مشکلات معلولان و سالمندان مهریز با اولویت مناسبسازی فضای شهری در قالب میزگردی با حضور رضا زارع رییس اداره بهزیستی، حمیدرضا زارع بیدکی معاون شهردار و مسئول خدمات شهری، صدیقه زارع زاده کارشناس امور اجتماعی و فرهنگی فرمانداری، رضا زارع عضو جامعه معلولان، مهدی زارع مدیرعامل موسسه تپش معلولان، منصور زارع مسول مناسب سازی بهزیستی و سیدعلی ایرانمنش پیشکسوت و فعال رسانهای به ابتکار گزارشگر خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) در مهریز برگزار شد و شرکت کنندگان با بررسی این موضوع و راهکارها حل چالشهای پیش روی جامعه معلولان شهرستان پرداختند.
شهرداری برای مناسبسازی فضای شهر اقدام کند
یکی از معلولان جسمی حرکتی مهریز گفت: اساسیترین مشکل معلولان در این شهر مناسب نبودن معابر و فضای شهری برای رفت و آمد آسان افراد معلول و سالمند است که موجب خانهنشینی تعداد زیادی از آنها شده و علاوه بر رنج معلولیت ، انزوا را نیز بر آنان تحمیل کرده است.
رضا زارع افزود: آمادهسازی پیادهروها برای تردد راحت معلولان و اصلاح معابر جزو وظایف شهرداری و شورای اسلامی شهر است و هرچند در خصوص مناسبسازی تاکنون در شهر مهریز اقداماتی صورت گرفته ولی کارهایی که انجام شده، کافی نیست و کماکان افراد سالمند و معلول برای تردد با مشکلات زیادی مواجه می شوند.
وی اظهار کرد: با وجود قانون مشخص برای مناسب سازی معابر و پیادهروها و اصلاح و بازسازی سطح خیایانها، هنوز در این ارتباط در شهر به کار و تلاش بیشتری نیاز است در برخی از مناطق شهر شرایط مناسبی برای تردد معلولان وجود ندارد .
رییس هیات مدیره موسسه جامعه معلولان مهریز نیز بیان کرد: سطح خیلی از خیابانها برای تردد راحت معلولان اصلا مناسب نیست و وجود چاله در برخی از آنها مشکلاتی را برای رفت و آمد افرادی که از ویلچر استفاده می کنند، ایجاد کرده است .
زارع تصریح کرد: در سطح شهر برای پارک وسایل نقلیه معلولان هیچ گونه علائم یا جایگاه ویژه ای پیش بینی نشده و این یکی از حقوق جامعه معلولان است که به دلیل همکاری نکردن برخی دستگاهها از این قشر گرفته شده است .
وی گفت: باید در شهر و یه خصوص خیابانهای اصلی که مورد مراجعه اکثر شهروندان است، حداقل با نصب تابلو برخی جاها برای پارک وسایل نقلیه معلولان در نظرگرفته شود که امیدواریم در این خصوص اقدام صورت گیرد.
این معلول فعال اجتماعی در مهریز یادآور شد: در سالهای اخیر در برخی مناطق کار مناسبسازی معابر و پیادهروها به صورت خیلی محدود انجام شده است ولی در بیشتر موارد به خصوص ورودی بانکها، ادارات و فروشگاهها برای تردد آسان افراد معلول و سالمند مناسب سازی نشده است .
لزوم تجدید نظر در مناسبسازی ادارات و بانکها
همچنین مدیرعامل موسسه معلولان مهریز نیز گفت: در برخی از ادارات و نهادها رمپهایی برای رفت و آمد معلولان ساخته شده است اما به دلیل رعایت نشدن استانداردهای لازم و نداشتن شیب مناسب عملا کاربری خوبی برای آسان سازی تردد ندارد.
مهدی زارع افزود: برخی ادارات و دستگاه های اجرایی برای رعایت قانون تسهیل تردد افراد معلول و سالمند به ایجاد رمپ هایی اقدام کرده اند اما در عمل این گونه احساس می شود که فقط برای رفع تکلیف این کارها انجام شده چراکه شرایط مناسبی را برای رفت و آمد افراد معلول و سالمند ایجاد نمی کند.
این فعال حوزه معلولان تصریح کرد: علاوه بر سطح نامناسب معابر و ورودی نهادها و ادارات و حتی فروشگاههای اصلی شهر، معلولان از امکانات فرهنگی و ورزشی شهر و مناطق روستایی به دلیل فقدان شرایط مناسب برای تردد محروم هستند.
وی تصریح کرد: باید مسئولان حداقل برای استفاده مناسب معلولان یک سالن و فضای تفریحی مخصوص در شهر پیشکنند که این اقدام نقش موثری در آسایش و نشاط جامعه معلولان دارد.
مناسبسازی دغدغه اصلی معلولان است
پیشکسوت و نماینده رسانههای گروهی مهریز گفت: یکی از دغدغههای مهم معلولان مناسب نبودن فضای شهر برای رفت و آمد آنان است و کارهایی که در برخی خیابانها اجرا شده نیز بسیار محدود است و انتظار جامعه معلولان بیش از این کارهایی است که تا کنون انجام شده است.
سید علی ایرانمنش افزود: بحث مهم مناسبسازی معابر و پیادهروه همواره در گفت و گوهای خبری با مسئوالان توسط خبرنگاران شهرستان مطرح و مورد پیگیری قرار گرفته اما عموما بی پاسخ مانده است .
وی اظهار کرد:ایجاد فضاهای فرهنگی و ورزشی از دیگر مطالبات همیشگی معلولان منطقه است که آنها بارها از رسانههای گروهی پیگیری آن را خواستار بودند ولی شرایط اصلا مناسب حضور آنان برای استفاده از این امکانات نیست.
توجه به نیاز معلولان
کارشناس امور اجتماعی و فرهنگی فرمانداری مهریز گفت: یکی از مهمترین و منظمترین جلساتی که در شهرستان با حضور اعضا برگزار و مصوبات آن پیگیری میشود ، موضوع مناسبسازی معابر شهری است .
صدیقه زارع زاده افزود: علاوه بر آن بررسی سایر نیازهای فرهنگی و اقتصادی جامعه معلولان با همکاری اداره بهزیستی و سایر ادارات و نهادها و حتی بخشخصوصی و خیران پیگیری و اقدامات لازم برای رسیدگی به آنها صورت میگیرد.
این مسئول تصریح کرد: بازدید از منازل معلولان جزو موارد مهمی است که با حضور مسئولان همواره در دستور کار است و مسایل و مشکلات معلولان بدون واسطه شنیده و پیگیری به عمل میآید.
زارع زاده بیان کرد: نظارت بر مجموعه دستگاههای اجرایی و بانکها برای ایجاد رمپ و سطح شیبدار برای تردد معلولان به صورت مستمر انجام می شود و در این راستا تاکنون کارهای خوبی صورت گرفته است ، اگرچه سطح اقداماتی که باید در این زمینه انجام شود ، خیلی گسترده است و این موارد در مدت زمان کوتاهی قابل اجرا نیست.
مناسب سازیهای غیراستاندارد
همچنین کارشناس مسئول مناسبسازی بهزیستی مهریز گفت: اگر در شهر کمتر شاهد حضور معلولان هستیم، مهمترین دلیل آن نامناسب بودن پیادهروها و سطح معابر به خصوص در محدوده های اصلی شهر است .
منصور زارع افزود: در سالهای اخیر در ورودی برخی دستگاههای دولتی و بانکها نسبت به ایجاد رمپ و سطح شیبدار اقداماتی شده ولی این اقدامات محدود بوده و اصلا کافی نیست و خیلی از آنها با وجود هزینهای که انجام شده، غیراستاندارد و قابل استفاده نیست .
وی ادامه داد: بانکها و فروشگاهها از مراکزی هستند که با مراجعه زیاد شهروندان از اقشار مختلف مواجه هستند و باید برای ایجاد رمپ و سطح شیبدار در اولویت باشند ولی برخی از این مراکز اعلام می کنند که بودجه کافی برای اصلاح ورودی ها را ندارند که این موضوع اصلا قابل توجیه نیست و باید به وظایف قانونی خود عمل کنند.
این مسئول تصریح کرد: از ۱۷ بانکی که در حوزه شهری مهریز فعالیت می کنند، فقط چهار بانک اقدامات لازم را برای ایجاد رمپ و سطح شیبدار اجرا کردهاند که این شرایط مناسب نیست و یک مشکل اساسی محسوب میشود.
زارع تاکید کرد: ایجاد سرویس فرنگی در ادارات و نهادها برای استفاده معلولان در کنار مناسبسازی پیادهروها و سطح معابر موضوع دیگری است که جدی گرفته نشده است.
وی گفت: در هر فصل سال با پیگیری فرمانداری و حضور مسئولان جلساتی برای مسایل مرتبط با معلولان به خصوص مناسبسازی تشکیل میشود که باید برای اجرای دقیق و جدی مصوبات این نشست ها نظارت بیشتری صورت گیرد.
زارع گفت: معلولان همانند سایر افراد جامعه از حقوق شهروندی برخوردارند و باید زمینه استفاده مناسب برای رفت و آمد و استفاده از فضاهای فرهنگی، تفریحی، ورزشی و اجتماعی برای آنها فراهم شود.
تلاش شهرداری برای مناسب سازی معابر مهریز
معاون شهرداری و مسئول خدمات شهری این مجموعه گفت: با همت و پیگیری شورای اسلامی شهر تاکنون برای مناسبسازی سطح معابر و پیادهروها اقدامات خوبی صورت گرفته است و در تمامی طرحهای عمرانی جدید رعایت این موارد از ابتدای اجرای طرح مورد توجه قرار دارد.
حمیدرضا زارع بیدکی افزود: مناسبسازی برای تردد معلولان هماکنون در برخی خیابانها و سطح معابر اجرا شده و در ۲ سال اخیر در خصوص مناسبسازی کارهای خوبی با همکاری بهزیستی و سایر دستگاهای مسئول صورت گرفت و همچنان اجرای آن در قالب طرحهای عمرانی در دست پیگیری است .
این مسئول بیان کرد: پراکندگی حوزه شهر و اجرای طرح تفصیلی بعضا موجب کندی در مناسبسازی معابر شده است که با مرور زمان با نظر کارگروه مرتبط و بهزیستی اقدامات لازم در این زمینه شتاب بیشتری خواهد گرفت.
زارع بیدکی تصریح کرد: در خصوص ایجاد پارک مخصوص معلولان در شهر اگر توسط بهزیستی طرحی تهیه و به شهرداری ارایه شود، قطعا پیگیری و با نظر سایر دستگاهها بر حسب ضرورت در این زمینه اقدام لازم صورت میگیرد.
وی گفت: رفع مشکل روشنایی معابر برای رفت و آمد معلولان در شب نیز از موارد مهمی است که با همکاری اداره برق و بهزیستی پیگیری می شود و امیدواریم به این دغدغه مهم جامعه هدف پاسخ دهیم.
مسئول خدمات شهری شهرداری مهریز اظهار کرد: برای مناسبسازی معابر و پیادهروها و ایجاد امکانات و فرهنگی و ورزشی معلولان تنها یک اداره و نهاد نمی تواند کاری از پیش ببرد و همه باید خود را در قبال این قشر مسئول بدانند که شهرداری و شورای اسلامی شهر در این زمینه تعامل خوبی با بهزیستی، فرمانداری و جامعه معلولان دارد.
۴۰ درصد معابر مهریز به مناسبسازی نیاز دارد
رییس اداره بهزیستی مهریز گفت: برای تحقق نیازها و مطالبات برحق معلولان شهرستان مهریز ، طبق مقررات کارگروه مناسبسازی تاکنون حدود ۶۰ درصد سطح معابر و پیادهروهای حوزه شهری به غیر از مناطق روستایی مناسبسازی شده و در ارتباط با ۴۰ درصد باقی مانده اقدامی صورت نگرفته است .
رضا زارع گفت: در خصوص ساخت سطح شیبدار و رمپ برای ورود و خروج معلولان به بانکها و فروشگاهها، اقدامهایی که در این سالها صورت گرفته است، جوابگوی نیازهای معلولان نیست و باید دستگاهها وظایف قانونی خود را در این زمینه انجام دهند.
وی بیان کرد: بهزیستی همواره نسبت به پیگیری نیازها و تحقق مطالبات معلولان با همکاری سایر دستگاهها همکاری می کند ولی قطعا یک دست صدا ندارد و همه دستگاه های دولتی و بخش خصوصی در این زمینه باید همکاری لازم را داشته باشند.
زارع در خصوص تامین امکانات فرهنگی و ورزشی برای جامعه معلولان شهرستان مهریز نیز گفت: در این خصوص مکان اختصاصی وجود ندارد ولی معلولان میتوانند از فضاهای فرهنگی و ورزشی شهر استفاده کنند و توسط موسسه مرتبط و همکاری بهزیستی سالانه برخی برنامههای متنوع برای آنان اجرا می شود.
حدود ۲ هزار و ۵۰۰ مددجو زیرپوشش برنامهها و خدمات اداره بهزیستی مهریز هستند که نیمی از آنها را معلولان تشکل میدهند.
مرکز شهرستان ۵۵ هزار نفری مهریز در ۳۰ کیلومتری جنوب شهر یزد قرار دارد.