باکتری‌ها و میکروب‌ها به آب و چای حمله می‌کنند؟ | چطور از تجمع باکتری‌ها در غذا جلوگیری کنیم؟

همشهری آنلاین جمعه 03 مرداد 1404 - 18:42
در فضای مجازی ادعا شده که نتایج مطالعات نشان می‌دهد اگر نوشیدنی برای چند ساعت در فضای باز و در معرض اکسیژن بماند، باکتری‌ها و ترکیبات مضر در آن تشکیل می‌شود. اما آیا این موارد مطرح شده با واقعیت منطبق است و متخصصان هم با نتایج تحقیقات و آنچه در فضای مجازی مطرح می‌شود هم نظر هستند؟

همشهری آنلاینآرش نهاوندی: درباره صحت و سقم ادعای مطرح شده درباره ایجاد باکتری در نوشیدنی‌هایی که در فضای باز قرار می‌گیرند با دکتر منصور رضایی متخصص تغذیه صحبت کرده‌ایم. این متخصص همچنین درباره خطر نگهداری مواد غذایی در فضای باز نکات جالبی را مطرح می‌کند که در پی می‌خوانید.

چه نوشیدنی‌هایی در فضای باز خطرناک می‌شوند؟

دکتر منصور رضایی با بیان اینکه مسائلی نظیر اینکه اگر نوشیدنی در فضای باز و در معرض اکسیژن بماند، باکتری‌ها و ترکیبات مضر در آن تشکیل می‌شود بیشتر از مواردی است که در فضای مجازی مطرح می‌شود، گفت: زیاد نسبت به مطالبی که خیلی در فضای مجازی مطرح می‌شود، احساس خوبی ندارم. آن‌ها ادله خودشان را دارند و با اسمان و ریسمان بافتن و افزودن مواردی از طب سنتی سعی در جذب کاربر و فالوور دارند. البته این مورد درباره نوشیدنی‌های حاوی خامه و شیر و آبمیوه‌هایی که تکه‌های میوه طبیعی در خود دارند صدق می‌کند. اما ادله علمی برای اینکه همه نوشیدنی‌ها در صورتی که فضای بیرون قرار گیرند، محل کشت میکروب‌ها و یروس‌ها می‌شوند وجود ندارد. یک زمانی درباره یک غذا مانند مرغ، تخم مرغ، شیر آبگوشت و خورش از من نظر می‌خواهید که می‌گویم بله در صورتی که این غذاها برای مدت نسبتا طولانی در محیط بیرون نگهداری شوند محیط کشت میکروب و باکتری و انگل در آن‌ها ایجاد می‌شود. یعنی همانطور که ما از تغذیه شیر سود می‌بریم ، میکروب‌ها ریروس‌ها انگل‌ها و قارج‌ها هم سود می‌برند. در نتیجه محیط کشتی در آبگوشت یا خورش‌ها و گوشت‌ها و آبمیوه‌هایی که در فضای باز نگهداشته می‌شوند تشکیل می‌شود.

آب معدنی چطور؟

باکتری‌ها و میکروب‌ها به آب و چای حمله می‌کنند؟ | چطور از تجمع باکتری‌ها در غذا جلوگیری کنیم؟

او در ارتباط با نوشیدنی‌ها توضیح داد: اینکه یک نوشیدنی مانند چای دم کرده برای چند ساعت بماند و محلی برای رشد میکروب‌ها و باکتری‌ها شود، چنین چیزی را تا به حال نشینیده و دیده و تجربه نکرده‌ام و به نظر نمی‌رسد ادله محکمی در این باره وجود داشته باشد و ترجیح می‌دهم در این باره سکوت کنم. در مورد آب معندی هم این مساله مطرح می‌شود که اگر در فضای بیرون نور مستقیم مدتی نسبتا طولانی به آن بخورد، پلیمرهای پلاستیک بطری مونومر آزاد می‌کنند، مونومرها می‌تواند یکی از فاکتورهای خطر برای ایجاد سرطان باشد. اما نه اینکه من یک یا دو بار از این آب بخورم. این در صورتی تا حدی امکان پذیر است که فردی آب را دائم در فریزر قرار داده و از پلاستیک بطری آن مونومر آزاد شده و اگر فضای بیرون قرار گیرد مونومرهای بیشتری آزاد می‌شود که این مونومرها می‌توانند از دلایل تحریک سلول‌های سرطانی باشند. اما اگر آب در فضای باز بماند و باکتری و میکروب در آن جمع شود، من برای این فرضیه ادله‌ای ندارم.

در فضای باز چه بلایی بر سر آبگوشت می‌آید؟

باکتری‌ها و میکروب‌ها به آب و چای حمله می‌کنند؟ | چطور از تجمع باکتری‌ها در غذا جلوگیری کنیم؟

این متخصص در ادامه توضیح داد: اما آبگوشت، خورش، سوپ و غذاهایی که در میهمانی‌ها بعد از صرف غذا تا چند ساعت می‌گذالرند در دمای بیرون بمانند محیط مناسبی برای کشت میکروب‌ها می‌شوند غذاهای که در دمای ا۲۰ تا ۳۰ درجه اتاق باقی بمانند بهترین محل برای تشکیل باکتری و میکروب‌ها خواهند یود. به چنین فضایی محیط کشت می‌گویند. من زیاد به این به این فرضیه که آب بطری در صورت قرار گرفتن در فضای بیرون می‌تواند محل تجمع باکتری‌ها و میکروب‌ها شود اعتقادی ندارم.

چکار کنیم؟

دکتر رضایی درباره راهکارهای پیشگیری از تشکیل ازباکتری‌ها و میکزوب‌ها در خوراکی‌ها گفت: غذاها باید در اولین زمان ممکن (یا به قول انگلیسی‌ها as soon as possible) بعد از خورده شدن ناهار یا شام بلافاصله سرد شوند (و نه آهسته) و آن‌ها را در یخچال بگذاریم.اگر در فضای بیرون آبگوشت و خورش را نگهداریم بارمیکروبی آن بالا می‌رود و سیستم ایمنی بدن تا حدی می‌تواند این میکروب‌ها را تحمل کند، از آن حد که گذر کند آن میکروب، ویروس یا باکتری، انگل یا قارج بر بدن ما عارض می‌شود و می‌تواند بیماری‌های گوارشی هم به شکل حاد اسهال و به شکل بیماری‌های مزمن نظیر بیماری‌های کبدی ایجاد کند.

بیشتر بخوانید:

منبع خبر "همشهری آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.