به گزارش همشهری آنلاین به نقل از اینسایدر پژوهشگران در دانشگاه اسلو در نروژ و دانشگاه ریتسومیکان این خطای دید را برای این ساختهاند تا چگونگی دریافت تصاویر به وسیله مغز در زمان واقعی را آزمایش کنند.
این پژوهشگران در یک بررسی کوچک شامل ۵۰ مرد و زن دارای بینایی طبیعی با استفاده از ردیاب مادونقرمز دریافتند که مردمکهای اغلب شرکتکنندگان هنگام خیره شدن به این تصویر گشاد میشوند.
این یافتهها در شماره اخیر ژورنال «مرزها در علوم اعصاب انسان» (Frontier in Human Neuroscience) با داوری همتا منتشر شده است.
کار این پژوهشگران مجموعهای از شواهد فزاینده را تایید میکند که نشان میدهند مغز همیشه در تلاش است که اطلاعاتی را که از چشمها دریافت میکند، به صورتی بافتمند درآورد.
مردمکها معمولا در محیط تاریک گشاد میشوند تا به چشمها برای دریافت نور بیشتر یاری برسانند.
اما برونون لیاینگ، استاد روانشناسی در دانشگاه اسلو و سرپرست این پژوهش میگوید در این توهم نوری، چشمها «دلیلی ندارند» که تغییر شکل دهند، «چرا که هیچ چیز در جهان اطراف در حال تغییر نیست.»
«اما آشکار است چیزی درون ذهن فرد تغییر کرده است.»
لانگ میگوید مغز هنگامی که چشم جلب این تصویر میشود، راهی برای ارزیابی مقدار نوری که در اطراف وجود دارد، ندارد. بنابراین برای تفسیر آنچه که میبیند، به طور مداوم سرنخهایی از محیط میگیرد.
در حالی که یک دوربین عکاسی دارای نورسنجی است که به طور مستقیم میزان نور محیط را اندازه میگیرد، چشمها ما فاقد دستگاهی فیزیکی برای چنین اندازهگیریی هستند.
یک مثال از این پدیده «میم اینترنتی» سال ۲۰۱۵ درباره رنگ یک لباس زنانه بود که کاربران در رسانههای اجتماعی را به دو گروه تقسیم کرد: گروهی که لباس را به رنگ طلایی و سفید میدیدند و گروه دیگری که آن را به رنگ سیاه و آبی میدیدند.
دانشمندان معتقدند در این مورد هم این خطای دید مغز را وامیدارد که فکر کند دارد وارد یک حفره یا تونل تاریک میشود.
اگر حرکت و گسترش یافتن نقطه سیاه در این توهم نوری نمیبینید، نگران نباشید، از ۵۰ نفر شرکتکننده در این بررسی هم در ۷ نفر این خطای دید تاثیری ایجاد نمیکرد.
این تصویر از جمله آخرین آثار در رشتههای از توهمهای نوری شگفتآور است که بوسیله آکیوشی کیتائوکا، استاد روانشناسی ژاپنی و یکی از نویسندگان مقاله این پژوهش خلق کرده است.
کیتائوکا به خطر خلق خطای دید «مارهای چرخان»، نقطههای رنگی در دایرههای هممرکز که به نظر میرسند مانند مار دور هم میچرخند، شهرت دارد.