به گزارش خبرگزاری صداوسیما، شبکه خبر در برنامه سلام خبرنگار با آقای حسین اسلامی دبیر نمایشگاه فناوری اطلاعات و تجهیزات رایانهای و رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران و آقای خسرو پور مدیرکل نوآوری وزارت ارتباطات گفتگو کرد، جزئیات این گفتگو به شرح ذیل است:
سوال: بیست و ششمین نمایشگاه فناوری اطلاعات و تجهیزات رایانهای که با حضور شرکتهای داخلی و خارجی دانش بنیان در محل دائمی نمایشگاههای بین المللی قرار است از امروز آغاز به کار کند. آقای اسلامی سلام بر شما.
اسلامی: سلام، ما بعد از ۳ یا ۴ سال از عدم برگزاری این نمایشگاه که به دلیل ویروس کرونا بود امسال افتخار داریم از امروز لغایت هفتم تیرماه بزرگترین رویداد حوزه اقتصاد دیجیتال را در مرکز نمایشگاه بینالمللی تهران خواهیم داشت.
سوال: چند شرکت داخلی هستند؟
اسلامی: قریب به ۴۸۰ شرکت داخلی و ۱۰ شرکت خارجی را میزبان خواهیم بود.
سوال: این شرکتهای داخلی که هستند در حوزههای صادراتی ورود کردند؟
اسلامی: بله، ما نزدیک به ۷۰ مهمان خارجی بیشتر از کشورهای همسایه، حاضر داریم. بسیاری از محصولات چه خدمات الکترونیک، چه محصولات مبتنی بر فناوری اینترنت ما هم موضوعات صادراتی است و از این منظر هم نمایشگاه ویژگیهای خاصی دارد.
سوال: درخصوص ویژگیهای که نمایشگاه امسال نسبت به سایر دورههای قبل دارد و یکی دو سال به خاطر شرایط کرونایی برگزار نشده و فرصت این بوده که یک بازیابی و بازآرایی در ساختار و شکل آن صورت بگیرد، بفرمایید چه تفاوتهایی با دورههای قبل کرده و این بیست و ششمین دوره است، شاخص بیست و ششمین دوره نسبت به دورههای گذشته چیست؟
اسلامی: شاخص مهمی که میتوانم اشاره کنم، محتوا است، نمایشگاه محلی است برای بازدید از محصولات و خدمات و این افتخار را داریم که نزدیک به ۴۰ هزار متر مربع این فضایی است که این نمایشگاه برگزار میشود ۲۳ هزار مترمربع مسقف است. چیزی که برای ما نمایشگاه را متمایز میکند چند حرکت جدی در حوزه محتوا است، اولاً بخشی داریم به نام تینواستارز که سالهای قبل هم داشتیم، ولی امسال قویتر از سالهای قبل است که مربوط است به دانش آموزان در حوزه استارت اپی از استانهای مختلف، از استانهای جنوبی حضور پیدا میکنند و با هم رقابت میکنند، چون شعار امسال ما، آینده است بحث اقتصاد دیجیتال و آینده بهتر برای اقتصاد دیجیتال است. موضوع دوم محتوایی است که بخشهای مختلف حضور پیدا میکنند، فناوری اطلاعات دیگر الان فقط یک فناوری به موازات سایر فناوریها نیست و تقریباً در تمام شئون زندگی ما رسوخ کرده و یکی از مهمترین مثلاً پنلهایی که داریم مرتبط است با نظر جامعه شناسان راجع به تاثیر نوآوران در آینده کشور.
سوال: آقای خسروپور روی خط ارتباطی ما هستند، سلام بر شما، بفرمایید چند فناوری جدید در این نمایشگاه این دوره عرضه شده است؟
خسرو پور: همانطور که آقای اسلامی فرمودند بیش از چهارصد و هشتاد شرکت خصوصی داریم هر کدام از این شرکتها دارای فناوریها و خدمات نوین هستند که در این بیست و ششمین دوره نمایشگاه بین المللی الکترونیک، کامپیوتر و تجارت الکترونیک در معرض دید عموم است. ما بیش از ده کشور میهمانانی داریم که هم از سطح دولتی و هم سطح خصوصی وارد کشور شدند. بخشهایی که در نمایشگاه دوستان تدارک دیدند از سخنرانی مدیران ارشد نظام هستند، پنلهای تخصصی، فضای نمایشگاهی و نکته مهمی که می خواستم اشاره کنم جلسات مذاکرات بین شرکتی است که بین شرکتهای ایرانی و شرکتهای خارجی در خلال این نمایشگاه در حال برگزاری است و روزهای آینده هم به این جلسات پرداخته خواهد شد. نکتهای را در رابطه با حضور سازمان فناوری اطلاعات عرض کنم که در سالن خلیج فارس، سازمان به نمایندگی از دولت و وزارت محترم با تمرکز بر توسعه دولت الکترونیک و ارائه خدمات از طریق پنجره ملی خدمات دولت هوشمند، ۸ زیرساخت کشور را ارائه خواهند کرد.
سوال: این ۸ زیرساختها چه هستند؟
خسروپور: موضوعاتی مثل پنجره ملی خدمات است که امروز ۹۵ درصد از سازمانها و ارگانهای دولتی را به آن متصل هستند. ما اتصال ۲۵ استان به پنجره واحد مدیریت زمین را داریم، سامانه پیام ایران است، درگاه ملی مجوزها است، مرکز تبادل اطلاعات است، اپراتور خدمات رسان، تاییدیه گواهی فنی نرمافزار و گواهی رتبه بندی مراکز داده و مرکز مالی خدماتی است که به صورت پنجره ملی خدمات دولت در این نمایشگاه ارائه خواهد شد و در معرض دید عموم قرار خواهد گرفت.
سوال: شما اشاره کردید به مذاکراتی که قرار است بین شرکتهای دانشبنیان داخلی و همچنین خارجیهایی که در این نمایشگاه حاضر هستند اتفاق بیفتد. با توجه به فناوریهای جدیدی که در این نمایشگاه دارد عرضه میشود و احتمالا از آنها رونمایی خواهد شد و برخی از فناوریهایی که به تازگی وارد چرخه تولید و کار شدند، میخواهم بدانم چقدر تلاش کردید این فناوریهایی که دارید تولید میکنید در جهت رفع نیازهای صنعت باشد یعنی اول نیازهای صنعت احصا شده بعد این فناوریها تولید شده و برعکس این اتفاق نیفتاده است؟
خسرو پور: دو رویکرد را ما در وزارت در حال پیگیری هستیم، رویکرد سیاست مربوط به عرضه فناوری هست یعنی حمایتهایی که طرف عرضه فناوری را مورد هدف قرار میدهد، فناوریهای نوینی که امروز رویکردهای جدیدی را شاهد هستیم در خدمات زیرساختهایی که به عموم مردم ارائه خواهد شد. دومین مسئله که سیاستهای بخش تقاضا است که احصا شده نیازها و تقاضاهایی که سمت بخش خصوصی و بخش دولتی است و بتوانیم با استفاده از زیرساختهایی که وزارت ارتباطات مسئول ارائه آن است بتوانیم ارائه کنیم. ۸ تا از این زیرساختهای کلیدی که خدمتتان عرض کردم در این نمایشگاه در معرض دید مردم در سالن خلیج فارس قرار گرفته است.
سوال: ممنون از شما، آقای اسلامی با توجه به حضور خارجیها که اشاره کردید که حضور خواهند داشت، گفتگوهای رودرروی هم بین شرکتهای داخلی و خارجی اتفاق خواهد افتاد، برنامههای توسعه بازار صادراتی شما چیست از این نمایشگاه؟ دست آخر ما در هفتم تیرماه چه دستاوردهایی برای کشور و حوزه فناوری و اطلاعات تجهیزات رایانه خواهیم داشت؟
اسلامی: همانطور که میدانید این تحریمهای ظالمانه باعث شده که ما نتوانیم برخی از خدمات و محصولات خودمان را صادر کنیم. از طرفی در داخل کشور هم با محدودیتهایی مواجه هستیم. این حضور رو در رو بعد از چند سال از بیش از ۱۰ کشور و بیش از ۷۰ میهمان در قالب ۱۰ شرکت ما امیدوار هستیم که بسیاری از شرکتهای داخلی بتوانند تفاهمهایی را انجام دهند که در روز هفتم تیر با اعلام آن بخشی که حداقل قابل اعلام است شروعی شود برای مسیر صادرات، البته بسیاری از صادراتهایی که ما انجام میدهیم به صورت مستقیم نخواهد بود.
سوال: زیرساختهایی که باید فراهم باشد برای گفتگوهای رودررو و منتج شدن به نتیجه، صورت گرفته است؟ بالاخره مشاورانی ممکن است نیاز باشد که در این گروهها حضور داشته باشند که بتوانند بین دو نفر شرکت داخلی و خارجی حضور داشته باشند و راهنماییهای مشاورهای بدهند برای عقد قراردادهای مختلف، چون بالاخره اینها شرکتهای دانشبنیان هستند و برای صادراتی شدنشان نیاز به کمکهای اینچنینی دارند این اتفاق افتاده است؟
اسلامی: بله با تمهیداتی که وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اندیشیده و ما هم در سازمان نظام صنفی رایانهای کمک کردیم، تمهیدات زیر ساختی برای این موضوع مهیا است.