به گزارش بهداشت نیوز، دانش آموزان به دلیل اینکه در دوران نوجوانی و رشد قرار دارند، باید نیاز به پروتئین و انرژی خود را تامین کنند و مصرف کمتر از پنج وعده در طول روز، اغلب نمی تواند انرژی و پروتئین موردنیاز بدن را تامین کند. از طرف دیگر در سنین دانش آموزی کبد تنها تا چهار ساعت می تواند سطح گلوگز خون را با استفاده از ذخایر گلیکوژنی خود، در سطح طبیعی نگه دارد. پس از این مدت سطح گلوکز خون کاهش یافته و به دنبال آن عملکرد مغز در ایجاد تمرکز و قدرت یادگیری در فرد کاهش می یابد، مسئله ای که در سن مدرسه بسیار اهمیت دارد.
علاوه بر لزوم مصرف میان وعده ها در روز به دلیل افت سطح قند خون کیفیت مواد غذایی مصرفی در میان وعده ها نیز مهم است. با وجود تاثیر مستقیم میان وعده ها در تامین مواد لازم برای رشد و یادگیری، ضروری است که به نوع میان وعده ها نیز در دانش آموزان توجه ویژه شود. رشد و تمرکز ذهنی احتیاج به انرژی و پروتئین و مواد معدنی و ویتامین ها دارد. منابع انرژی کربوهیدرات ها و چربی ها هستند، منابع پروتئین تخم مرغ، لبنیات، گوشت ها، حبوبات و مغزها و منابع مواد معدنی مهم در رشد و یادگیری (کلسیم، آهن، روی، ید و منیزیم) لبنیات، انواع گوشت ها و مغزها و نمک دار است.
به همین دلیل لازم است میان وعده ها از گروه های اصلی مواد غذایی انتخاب شود تا به تامین مواد مغذی که در سه وعده تامین کامل آنها میسر نمی شود، کمک کند.
تنقلات کم ارزش مانند انواع پفک، چیپس، شکلات، شیرینی ها، پیراشکی، نوشابه های گازدار، آب میوه های صنعتی، انواع ساندویچ های سوسیس، کالباس، همبرگر آماده و پیتزا، که به دلایل مختلف تقاضای مصرف آن ها در بین کودکان و نوجوانان بالا است، به هیچ عنوان نمی تواند تامین کننده نیازهای مهم دوران رشد باشد و در دراز مدت اثر خود را بر افزایش قد و توان ذهنی دانش آموزان خواهد داشت و می تواند زمینه ساز کمبودهای تغذیه ای نیز بشود.
در حالی که استفاده از مواد غذایی مفید و مناسب در میان وعده ها، به خوبی بخشی از نیاز رشد و سلامت تغذیه ای دانش آموزان را تامین می کند، حتی یک میان وعده مناسب و مغذی در برنامه غذایی روزانه دانش آموزان می تواند بر حافظه کوتاه مدت، میزان توانایی یادگیری و به دنبال آن پیشرفت تحصیلی آنها تاثیر مثبت داشته باشد.
میان وعده های مناسب
میان وعده های مناسب برای دانش آموزان در مدرسه و یا خانه می تواند شامل موارد زیر باشد:
میوه های تازه فصل مثل سیب، پرتقال، نارنگی، موز؛ همچنین آب میوه های تازه و طبیعی که در خانه تهیه می شود.
انواع سبزی ها مثل هویج، خیار، گوجه فرنگی
میوه های خشک مثل کشمش، خرمای خشک، توت خشک، انجیر خشک، انواع برگه ها
انواع مغزها مثل گردو، بادام، پسته
شیر که می تواند به همراه بیسکویت های ساده و یا کیک های ساده خانگی مصرف شود.
ساندویچ های نان و پنیر و گردو، نان و پنیر و گوجه فرنگی، نان و تخم مرغ آبپز و گوجه فرنگی
ساندویچ مرغ، همبرگرخانگی، انواع کوکو یا کتلت خانگی به همراه سبزی هایی مثل گوجه فرنگی و کاهو.
در همین راستا برنامه ریزی مناسب برای ایجاد یک بوفه غذایی سالم در مدرسه، همراه با آموزش دانش آموزان و پدر و مادر آنها و همچنین آگاهی آنها در مورد غذای سالم، ضرورت دارد.
بدیهی است عرضه موادی، مانند انواع پفک، یخمک، نوشابه، آدامس، شکلات و هرگونه محصول بدون بسته بندی، پروانه ساخت، کد بهداشتی و تاریخ مصرف گذشته، مانع از تحقق سلامت دانش آموزان است و لازم است برخورد فعالانه با بوفه مدارس در این گونه مواقع، هم از طرف مسوولان مدارس و هم از طرف اولیای دانش آموزان صورت گیرد.