تغییر قانون تقسیم ارث بین پسر و دختر در ۱۴۰۴

تابناک یکشنبه 21 اردیبهشت 1404 - 12:31
در سال ۱۴۰۱، مجلس شورای اسلامی طرحی را تحت عنوان طرح اصلاح مواد ۹۰۷، ۹۰۸ و ۹۴۹ قانون مدنی با هدف ایجاد برابری در ارث بین فرزندان دختر و پسر به تصویب رساند. این طرح هنوز به قانون تبدیل نشده است و برای لازم الاجرا شدن نیاز به تایید شورای نگهبان دارد.

تغییر قانون تقسیم ارث بین پسر و دختر در ۱۴۰۴

به گزارش تابناک، موضوع برابری ارث دختر و پسر در ایران، بحثی پیچیده و چندوجهی است که از زوایای مختلف حقوقی، فقهی، اجتماعی و اقتصادی قابل بررسی است. طبق قانون مدنی فعلی ایران، سهم الارث پسر دو برابر سهم الارث دختر است. این موضوع مخالف اصل برابری است و از نظر بسیاری از کارشناسان تبعیض آمیز محسوب می‌شود. در سال ۱۴۰۱، مجلس شورای اسلامی طرحی را تحت عنوان طرح اصلاح مواد ۹۰۷، ۹۰۸ و ۹۴۹ قانون مدنی با هدف ایجاد برابری در ارث بین فرزندان دختر و پسر به تصویب رساند. این طرح هنوز به قانون تبدیل نشده است و برای لازم الاجرا شدن نیاز به تایید شورای نگهبان دارد.

ادله موافقان برابری ارث: موافقان برابری ارث معتقدند که همه افراد انسانی، اعم از زن و مرد، از حقوق مساوی برخوردارند و تفاوت گذاشتن بین آنها در مورد ارث تبعیض آمیز است. آنها همچنین استدلال می‌کنند که برابر شدن ارث دختر و پسر به تقویت جایگاه زنان در خانواده و جامعه کمک می‌کند.

ادله مخالفان برابری ارث: مخالفان برابری ارث معتقدند که این موضوع با احکام فقهی اسلام مغایرت دارد. آنها همچنین استدلال می‌کنند که برابر شدن ارث دختر و پسر به ضرر خانواده‌ها خواهد بود و ممکن است منجر به افزایش طلاق شود.

قانون جدید تقسیم ارث بین فرزندان طبق قانون مدنی

در ماده ۸۶۱ قانون مدنی، موجب ارث شامل ۲ امر می‌شود: نسب: اقوام و خویشاوندانی که رابطه هم خونی با متوفی دارند، نسب نامیده می‌شوند. سبب: به اقوام و خویشاوندانی که به طریق ازدواج دارای روابط فامیلی با متوفی هستند را نیز سبب می‌نامند. از طریق رابطه نسبی فرزند دختر از طبقه اول ارث می‌برد و سهم ارثی‌اش از پدر از اولویت بالایی برخوردار است. در این صورت اگر متوفی فرزندانی داشته باشد، هنگام تقسیم ارث به خویشاوندان دیگر در طبقات دوم و سوم ارثی نخواهد رسید. در نگاه دیگر به قانون جدید تقسیم ارث بین فرزندان طبق قانون مدنی، اگر متوفی ابوین نداشته باشد، اما یک یا چند فرزند داشته باشید، تقسیم ارث بین فرزندان به صورت زیر خواهد بود: اگر تنها وارث متوفی مادر، پدر، دختر و پسرش باشند، یک ششم ارث به پدر، یک ششم به مادر و بقیه (چهار ششم) بین دختران و پسران تقسیم می‌­شود. به طوری که به پسران دو برابر سهم‌الارث دختران برسد. اگر تنها وارثان متوفی مادر و پدر و یک دختر باشند، یک ششم ارث به پدر، یک ششم به مادر و سه ششم به دختر تعلق می­‌گیرد و باقی مانده که یک ششم است، تقسیم بر پنج می‌­شود. از این مقدار یک پنجم به پدر، یک پنجم به مادر و سه پنجم به دختر تعلق می­‌گیرد. اگر همه­ فرزندان دختر باشند، ماترک بین آنها به طور مساوی تقسیم می­‌شود. اگر تنها وارث متوفی مادر و پدرش با چند دختر باشند، یک ششم ترکه به پدر و یک ششم به مادر و بقیه که چهار ششم است، بین دختران به طور مساوی تقسیم خواهد شد. اگر تعداد فرزندان، متعدد بوده و بعضی دختر و بعضی پسر باشند، پسر دو برابر دختر ارث می‌برد. اگر فرزند یک نفر باشد خواه پسر یا دختر، تمام ترکه به او می‌رسد. در نهایت اگر وارث متوفی فقط یک دختر باشد و وراثت دیگری از طبقه اول یا زوج و زوجه وجود نداشته باشد، دختر متوفی تمامی ارث را از آن خود خواهد

منبع خبر "تابناک" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.