خوردن گلابی در بارداری بسیار مفید است و فوایدی همچون تامین انرژی، کاهش خطر ابتلا به پرهاکلامپسی، کاهش تهوع بارداری و .. دارد. میزان مجاز مصرف گلابی در بارداری، روزانه دو عدد است و زیادهروی در خوردن آن میتواند باعث ایجاد نفخ و اسهال شود.
در این مقاله، هر آنچه باید درباره مصرف گلابی در بارداری بدانید را توضیح خواهیم داد.
آیا خوردن گلابی در بارداری ایمن است؟
مصرف گلابی در بارداری مجاز است. این میوه کالری کم و ارزش غذایی بالایی دارد. با این حال، باید قبل از مصرف، آن را خوب بشویید؛ این نکته درباره تمام میوههایی که پوست دارند، صدق میکند. شستن کامل گلابی، به از بین بردن عوامل بیماریزایی که ممکن است روی سطح آن باشند و میتوانند باعث بیماریهایی مانند توکسوپلاسموز، لیستریوز یا عوارض شدید بارداری شوند، کمک میکند. در جدول زیر ارزش غذایی یک گلابی متوسط ذکر شده است:
ماده مغذی
|
مقدار
|
کالری
|
101 کیلوکالری
|
پروتئین
|
1 گرم
|
کربوهیدرات
|
27 گرم
|
فیبر
|
6 گرم
|
ویتامین C
|
9% ارزش غذایی روزانه
|
ویتامین K
|
7% ارزش غذایی روزانه
|
پتاسیم
|
4% ارزش غذایی روزانه
|
مس
|
16% ارزش غذایی روزانه
|
خوردن گلابی در اوایل بارداری
گلابی سرشار از ویتامین B6 است و به همین دلیل خوردن آن در اوایل بارداری، بهخصوص سه ماهه اول، به کاهش تهوع و استفراغ کمک میکند.
خوردن گلابی نارس در بارداری
گلابی نارس میتواند باعث مشکلات گوارشی شود، بنابراین تنها گلابیهای رسیده را که رنگ زرد یا نارنجی مایل به قرمز دارند مصرف کنید.
خواص گلابی در بارداری چیست؟
میوه گلابی بیشتر در فصل تابستان در دسترس است. این میوه سرشار از مواد مغذی بوده و برای داشتن یک بارداری سالم، بسیار اهمیت دارد. در ادامه، خاصیت گلابی در بارداری را توضیح میدهیم.

-
تامین انرژی: زنان باردار برای تامین نیازهای خود و جنین به انرژی بیشتری نیاز دارند. انرژی برای رشد جنین، پیشرفت بارداری و تولید شیر ضروری است. خوردن گلابی در بارداری، به این دلیل که کالری کمی دارد و منبعی سالم از کربوهیدرات است، انرژی لازم را برای زنان باردار فراهم میکند.
-
منبع ویتامین C: ویتامین سی، آنتیاکسیدانی بسیار مهم است که چندین عملکرد حیاتی بدن را کنترل میکند از جمله: مقابله با رادیکالهای آزاد و جلوگیری از آسیب اکسیداتیو؛ تقویت لثهها و دندانها؛ کمک به جذب بهتر آهن از غذاها که برای تشکیل خون و سیستم گردش خون جنین حیاتی است.
بیشتر بخوانید: مصرف ویتامین سی c در بارداری - میزان و روش مصرف مجاز
-
کمک به بهبود عملکرد بدن: هرچند گلابی مقدار کمی پتاسیم دارد اما این ماده معدنی به تنظیم فشار خون و سلامت قلب مادر و جنین کمک میکند. باعث تعادل الکترولیت در خون میشود، در کاهش احتمال گرفتگی عضلات پا و شکم نقش دارد و باعث بهبود عملکرد حرکتی بدن میشود.
-
تقویت سیستم ایمنی: گلابی سرشار از ویتامین A است که از ابتدای بارداری تا زمان زایمان ضروری است. همچنین در تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از بیماریهای عفونی نقش دارد و به بینایی جنین کمک میکند.
-
تامین ریزمغذی حیاتی در دوران بارداری: مس یکی از ریزمغذیهای ضروری دوران بارداری است که نقش مهمی در سلامت مادر و رشد جنین ایفا میکند. این ماده معدنی، همراه با آهن و ویتامینهای گروه B، در تولید گلبولهای قرمز خون مشارکت دارد و به این ترتیب به تامین اکسیژن کافی برای بافتهای بدن کمک میکند. همچنین مس در رشد و عملکرد صحیح اندامهای داخلی نقش دارد و سلامت اعصاب و رگهای خونی را حفظ میکند.
بیشتر بخوانید: چرا مصرف مس در دوران بارداری اهمیت دارد؟
-
کاهش یبوست بارداری: گلابی حاوی فیبر است و برای عملکرد درست دستگاه گوارش حیاتی است. مصرف گلابی در بارداری به کاهش یبوست و نفخ که بر اثر فشار جنین بر رودهها ایجاد میشود، کمک میکند.
-
کاهش خطر ابتلا به پرهاکلامپسی: یکی دیگر از خواص گلابی در بارداری، تنظیم فشار خون و کاهش خطر ابتلا به پرهاکلامپسی است.
-
کاهش تهوع بارداری: گلابی دارای ویتامین B6 است که برای کاهش تهوع و استفراغ بارداری، بهخصوص سه ماهه اول بسیار مفید است.
-
رشد لوله عصبی جنین: اسید فولیک موجود در گلابی، به رشد لوله عصبی جنین کمک میکند. همچنین در تولید خون و تکامل سیستم گردش خون نقش دارد.
-
سمزدایی بدن: مقدار بالای تانن در گلابی، به دفع فلزات سنگین و سموم از بدن کمک میکند که باعث سمزدایی کبد و در نهایت بهبود سلامت پوست میشود.
-
کاهش ویار شیرینجات: گلابی حاوی قندهای طبیعی مانند گلوکز و فروکتوز است که جایگزین مناسبی برای قندهای مصنوعی هستند. بنابراین اگر در دوران بارداری میل به شیرینی دارید، با خیال راحت گلابی بخورید!
بیشتر بخوانید: ویار شیرینی در بارداری، بچه دختره یا پسر؟
فواید مصرف گلابی در بارداری برای جنین
مصرف گلابی در بارداری فواید متعددی برای رشد و سلامت جنین به همراه دارد. ویتامین سی موجود در گلابی به رشد سالم بافتها و اندامهای جنین کمک میکند. همچنین آنتیاکسیدانها و ترکیبات ضدالتهابی موجود در گلابی میتوانند از آسیب سلولی جلوگیری کرده و به رشد بهتر مغز جنین کمک کنند.
مقدار مجاز مصرف گلابی در بارداری چقدر است؟
زنان باردار میتوانند روزانه ۱ تا ۲ عدد گلابی متوسط بخورند. نکته مهم این است که بیش از دو عدد گلابی در روز مصرف نکنید زیرا ممکن است باعث اسهال در بارداری شود.

مضرات گلابی در بارداری چیست؟
گلابی، میوهای خوشمزه و مغذی است اما هنگام مصرف آن در دوران بارداری باید به چند نکته توجه کرد زیرا ممکن است عوارضی داشته باشد که عبارتند از:
-
اسهال: گلابی حاوی ترکیبی به نام سوربیتول است که در برخی افراد میتواند باعث اسهال شود. این موضوع برای زنان باردار که در معرض کمآبی بدن هستند، میتواند مشکلساز باشد. بنابراین نباید در خوردن گلابی در بارداری افراط کنید.
-
احتمال آلودگی میوه: نگرانی دیگر در مورد مصرف گلابی در بارداری، احتمال وجود باقیماندهی آفتکشها است. گلابیها اغلب با آفتکشها سمپاشی میشوند. بنابراین، شستن کامل میوه پیش از خوردن آن بسیار مهم است.
-
افزایش سطح قند خون: اگر به دیابت بارداری مبتلا هستید، باید در مصرف گلابی احتیاط کنید. مصرف بیشازحد گلابی برای زنان باردار دیابتی، نه تنها ممکن است باعث افزایش سطح قند خون شود و کنترل بیماری را دشوارتر کند، بلکه میتواند منجر به افزایش وزن و چاقی در دوران بارداری شود.
نکات احتیاطی خوردن گلابی در بارداری
- گلابی را بلافاصله پس از برش دادن بخورید، زیرا بر اثر اکسید شدن تغییر رنگ داده و قهوهای میشود.
- از خوردن گلابی با معده خالی خودداری کنید. بهتر است آن را کمی بعد از وعده غذایی مصرف کنید.
- قبل از خوردن گلابی، آن را کاملاً بشویید تا خاک، آلودگی و میکروبهای احتمالی از سطح آن پاک شود.
- هنگام خوردن گلابی، هستههای آن را حتماً جدا کنید.
خوردن گلابی در بارداری و زیبایی جنین
یکی از باورهای رایج و مورد توجه درباره مصرف گلابی در دوران بارداری، تاثیر آن بر زیبایی جنین است، بهویژه در اوایل بارداری یا حتی پیش از باردار شدن. اما آیا خوردن گلابی در بارداری باعث زیبایی جنین میشود؟ در بسیاری از منابع طب سنتی و روایات اسلامی آمده است که مصرف گلابی توسط پدر و مادر پیش از بارداری میتواند در زیباتر شدن چهره جنین موثر باشد. هرچند این توصیهها بیشتر بر پایه آموزههای سنتی هستند و شواهد علمی کافی برای تایید قطعی آنها وجود ندارد اما مصرف متعادل گلابی به دلیل ارزش غذایی بالای آن، مفید است.
همچنین بد نیست بدانید که در طب سنتی، طبع گلابی سرد و خشک در نظر گرفته میشود؛ بنابراین افرادی با مزاج سرد بهتر است آن را با مصلحات مناسب مصرف کنند.
بیشتر بخوانید : برای زیبا شدن جنین چه بخوریم؟
ویار گلابی و جنسیت جنین
ویار حاملگی ممکن است در هر زمانی از بارداری رخ دهد. بسیاری از مادران میخواهند بدانند که آیا ویار گلابی و جنسیت جنین ارتباطی با هم دارند یا خیر. در پاسخ باید گفت، هیچ دلیل علمی برای این موضوع وجود ندارد. ویار میوه یا یک غذای خاص ممکن است نشاندهنده نیازهای تغذیهای بدن مادر باشد.
خوردن کمپوت گلابی در بارداری مجاز است؟
در دوران بارداری، خوردن گلابی تازه گزینه بسیار سالمتری نسبت به کمپوت گلابی است زیرا کمپوتها معمولاً حاوی مقدار زیادی قند افزوده و نگهدارنده هستند که میتوانند خطر دیابت بارداری یا افزایش وزن را به همراه داشته باشند. هرچند مصرف گاه به گاه و متعادل کمپوت گلابی مشکلی ایجاد نمیکند اما قابل مقایسه با گلابی تازه که سرشار از فیبر، ویتامین C و آنتیاکسیدانهاست، نخواهد بود. در نتیجه، بهتر است به جای خوردن کمپوت گلابی در بارداری، میوه تازه آن را مصرف کنید.
چگونه میتوانیم گلابی را به رژیم غذایی بارداری اضافه کنیم؟
علاوه بر خوردن گلابی تازه در بارداری، میتوانید آن را به روشهای زیر نیز مصرف کنید:
- گلابی پخته: گلابیها را همراه با مغزها، کمی دارچین و شکر قهوهای، در دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد و به مدت ۱۵ دقیقه بپزید و بعد میل کنید.
- سالاد گلابی: برشهای گلابی خام را با میوههای مفید و مورد علاقه خود مانند سیب و گردو ترکیب کنید.

سوالات متداول
-
آیا ویار گلابی در بارداری نشاندهنده جنین پسر است؟ خیر. ویارهای دوران بارداری ارتباطی با جنسیت جنین ندارند و اغلب نشاندهنده تغییرات هورمونی بدن مادر و نیازهای تغذیهای او هستند.
-
آیا میتوان در دوران بارداری گلابی را با پوست خورد؟ بله به شرطی که بهطور کامل میوه را بشویید.
-
آیا خوردن گلابی باعث گاز معده میشود؟ زیادهروی در خوردن گلابی در بارداری میتواند باعث بروز نفخ، اسهال و استفراغ شود.
-
آیا تمام انواع گلابی برای دوران بارداری مفید است؟ جالب است بدانید بیش از ۳۰۰۰ نوع گلابی وجود دارد و معمولاً گلابیهای موجود در فروشگاهها برای مصرف زنان باردار ایمن است. نکته مهم این است که از خوردن گلابی نارس پرهیز کنید و پیش از صرف آن، میوه را بهطور کامل بشویید.
کلام آخر
مصرف گلابی در دوران بارداری با توجه به خواص متنوع و ارزش غذایی بالای آن، بهطور کلی ایمن و مفید است. این میوه کمکالری، سرشار از فیبر، ویتامین C، ویتامین A، پتاسیم و مس است که به بهبود سلامت مادر و رشد سالم جنین کمک میکند. با این حال، مصرف بیش از حد گلابی ممکن است باعث مشکلات گوارشی مانند اسهال شود و در صورت ابتلا به دیابت بارداری، باید با احتیاط و تحت نظر پزشک مصرف شود.
منبع خبر "
نی نی بان" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد.
(ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.