ساخت انگشت هوشمند برای صنایع رباتیک

صدا و سیما شنبه 15 مرداد 1401 - 18:41
دانشمندان موفق به ساخت انگشت هوشمندی شده‌اند که موادی مانند شیشه و سیلیکون و چوب را با دقت بیش از ۹۰ درصد شناسایی می‌کند.

ساخت انگشت هوشمند برای صنایع رباتیکبه گزارش خبرگزاری صدا وسیما؛ دانشمندان مؤسسه نانو انرژی و نانوسیستم آکادمی علوم چین، انگشتی ابداع کرده‌اند که می‌تواند با استفاده از حسگر‌های تریبوالکتریک که توانایی آن را برای به دست آوردن و از دست دادن الکترون آزمایش می‌کند، جنس مواد و زبری آن را تشخیص دهد.

این انگشت مصنوعی می‌تواند با دقت بیش از ۹۰ درصد مواد گوناگون را شناسایی کند. این فناوری احتمالاً برای «خودکارسازی استفاده از ربات‌ها در تولید، مانند مرتب‌سازی و کنترل کیفیت، مفید» است.

حسگر‌های لمسی که می‌توانند درباره سطوح اطلاعاتی مانند فشار یا دما را به‌دست آورند، جدید نیستند؛ اما حسگر‌هایی که می‌توانند نوع و ناهمواری سطوح را تشخیص دهند کمتر رایج هستند.

هنگامی که انگشت هوشمند روی صد‌ها نمونه از ۱۲ ماده از جمله چوب، شیشه، پلاستیک و سیلیکون آزمایش شد و با تجزیه‌وتحلیل داده‌های مبتنی‌بر یادگیری ماشین ترکیب شد، به دقت متوسط ۹۶/۸ درصد و حداقل دقت ۹۰ درصد برای همه مواد دست یافت.

این دستگاه از چهار حسگر مربع کوچک تشکیل شده است که هر کدام از یک پلیمر پلاستیک متفاوت ساخته شده که به دلیل خواص الکتریکی متفاوتشان انتخاب شده‌اند. هنگامی که حسگر‌ها به اندازه کافی به سطح یک جسم نزدیک می‌شوند، الکترون‌های هر مربع به روشی کمی متفاوت با سطح، بر هم‌کنش می‌کنند که می‌توان آن را اندازه‌گیری کرد.

این حسگر‌ها که در یک محفظه انگشت‌مانند قرار گرفته‌اند، به یک پردازنده و یک صفحه اِل‌ای‌دی ارگانیک متصل می‌شوند که نام نوع ماده شناسایی‌شده را نشان می‌دهد. در یک محیط صنعتی، پردازنده می‌تواند به صورت مستقیم به مکانیسم کنترل تولید متصل شود. بنا بر اظهارات پژوهشگران، انگشتان هوشمند می‌توانند به ربات‌ها کمک کنند تا بررسی کنند که آیا محصولات از نظر ترکیب و ساختار سطحی، استاندارد‌های تولید را برآورده می‌کنند یا خیر. این سیستم همچنین می‌تواند نقش مهمی در مرتب‌سازی مواد صنعتی ایفا کند.

به نقل از پایگاه خبری نیو سایِنتیست (New Scientist) دانشمندان معتقدند اگر پس از هزاران آزمایش مشخص شود که حسگر می‌تواند میان مواد مختلف تمایز قائل شود، می‌توان از آن برای کار‌هایی مانند «کنترل کیفیت در تولید» استفاده کرد. با این حال، زمانی که حسگر به‌کار رفته در این انگشت مصنوعی با حسگر‌های دیگری ترکیب شود که می‌توانند لبه‌ها یا اصطکاک را تشخیص دهند، احتمالاً مؤثرتر خواهند بود

دبیر اجرایی نخستین رویداد روز هوش مصنوعی مسیر‌های ارتباطی با این رویداد را شامل دبیرخانه دائمی رویداد روز هوش مصنوعی در دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی تقاطع خیابان شریعتی و اتوبان رسالت (پل سید خندان) و آدرس وب سایت: https://ai-day.kntu.ac.ir، ایمیل:Ai-day@saba.kntu.ac.ir اعلام کرد.

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.