مرتضوی: اعطای رانت خوراک ارزان منوط به توسعه زنجیره ارزش متانول شود/ بازار بزرگ محصولات زنجیره ارزش متانول در منطقه

خبرگزاری برنا دوشنبه 30 مرداد 1402 - 00:09
یک پژوهشگر حوزه انرژی گفت: وقتی 95 درصد تولید متانول به صورت خام به کشور‌های شرق آسیا صادر می‌شود معنایش آن است که برخی از شرکت‌های متانولی از همان ابتدا به دنبال توسعه ارزش نبوده و نخواهند بود. دولت باید تنها زمانی رانت خوراک را ارزان‌تر‌ از قیمت صادرات گاز در اختیار متانولی‌ها قرار دهد که به شکل تضمینی متانولی‌ها به سمت تکمیل زنجیره ارزش بروند.

سیدعلی مرتضوی پژوهشگر حوزه انرژی در گفت وگو با خبرنگار نفت خبرگزاری برنا با بیان اینکه دولت نرخ خوراک ارزان و به صورت رانتی در اختیار شرکت‌های متانولی قرار می‌دهد اما در نهایت هیچ ارزش افزوده ای ایجاد نمی شود، اظهار داشت:بخش اعظم متانول تولیدی کشور به صورت خام فروشی به کشور‌های شرق آسیا فروخته می‌شود

وی ضمن اشاره به سهم بخش خانگی در مصرف گاز، عنوان کرد: در بخش خانگی مصرف گاز نوعی مولفه رفاهی برای خانواده‌ها به حساب می‌آید و نمی توان چندان انتظار بهینه سازی و رونق اقتصادی از این بخش داشت؛ بیش از37 درصد از مصرف حامل انرژی در کشور به صنایع اختصاص دارد.

 این کارشناس حوزه انرژی ضمن تاکید به تجاری سازی حامل‌های انرژی از جمله گفت: در این راستا می‌توان به تولید برق برای صنعت،تولید و صادرات برق،سوخت صنایع،خوراک گاز پتروشیمی‌ها و غیره اشاره کرد.

زنجیره ارزش پتروشیمی

مرتضوی با بیان اینکه یکی از اهداف تجاری سازی حامل انرژی از جمله صنعت گاز به حداکثر رساندن زنجیره ارزش و ارزش افزوده است،ابراز کرد: در بخش تجاری صنایع مثل پتروشیمی متانولی با یک عقب گرد بی سابقه مواجه هستیم که می‌تواند آسیب جبران ناپذیری به اقتصاد کشور وارد کند 

وی با بیان اینکه دولت نرخ خوراک ارزان و به صورت رانتی در اختیار شرکت‌های متانولی قرار می‌دهد اما در نهایت هیچ ارزش افزوده ای ایجاد نمی شود،تصریح کرد:بخش اعظم متانول تولیدی کشور به صورت خام فروشی به کشور‌های شرق آسیا فروخته می‌شود

این پژوهشگر حوزه انرژی با بیان اینکه خام فروشی متانول به ضرر و زیان کشور خواهد بود،عنوان کرد: در واقع متانولی‌ها به این کار نه تنها ارزش افزوده ای برای کشور ایجاد نمی کنند بلکه درآمد کشور و دولت را مقدار قابل توجهی کاهش می‌دهند .

پتروشیمی امیرکبیر سعید صادقی

سید علی مرتضوی با بیان اینکه با خام فروشی متانول بازار و کار کردهای موازی را دست می‌دهیم،یادآور شد:در این راستا در چند سال اخیر در بازار رقابتی به مشکل برخورده و نتوانستیم در این خصوص پیشرفت کنیم و یا حرفی برای گفتن داشته باشیم .

وی ضمن تاکید بر حداکثر سازی ارزش افزوده بخش تجاری و لزوم تکمیل این زنجیره توسط متانولی‌ها،گفت: بررسی‌ها حاکی از آن است که پتروشیمی‌های متانولی در سال ۱۴۰۱ حدود ۲/۱ میلیارد دلار درآمد داشته و متانولی‌ها از محل فروش محصولات خود به کشورهای دیگر توانستند ۱/۲ میلیارد دلار درآمد ارزی به ارزی به دست بیاورند این در حالی است که صادرات گاز درآمد بیش از ۳ میلیارد دلار برای دولت خواهد داشت.

این کارشناس حوزه انرژی این کارشناس اقتصادی رانت خوراک ارزان و اعطای یارانه به این بخش از صنعت را غیراقتصادی را دانست و گفت: این اتفاق سبب ضرر ۸/۱ میلیون‌دلاری و به‌تبع آن کاهش درآمد دولت شده است.

نخستین الگوی کاربردی آموزش HSE کشور در پتروشیمی سیناپاسارگاد افتتاح شد

مرتضوی با بیان اینکه اگر به جای خام فروشی متانول گاز طبیعی را به کشور‌های مختلف دنیا صادر می‌کنیم تاثیر به سزای و مثبتی بر روابط بین اللمل ایران می‌گذاشت،عنوان کرد: در شرایط کنونی تولید متانول خام مصرف غیربهینه، غیر کارآمد و زیان‌ده و غیراقتصادی است، این در حالی است ایجاد ارزش‌افزوده و تکمیل زنجیره در این بخش بسیار سودده و کارآمد بوده و نیاز ارزی کشور را به طور چشمگیری کاهش خواهد داد. زمانی که 95 درصد تولید متانول به صورت خام به کشور‌های شرق آسیا صادر می‌شود بدین معنی است که برخی از شرکت‌های متانولی از همان ابتدا به دنبال توسعه ارزش نبوده و نخواهند بود.

 پژوهشگر حوزه انرژی ضمن اشاره به صادرات انرژی مجازی گفت: زمانی که صنایع مبادرت به تکمیل زنجیره ارزش نکنند نوعی خام‌فروشی مجازی صورت می‌گیرد که در این صورت در اقتصاد و تجارت با ضرر جبران‌ناپذیری مواجه خواهیم شد. دولت باید تنها زمانی رانت خوراک را ارزان‌تر‌ از قیمت صادرات گاز در اختیار متانولی‌ها قرار دهد که به شکل تضمینی متانولی‌ها به سمت تکمیل زنجیره ارزش بروند.

انتهای پیام/ 

منبع خبر "خبرگزاری برنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.