این جایزه بینالمللی هر ساله در دو بخش شعر و داستان برگزار میشود و شاعران و نویسندگان برجستهای چون ماریو بارگاس یوسا، محمد بنیس، آنتونیو کارواخال و... از برندگان دورههای پیشین آن بودهاند. هیات داوران این جایزه متشکل از ۳۵ شاعر و نویسنده ایتالیایی است که هر ساله به اتفاق آرا یک شاعر یا نویسنده بینالمللی را که آثارش به ایتالیایی ترجمه و منتشر شده است، برای این جایزه انتخاب میکنند.
در متن بیانیه امسال هیات داوران آمده است: شصت و نهمین جایزه جهانی شعر چپو به شاعر معاصر ایرانی گروس عبدالملکیان تعلق میگیرد. شعر گروس عبدالملکیان آمیزهای از صداقت، صمیمیت عاطفی و کیفیت بلاغی است.
اشعاری که از منظری درونی و شخصی آغاز میشوند تا روایتی ویژه را از شرایط امروز ایران و خاورمیانه عمومیت ببخشند. شعری با دغدغههایی انسانی و اجتماعی که با نیرویی زیباشناسانه به کلامی عمیق و تکاندهنده تبدیل میشود. صدای تازه او در فضای شعر امروز جهان، ادامهای بدیع از سنت بزرگ و دیرینه شعر فارسی است که در شعر معاصر تبلور یافته است و از رویدادهای جاری فراتر میرود تا با حساسیتی ظریف در کنار مضامین اجتماعی، مفاهیم عمیق هستیشناسانه را نیز مطرح کند. برای او که از تکیهگاه شعری آگاه بهره میگیرد، غایت شعر جز شناخت چیز دیگری نیست. شناختی که چون امکان و نوری متفاوت بر این جهان میتابد. شعر او میتواند با تخیل بیندیشد و با خلق فضاهایی زنده و تصاویری سینمایی، ایدهها و دغدغههای متنوعش را عینیت بخشیده و ملموس کند.
متن سخنرانی عبدالملکیان با عنوان «شعر، سرپناه انسان معاصر» در کتاب «مجموعه مقالاتی درباره شعر و شاعری»، منتشر و همزمان در حاشیه برگزاری این جایزه رونمایی شد.