ایران با داشتن مرزهای مشترک با ۱۵ کشور، ظرفیت بزرگی برای اتصال به بازارهای منطقهای دارد. ایجاد مناطق آزاد در مرزهای مشترک با کشورهایی چون عراق، ترکیه، پاکستان، افغانستان، آذربایجان و کشورهای آسیای میانه، میتواند به افزایش ترانزیت کالا، صادرات محصولات ایرانی و واردات مواد اولیه مورد نیاز تولید کمک کند. این مناطق همچنین به توسعه اشتغال، رونق اقتصادی در استانهای مرزی و گسترش تعاملات فرهنگی و سیاسی میان ایران و همسایگانش منجر میشود.
از منظر ژئوپلیتیکی نیز، مناطق آزاد مرزی میتوانند به ابزاری برای تثبیت نفوذ منطقهای ایران، مقابله با تحریمها، و ایجاد پیوندهای اقتصادی بلندمدت با کشورهای همسایه تبدیل شوند.
در همین حال، دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی از پیشنهاد ایجاد منطقه آزاد مشترک در مرز ریمدان خبر داد.
رضا مسـرور صبح امروز در نشستی با محمدجواد کاظمی، رئیس شورای تجارت و سرمایهگذاری پاکستان و ایران و هیات همراه کشور پاکستان را شریک مهمی برای جمهوری اسلامی ایران دانست و گفت: ما علاقمند به توسعه همکاریهای اقتصادی و حضور سرمایهگذاران پاکستانی در مناطق آزاد ایران هستیم.
وی افزود: سرمایهگذاران پاکستانی میتوانند در حوزههای مختلف صنعتی، تجاری، کشاورزی، گردشگری و سایر حوزهها در مناطق آزاد ایران فعالیت کنند.
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری اردبیل گفت: مجوز گمرگ منطقه آزاد تجاری - صنعتی اردبیل تا پایان سال جاری اخذ خواهد شد.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با اشاره به آمادگی ایران برای جذب سرمایهگذاران پاکستانی، پیشنهاد ایجاد منطقه آزاد مشترک در مرز ریمدان را مطرح کرد و از هیات پاکستانی خواست این موضوع را به مقامات کشورشان منتقل کنند.
ناهار خونگی بی دردسر و مقرون به صرفه برای سازمان ها؛ سفارش از مامانپز
مسرور از آمادگی برای برگزاری تورهای سرمایهگذاری جهت آشنایی سرمایهگذاران پاکستانی با ظرفیتهای مناطق آزاد خبر داد و بر توسعه همکاریها در حوزه گردشگری میان دو کشور نیز تاکید کرد.
محمدجواد کاظمی، رئیس شورای تجارت و سرمایهگذاری پاکستان و ایران و مشاور عالی فدراسیون اتاقهای تجارت پاکستان نیز با ابراز خرسندی از برگزاری این نشست، گفت: متاسفانه جامعه تجاری پاکستان آشنایی کافی با ظرفیتها و زیرساختهای اقتصادی مناطق آزاد ایران ندارند و این بازدید میتواند گام موثری در این مسیر باشد.
کاظمی به بحران حاملهای انرژی در پاکستان و تأثیر آن بر افزایش قیمت تمامشده محصولات اشاره کرد و افزود: زیرساختهای ایران و بهویژه مناطق آزاد آن برای سرمایهگذاران پاکستانی بسیار مهم و جذاب است.
وی ضمن قدردانی از حمایتهای دولت ایران برای تقویت روابط تجاری و اقتصادی میان دو کشور، اظهارداشت: پاکستان دومین بازار بزرگ اسلامی است و ما آمادگی داریم این بازار را در اختیار تولیدکنندگان ایرانی قرار دهیم.
رئیس شورای تجارت و سرمایهگذاری پاکستان و ایران، جدایی تجارت از سیاست را عامل مؤثری در توسعه روابط تجاری با کشورها دانست و افزود: جامعه تجاری نقش مهمی در روابط بینالملل ایفا میکند. باید از طریق دیپلماسی اقتصادی، بیاعتمادیهای موجود در سطح بینالمللی را کاهش دهیم؛ امری که به نفع کل منطقه خواهد بود.
در پایان این نشست، مقرر شد با هماهنگی وزارت امورخارجه کارگروهی مشترک با حضور نمایندگان دو کشور برای پیگیری ایجاد منطقه آزاد مشترک ایران و پاکستان تشکیل شود. همچنین از تجار و سرمایهگذاران پاکستانی دعوت شد در مناطق آزاد ریمدان و چابهار که دارای مزیتهای تجاری و موقعیت استراتژیک هستند، سرمایهگذاری کنند.