۵۰ درصد نرخ ناباروری در جامعه مربوط به مردان است؛ آقایان بخوانند

بهداشت نیوز یکشنبه 21 اردیبهشت 1404 - 10:53

به گزارش بهداشت نیوز، دکتر علی‌اکبر کرمی اظهار کرد: ناباروری در مردان، به عدم توانایی در ایجاد بارداری پس از یک سال تلاش برای بارداری بدون استفاده از روش‌های پیشگیری از بارداری اطلاق می‌شود.

وی بابیان اینکه اختلالات هورمونی یکی از عوامل ناباروری در مردان است، افزود: اختلالات هورمونی می‌توانند تأثیر زیادی بر تولید اسپرم داشته باشند. این اختلالات ممکن است ناشی از سایر اختلالات ازجمله مشکلات تیروئید؛ کم‌کاری یا پرکاری تیروئید باشد که بر تولید هورمون‌های جنسی تأثیر منفی دارد.

جراح کلیه و مجاری ادراری فلوشیپ ناباروری آقایان بیان کرد: اختلالات غده هیپوفیز یکی دیگر از اختلالاتی است که در ناباروری مردان تأثیر دارد. مشکلات در این غده می‌تواند منجر به کاهش تولید هورمون‌های محرک (LH و FSH) شود که برای تولید اسپرم ضروری هستند.

وی ادامه داد: اختلالات در سطح هورمون‌های جنسی مانند کمبود تستوسترون که می‌تواند باعث کاهش تعداد و کیفیت اسپرم شود، عامل دیگری در ناباروری مردان است.

کرمی با اشاره به وجود برخی مشکلات ساختاری در آناتومی مردان، گفت: انسداد مجرای دفران، یکی از مشکلاتی است که می‌تواند ناشی از عفونت‌ها، آسیب‌های جراحی یا نقص‌های مادرزادی و درنهایت عاملی بر ناباروری در مردان باشد.

وی با اشاره به اختلال واریکوسل، عنوان کرد: واریکوسل منجر به گشادشدن عروق خونی در بیضه‌ها می‌شود و می‌تواند دما را افزایش دهد و بر تولید اسپرم تأثیر منفی بگذارد، بیضه‌های نزول نکرده، یکی دیگر از مشکلاتی است که در باروری تأثیرگذار است.

این عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین خاطرنشان کرد: اختلالات ژنتیکی نیز می‌توانند نقش مهمی در ناباروری مردان ایفا کند، به‌عنوان‌مثال سندرم کلاینفلتر،  یک اختلال کروموزومی است که منجر به وجود یک کروموزوم X اضافی در مردان می‌شود و می‌تواند منجر به تولید کم اسپرم یا عدم تولید آن شود.

وی ادامه داد: نقص‌های کروموزومی دیگر مانند حذف‌های کروموزومی که ممکن است بر کیفیت اسپرم تأثیر بگذارد، از دیگر عوامل ژنتیکی ناباروری در مردان است.

نقش عوامل محیطی در ناباروری مردان

کرمی با اشاره به نقش عوامل محیطی در ناباروری گفت: عوامل محیطی مانند قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی، سموم، اشعه و دماهای بالا می‌توانند بر تولید اسپرم تأثیر بگذارد. مواد شیمیایی صنعتی؛ مانند حلال‌ها، سموم دفع آفات و فلزات سنگین ازجمله عواملی هستند که میزان ناباروری در مردان را تشدید می‌کنند.

وی با اشاره به اهمیت دمای محیط در میزان ناباروری گفت: در محیط‌های گرم، استفاده مکرر از سونا یا حمام بخار می‌تواند تعداد اسپرم را کاهش دهد.

جراح کلیه و مجاری ادراری فلوشیپ ناباروری آقایان، با توضیح اینکه انواع عفونت‌ها می‌تواند نقش پررنگی در کاهش باروری داشته باشد، افزود: عفونت‌های دستگاه تناسلی، مانند عفونت‌های مقاربتی می‌توانند منجر به التهاب و آسیب به بیضه‌ها و مجرای دفران و درنهایت افزایش میزان ناباروری شود.

وی بیان کرد: عفونت‌های باکتریایی و ویروسی مانند کلامیدیا، سوزاک و HIV می‌توانند کیفیت و تعداد اسپرم را تحت تأثیر قرار دهند. همچنین برخی بیماری‌های مزمن مانند اوریون، ممکن است به بیضه‌ها آسیب برساند و از میزان باروری کم کند.

کرمی تغییر سبک زندگی را یکی دیگر از عوامل کلیدی ناباروری در مردان دانست و گفت: مصرف الکل و سیگار، مصرف می‌تواند تأثیر منفی بر تولید اسپرم داشته باشد. همچنین اضافه‌وزن می‌تواند سطح هورمون‌های جنسی را تغییر دهد و به اختلالات هورمونی منجر شود.

وی بیان کرد: فعالیت بدنی کم می‌تواند به افزایش چربی بدن و کاهش سطح تستوسترون منجر شود و همچنین استرس مزمن می‌تواند بر هورمون‌ها تأثیر بگذارد و کیفیت اسپرم را کاهش دهد.

این جراح کلیه و مجاری ادراری فلوشیپ ناباروری آقایان، سن را از دیگر عوامل مهم در ناباروری مردان قلمداد کرد و افزود: با افزایش سن، کیفیت اسپرم کاهش می‌یابد و احتمال بروز مشکلات ژنتیکی افزایش می‌یابد، تحقیقات نشان داده‌اند که مردان بالای ۴۰ سال ممکن است با مشکلات باروری بیشتری مواجه شوند.

وی اظهار کردبرخی داروها مانند داروهای ضدافسردگی ممکن است بر باروری مردان، عملکرد جنسی و تولید اسپرم تأثیر بگذارد. داروهای شیمی درمانی نیز ممکن است منجر به کاهش یا از بین رفتن تولید اسپرم شوند، همچنین داروهایی که حاوی استروئیدهای آنابولیک هستند بر باروری تأثیر دارند چراکه استفاده از این داروها برای افزایش حجم عضلانی می‌تواند تولید طبیعی تستوسترون را مختل کند.

کرمی در پایان گفت: ناباروری مردان یک مشکل پیچیده است که ممکن است ناشی از ترکیبی از عوامل هورمونی، ساختاری، ژنتیکی، محیطی و سبک زندگی باشد. تشخیص دقیق و درمان مناسب برای رفع این مشکل بسیار اهمیت دارد که در صورت مواجهه با مشکلات باروری، مشاوره با پزشک متخصص توصیه می‌شود، پزشکان معمولاً با انجام آزمایش‌های لازم، تاریخچه پزشکی و معاینه فیزیکی، علل ناباروری را شناسایی کرده و گزینه‌های درمانی مناسب را پیشنهاد خواهند داد.

منبع: ایسنا

منبع خبر "بهداشت نیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.