نشانه هایی که می گویند باردار هستید

بهداشت نیوز شنبه 19 تیر 1400 - 08:36

تجربه‌ی بارداری
به گزارش بهداشت نیوز، مهمترین و اصلی‌ترین روش تشخیص بارداری انجام آزمایش خون است. اما پیش از این آزمایش هم، می‌توان علائم و نشانه‌های بارداری را در زنان تشخیص داد. اما مسئله مهم این است که علائم بارداری در همه‌ی زنان شبیه به هم نیست. حتی یک زن می‌تواند علائم متفاوتی را در بارداری اول و دوم خود، تجربه کند. با این حال تجربه‌ی یکبار بارداری، زنان را نسبت به علائم آن هوشیار می‌کند. اما برای کسانی که تجربه‌ی بارداری ندارند، آگاهی از علائم آن، ضروری است، خاصه برای کسانی که تصمیم به فرزندآوری گرفته‌اند. زوجینی که برای اولین‌بار اقدام به فرزندآوری می‌کنند برایشان مهم است که پیش از آزمایش‌های رایج بارداری، خودشان بتوانند علائم آن را تشخیص دهند.



بهترین زمان باروری
اگر تصمیم به بارداری گرفته اید و در این مورد به نتیجه قطعی رسیده‌اید، خوب است که از یک تقویم باروری استفاده کنید. این تقویم‌ها که می‌توانید اپلیکیشن‌های مرتبطشان را در گوشی‌همراهتان داشته باشید، با توجه به چرخه‌ی قاعدگی و زمان آن، دوره باروری و تخمک‌گذاری را در شما، شناسایی می‌کنند و اطلاع می‌دهند. روز تخمک گذاری بین 12 تا 15 روز قبل از شروع سیکل قاعدگی آغاز می‌شود و سه روز میانی این تاریخ، بهترین زمان باروری است و احتمال تخم گذاری به اوج خود می رسد.



مهمترین علائم بارداری؛  
بارداری، فارغ از اینکه در چه زمانی از آن به سر می‌برید، علائم و نشانه‌های زیادی به همراه دارد. تغییرات هورمونی و جسمی مهمترین بخش این نشانه‌هاست. پس می‌توانید این علائم را در خودتان بررسی کنید.

1.    از دست رفتن یک سیکل قاعدگی: اولین نشانه‌ی بارداری، قطع چرخه‌ی قاعدگی است. اگر در سال‌های باروری خود هستید و برای آن اقدام کرده‌اید، باید نسبت به چرخه‌ی قاعدگی حساس باشید. گذشت یک هفته یا بیشتر ار دوره قاعدگی، می تواند نشانه بارداری باشد. البته بی نظمی در چرخه قاعدگی می تواند دلایل دیگری از جمله سندرم تخمدان پلی کیستیک داشته باشد. اگر بی نظمی تان، تکراری است و هر ماه آن را تجربه می کنید بد نیست که با پزشک خود مشورت کنید.


2.    گرفتگی عضلات و لکه‌بینی؛ اگر حاملگی رخ داده باشد، تخمک به دیواره رحم چسبیده است و همین باعث لکه بینی شده و گاهی اوقات احساس گرفتگی در عضلاتتان را خواهید داشت. چسبیدن تخمک به دیواره رحم، فرایندی برای آغاز بارداری است که به آن لانه گزینی می گویند. ممکن است این علائم شما را به اشتباه بیندازد که دچار قاعدگی شده اید؛ چون گرفتگی عضلات در این مورد هم شبیه به دوران قاعدگی است و لکه بینی هم این احتمال را تقویت می کند. تفاوت لکه بینی در قاعدگی و لانه گرینی در تعداد روزهای آن است. خون دیده شده در لانه گزینی احتمالا بیشتر از 3 روز به طول نمی انجامد اما قاعدگی دوره طولانی تری دارد.


3.    تغییر در بافت سینه؛ بافت سینه با شروع دوره بارداری، شروع به تغییر می‌کند. یکی از این تغییرات احساس سفتی، تورم و دردناک شدن آنهاست. تغییر رنگ در اطراف نیپل از دیگر نشانه های بارداری است که در ماه های بعد اتفاق می افتد. البته نگران نباشید، دردناک شدن سینه ها تا پایان دوره بارداری ادامه ندارد، وقتی که بدن به سطح جدید هورمون ها عادت کرد، حساسیت آن به مرور بهتر خواهد شد و از زمیزان دردناکی اش کاسته می شود. برخی از زنان درد سینه را در دوران قاعدگی هم تجربه می کنند، این نباید شما را به اشتباه بیندازد. تفاوت این دو با هم در طول مدت آنهاست. درد سینه‌ها در دوره بارداری تا پایان سه ماه اول احتمالا از بین نخواهد رفت، اما درد دوره قاعدگی در اندک زمانی محو می‌شود.


4.    حالت تهوع؛ شاید این نشانه، آشناترین علامت بارداری برایمان باشد. حالت تهوع ممکن است مدام با شما باشد یا اینکه در ابتدای صبح، وقتی که تازه از خواب بیدار شده اید بروز کند. معمولا این حالت یک ماه بعد از بارداری شروع می شود. البته لازم نیست نگران باشید، همه ی زنان الزاما حالت تهوع را در دوران بارداری شان تجربه نمی کنند. برخی از افراد حتی تا پایان دوره بارداری، یکبار هم دچار حالت تهوع نمی‌شوند. علت این امر می‌تواند حساسیت به محرک‌های محیطی مثل بوی غذا و ... باشد که بخاطر تغییر سطح هورمون‌هاست. علائم اولیه بارداری به علائم pms ـ دوران پیش قاعدگی ـ شباهت زیادی دارد، به همین خاطر ممکن است متوجه بارداری نشده و در تشخیص و تحلیل آنها اشتباه کنید. یکی از علائمی که صرف اخاص دوران بارداری است و معمولا به دوره قاعدگی ربطی ندارد، همین حالت تهوع است.


5.    احساس خستگی؛ این علامت آنقدر رایج است که هر کسی را ممکن است دچار اشتباه کند. در برهه‌های مختلف زندگی، به دلایل متفاوت ممکن است احساس خستگی‌مان مداوم و گسترده شود. آنقدر که حتی وقتی از خواب بیدار می‌شویم هم تمایلی به فعالیت نداشته و می‌خواهیم دوباره به استراحت بپردازیم. احساس خستگی در دوره بارداری امری طبیعی است. هجوم هورمون‌ها و تغییراتی که بدن در حال دست و پنجه نرم کردن با آنهاست، باعث احساس خستگی در زنان می شود. بدن زن دارد تمام تلاشش را می کند تا مطمئن شود که جنین در بهترین حالت خود قرار دارد و در مسیر رشد و زنده بودن است. می خواهد تمام مواد مغذی لازم را به او برساند. به همین خاطر معمولا زنان در این ایام، خاصه در ماه های اول بارداری دچار افت قند و فشار خون می شوند و همین امر در کنار افزایش هورمونهای استروژن و پروژسترون، احساس خستگی فراوانی به دنبال دارد.



6.    تکرر ادرار: پُرادراری از نشانه‌های بارداری است. هورمونی که مثبت یا منفی بودن بارداری را نشان می دهد، هورمون hCG است. هنگامی که بدن زن در حال تجربه بارداری است، سطح این هورمون افزایش پیدا میکند و همین باعث تکرر ادرار می شود. البته این علت تکررر ادرار در ماههای اولیه بارداری است. در ادامه و با بزرگ شدن جنین به مثانه فشار وارد می شود و دلیل تکرر ادرار در ماه های بعدی این مسئله است.



7.    تغییر در حس بویایی؛ شاید عجیب باشد، اما تمام چیزهایی که تا پیش از این بوی معمولی داشتند و حتی شما از آن خوشتان می‌آمد، ناگهان با شروع دوره بارداری، تقویت شده و حتی ممکن است به بدترین بوی دنیا تبدیل شوند. زنان بسیاری هستند که با شروع بارداری نسبت به بوی غذای مورد علاقه شان حساس شده و دچار حالت تهوع می شوند. این مسئله تنها به بوی خوراکی ها مرتبط نمی شود و شامل هر رایحه دیگری هم می شود. هیچکسی نمی‌داند علت واقعی افزایش حس بویایی در زنان چیست. اما معمولا این نشانه را هم به گردن هورمون‌ها می‌اندازند و به آن ربط می‌دهند. معمولا این نشانه هم پس از پایان ماه سوم بارداری از بین می‌رود. سعی کنید از چیزهایی که آزارتان می‌دهد فاصله بگیرید.

8.    تغییر اخلاق و حساس شدن؛ طبق معمول همان چیزهایی که در بالا گفتیم، تغییرات خق و خو هم به سطح هورمون ها مرتبط می شود. هورمون‌هایی که با شروع بارداری در بدن کارشان را شروع کرده یا فعال‌تر می‌شوند، علت حساسیت روحی شدید هم هستند. به همین دلیل ممکن است در این دوره دلتان بخواهد که گریه کنید، یا زودرنج شده و با هر بهانه‌ای احساس ناراحتی و افسردگی به سراغتان بیاید.

9.    نفخ و یبوست؛ احساس نفخ، اگرچه آزاردهنده است اما احتمالا چیز جدیدی نیست و با آن آشنا هستید و بارها بسته به تغذیه یا در دوران قاعدگی آن را تجربه کرده اید. نفخ در این دوره ربط چندانی به نوع تغذیه ندارد، اگرچه که آن هم بی‌تأثیر نیست. با این حال نفخ و یبوست در بارداری به دلیل افزایش هورمون‌های بارداری است. خبر خوب اینکه مجبور نیستید تا پایان دوره بارداری با آن زندگی کنید. این علائم مربوط به اوایل این دوره است و به مرور برطرف می شود.

10.    افزایش ضربان قلب؛ ممکن است در روزهای اول بارداری گمان کنید که دچار تپش قلب شده اید. این هم امری طبیعی است که با شروع بارداری ضربان قلب افزایش پیدا میکند.

علائم بارداری در روزهای اول
علائم بارداری در طول دوره آن، یعنی 9 ماه پیاپی یکسان نیست و در فواصل مختلف تغییر میکنند. آنچه در بالا به آن اشاره شد علائم اولیه بارداری هستند که معمولا در هفته اول بروز می کنند. بعضی از آنها اما تا مدتها ادامه دارند. علائم بارداری در روزهای اول شامل: تکرر ادرار، سردرد، احساس نفخ، گرفتگی لگن، پراشتهایی یا بی اشتهایی، احساس طعم فلز در دهان است. همه ی این علائم می توانند با هم یا به تنهایی بروز کنند. اگر یکی از این نشانه ها را به تنهایی دارید، ممکن است بارداری باشید و همچنین با وجود تمام این نشانه ها ممکن است بارداری نباشید. نشانه های بارداری در افراد مختلف متفاوت است. اما اشتراکاتی هم وجود دارد که باید نسبت به آنها حساس باشید.

علائم بارداری در هفته دوم
همانطور که گفته علائم بارداری در روز و هفته ها مختلف تغییر می‌کند. در هفته دوم بارداری شما احتمال نشانه های جدید را تجربه خواهید کرد از جمله تغییر دمای بدن، دمای بدن به هنگام تخم گذاری تغییر می کند و بالا می رود. کافی است با یک دماسنج دمای بدنتان را اندازه گیری کنید. ترشحات واژن، علامت دیگری است که در هفته دوم مشاهده خواهید کرد. ترشحات سفید رنگ و شفاف را احتمالا مشاهده خواهید کرد. از نشانه های هفته دوم، قطع قاعدگی، حساسیت روحی و دمدمی مزاج شدن، متورم و حساس شدن بافت سینه، تکرار ادرار و خستگی زیاد است.

علائم بارداری در هفته سوم
40 هفته طول می کشد تا یک جنین رشدش را تمام کند. در این 40 هفته، هر روز شاهد تغییراتی در جنین و بدن مادرش هستیم. تغییراتی که می تواند باعث شگفتی شود. در هفته سوم بارداری ممکن است نشانه‌ی خاصی نداشته باشید، همان طور که در هفته های گذشته هم چیز خاصی احساس نکرده اید. اما معمولا در این هفته نشان هایی در بدن مادر پدیدار می شود. نشانه هایی مثل تقویت و افزایش حس بویایی که به دلیل افزایش سطح هورمون استروژن اتفاق می افتد. البته این چیزی است که پزشکان می گویند. همین نشانه شما را نسبت به اطرافتان حساس میکند. احساس انقباض یا گرفتگی در شکم نشانه دیگری است که احتمالا در هفته سوم بارداری به سراغتان می آید. تغییرات هورمونی ممکن است در این هفته ی سرنوشت ساز باعث شوند که در دهانتان طعم و مزه فلزات را حس کنید. درک میکنیم که حس خوبی نیست. اما می توانید با نوشیدنی های طبیعی مثل آب میوه ها، به خودتان کمک کنید.

در هفته‌های اول بارداری چطور از خودمان مراقبت کنیم؟
واضح است که روزهای مهمی در پیش دارید. به محض اینکه نشانه‌های بارداری را در خودتان تشخیص دادید، خوب است که به آزمایشگاه رفته و تقاضای آزمایش بارداری بدهید. در این حالت خیالتان راحت خواهد شد و از فکر و استرس رها می شوید. بعد از اینکه از باردار بودنتان مطمئن شدید، خودتان را وزن کنید و تغذیه مناسبی در نظر بگیرید که باعث افزایش وزن بیش از حد در این دوره نشود. خوب است که کافئین را در این دوران حذف کنید. خوردن قهوه، چای زیاد و نوشیدنی هایی از این دست را ترک کنید.
تصور عموم بر این است که بارداری همراه است با بی تحرکی و اینها لازم و ملزوم هم هستند. در حالی که می توان در دوره بارداری حتی ماه های پایانی آن به روزش ادامه داد و توصیه ما این است که حتما این کار را انجام دهید. البته با رعایت نکات سلامتی.
حتما به پزشک مراجعه کرده و از او بخواهید که ویتامینهای لازم برای این دوره را برایتان تجویز کند. مصرف مداوم قرص آهن و ویتامین های مورد نیاز بدن، اغلب تا ماههای پایانی بارداری ادامه خواهد داشت. با این حال بدون نسخه پزشک، چیزی را برای خودتان تجویز نکنید. تا می توانید از خوردن فست فودها اجتناب کنید. همچنین غذاهای دریایی، فراوری شده و لبنیات ممکن است باعث گرفتگی عضلات بیشتری در این دوره شوند. پس می توانید آنها را حذف یا با احتیاط مصرف کنید.
اگر جزء آن دسته از افرادی هستید که بیماری زمینه‌ای یا هر بیماری دیگری دارید، برای مصرف داروهایتان به پزشک مراجعه کنید. همچنین با احساس سرماخوردگی، دندان درد یا هر درد و بیماری دیگری، بدون نسخه پزشک، خوددرمانی نکنید. خوردن مسکن یا آنتی بیوتیک در این دوران ممکن است به شما یا جنین تان آسیب جدی وارد کند.

 

گردآوری و تنظیم: بهداشت نیوز

 

منبع خبر "بهداشت نیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.