بر اساس پژوهش انجام شده توسط یک سازمان مردم نهاد از خودکشی های رسانه ای شده طی این ۱۰ سال، ۴۵ درصد از خودکشی ها مربوط به بازه سنی ۹ تا ۱۴ سال و ۵۵ درصد دیگر مربوط به بازه سنی ۱۵ تا ۱۸ سال بوده است. همچنین براساس نتایج این پژوهش، شهرهای تهران، اصفهان و همدان بیشترین آمار خودکشی را داشته اند.
مجتبی ناجی، معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی استان اصفهان، در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: نتایج این پژوهش از طریق جمع آوری گزارش از رسانه ها به دست آمده و از نظر علمی جای تأمل دارد، چون اگر قرار است پژوهشی انجام شود باید ضرورت انجام پژوهش و روش های پژوهش مشخص شود، درحالی که در گزارش یاد شده اصل پژوهش منتشر نشده، بلکه نتایج آن در یک رسانه منتشر شده است.
وی با تاکید براینکه اصفهان در مقایسه با برخی استان های کشور جزو استان های با رتبه پایین خودکشی است، گفت: به طور کلی ایران نسبت به کشورهای دیگر دنیا رتبه پایین خودکشی را دارد و اصفهان هم نسبت به استان های دیگر رتبه پایینی دارد. این رتبه براساس آمارها و اطلاعات پزشکی قانونی و نتایج پژوهش های علمی و مستند مشخص شده است.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی استان اصفهان با تصریح براینکه وضعیت اصفهان نگران کننده نیست و ما رتبه سوم خودکشی را نداریم، گفت: خودکشی جزو آسیب های اجتماعی اولویت دار و خیلی شایع در استان اصفهان نیست.
وی نسبت به عواقب انتشار چنین اخباری هشدار داد و گفت: در درجه اول باید نیت و انگیزه انتشار چنین اخباری مشخص باشد؛ اگر انگیزه هشدار دادن به خانواده ها است باید راهکارهای پیشگیرانه و آموزشی نیز ارائه شود، اما اگر هدف هشدار به مسئولان است، باید مخاطب آن به مسئولان محدود شود و نه عامه جامعه.
ناجی با بیان اینکه این جنس خبرپردازی ها نیاز به کار کارشناسی و تحلیل اجتماعی دارد، افزود: اگر هدف از انتشار این اخبار سیاه نمایی و نشان دادن ناکارآمدی نهادهای اجتماعی است که اساسا با آنها کاری نداریم، چون آمار خودکشی ایران نسبت به بسیاری از کشورها پایین تر است، اما اگر واقعا نگران سلامت روانی جامعه هستند باید راهکارهای دیگر هم مدنظر قرار گیرد و نسبت به اطلاع رسانی و آگاه سازی هرچه بیشتر جامعه تلاش کرد.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی استان با اشاره به اینکه افکار خودکشی بیشتر مربوط به دوران نوجوانی و زمانی است که نوجوان با مشکلاتی مثل شکست عشقی و تحصیلی و ... مواجه شده و فکر خودکشی به سراغ او می آید، گفت: در بحران کرونا که ارتباطات اجتماعی و حضور نوجوانان در عرصه اجتماعی کمتر شده، ممکن است نوجوانان دچار افسردگی شود، درحالی که در این شرایط عوامل محافظت کننده مثل نظارت خانواده ها، فعالیت های اجتماعی و آموزش مجازی نوجوانان هم وجود دارد که این عوامل محافظت کننده می تواند عوامل خطرساز را خنثی کند.
وی ادامه داد: اگر در این دوران نوجوان به حال خود رها شود دچار سردرگمی، بی هویتی و افسردگی می شود، ولی دانش آموز در آموزش مجازی درگیر شده و حتی وقت بیشتری صرف آموزش و یادگیری می کند پس نمی توان این طور تحلیل کرد که چون نوجوانان به مدرسه نمی روند خطر بیشتری متوجه آنها است.
ناجی با اشاره به اینکه پیش از بحران کرونا اعتیاد به اینترنت و فضای مجازی تهدیدی برای نوجوانان بود، گفت: وسایل الکترونیک مثل گوشی هوشمند و تبلت یکی از ابزارها و لوازم مورد نیاز تحصیل دانش آموزان شده و ممکن است در کنار استفاده آموزشی، استفاده دیگری هم از این وسایل بکنند، درحالی که برخی خانواده ها با تصور اینکه نوجوان در کلاس های آنلاین شرکت می کند او را به حال خودش رها می کنند.
وی خواستار نظارت والدین بر آموزش مجازی فرزندانشان شد و گفت: خانواده ها باید هوشیار باشند تا نوجوان وارد سایت های مختلفی که محتوای مناسبی برای آنها ندارد نشوند و یا دچار اعتیاد و وابستگی زیاد به اینترنت نشوند، ضمن اینکه از نظر فیزیکی هم ممکن است دچار عوارض نشستن بیش از اندازه، خیره شدن به صفحه گوشی و تبلت و لپ تاپ و کم تحرکی شوند، بنابراین والدین باید خود را درگیر آموزش فرزندانشان کرده و در انجام تکالیف آنها مشارکت داشته باشند.
انتهای پیام