که علیرغم همه بدعهدی‌ها ایران باز هم با مسئولیت پذیری تمام حاضر می‌شود این موضوع را مدنظر قرار بدهد.

بقائی بیان کرد: شما نمی‌توانید در میانه یک روند دیپلماتیک اقدام به حمله کنید و بعد بگویید که خواهان صلح هستم. لازمه اینکه گفت‌وگویی صورت بگیرد طرف‌های مقابل باید جدیت نشان دهند.

سخنگوی وزارت خارجه گفت: از گفت‌وگو برای پیگیری رویکردهای جنگ طلبانه خود استفاده کردند.

منبع خبر "همشهری آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.