باتری‌هایی که با نفس کشیدن انرژی تولید می‌کنند

عصر ایران پنج شنبه 14 اسفند 1399 - 12:31

کاهش منابع سوخت‌های فسیلی و عدم تجدیدپذیری آن‌ها و لزوم کاهش آلودگی‌های زیست محیطی، باعث روی آوردن دولت‌ها و شرکت‌های بزرگ دنیا به منابع تأمین انرژی پاک شده است.

پیشرفت‌های زیادی در این زمینه در دنیا صورت گرفته است. پیشرفت‌هایی که به تازگی توانسته از تکنولوژی باتری‌های لیتیوم یونی عبور کرده و نسل جدیدی از باتری‌ها را به بازار معرفی کند که به باتری‌های «فلز-هوا» (Metal Air Battery) موسوم هستند. باتری‌هایی که از واکنش فلز با اکسیژن هوا، جریان الکتریکی تولید می‌کنند و بیش از ۵ برابر باتری‌های لیتیوم-یونی انرژی در خود ذخیره دارند.

این نسل جدید از باتری‌ها با مزیت‌هایی نظیر ۵ برابر تولید انرژی بیشتر نسبت به باتری‌های لیتیوم، عدم آلودگی محیط زیست، عمر طولانی (حدود 4 برابر باتری‌های لیتیوم-یون) و زمان بسیار کوتاه شارژ و احیا کاربردهای فراوانی دارد. از جمله در وسایل حمل و نقل الکتریکی، سیستم‌های برق پشتیبان، صنایع نظامی و...

 در واقع باتری‌های فلز-هوا در سیستم‌هایی که ایمنی بسیار بالا، قیمت مناسب و قابلیت شارژ بسیار سریع اهمیت فوق‌العاده زیادی دارد، حتما یکی از کاربردی ترین گزینه‌ها خواهد بود.

همین کاربردها باعث شده تا مجموعه‌های بزرگ دنیا همچون تسلا و زیمنس به دنبال تجاری سازی این محصول بوده و سعی دارند از این رهگذر آینده صنعت انرژی جهان را به دست بگیرند.

اما نکته حائز اهمیت در این میان، جایگاه ایران در زمینه باتری‌های فلز-هواست.

در سال‌های اخیر شرکت ایرانی و نوپای «نواسی» توانسته است نسل جدید این باتری‌ها را در پروژه ای به نام «سانیوا» بومی سازی کند و امروز به نسخه mvp (Minimum Viable Product)؛ شکل حداقلی محصول قابل ارائه و مستعد توسعه، این تکنولوژی دست پیدا کرده است.

این تکنولوژی از طرف شرکت فوق مراحل ثبت قانونی در مراجع داخلی کشور را پشت سرگذاشته و مرحله تجاری سازی را پیش رو دارد.

لازم به ذکر است که نسخه MVP یک محصول، شامل نسخه حداقلی آن است که امکان توسعه و تکمیل آن و رسیدن به تولید انبوه، با توجه به اعلام نیاز مشتریان بالقوه، میسر است.

باتری فلز- هوا یکی از فناوری‌های جدید و درحال گسترش است و مزایای زیادی را در بخش انرژی الکتریکی و واکنش‌های الکتروشیمیایی فراهم می کند و در میان فناوری‌های جدید دنیای الکتریسیته، باتری فلز- هوا شامل زیرشاخه‌های متعدد می‌شود که از آن جمله می‌توان به باتری‌های نسل: روی- هوا (Zinc–Air Batteries) باتری‌های آلومینیوم –هوا (Aluminum–Air Batteries) و باتری‌های لیتیوم- هوا (Lithium–Air Batteries) اشاره کرد.

این سه گروه، از جمله طیف‌های پرطرفدار این فناوری جدید هستند که در دنیا تلاش‌های زیادی از سوی دانشمندان، دانشگاه‌ها و صنایع مختلف برای توسعه آن‌ها در جریان است.

منبع خبر "عصر ایران" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.