بر اساس آمارها در بخش مجازی این رویداد، یکمیلیون و ۲۰۰هزار جلد کتاب با مجموع قیمت ۲۸۸میلیارد تومان به فروش رسیده و در بخش حضوری نیز مبلغ ۲۳۶میلیارد تومان فروش کسب شده است. مجموع فروش در طول برگزاری نمایشگاه ۵۲۴میلیارد تومان بوده و نکته جالب این است که ۱۰۰میلیارد تومان از این مبلغ در پنجشنبه و جمعه گذشته به دست آمده است. بر اساس اعلام سخنگوی نمایشگاه، در مجموع میزان فروش کتاب نسبت به سال گذشته از لحاظ مبلغ ۵.۸۶درصد و در تعداد جلدهای فروختهشده ۵.۲۵درصد رشد وجود داشته است.
این آمار و ارقام وضعیت کتاب در جامعه ایرانی را به تصویر میکشد. برخلاف برخی حرفوحدیثها وضعیت آنگونه هم که جلوه میدهند بد نیست و حداقل در هنگام برپایی نمایشگاه طیف وسیعی از مردم کتاب را به سبد خرید خود اضافه میکنند. در همین رابطه ابراهیم حیدری، سخنگوی نمایشگاه کتاب، گفته این دوره یادآور دهه ۷۰بوده و حسوحال استقبال مردم در آن سالها درست امسال هم تداعی شده و رشد فروش نشان داده بهرغم همه شرایط مردم کتاب را دوست دارند.
سخنگوی نمایشگاه درباره کاهش فروش حضوری توضیح داد: درباره افزایش یا کاهش فروش، شاخصهای مختلفی وجود دارد. مثلا شاخص افزایش ریالی خریدها که البته میگویند به خاطر تورم و سایر مسائل نباید آن را جدی گرفت. ولی شاخص مهمی که ما به آن استناد میکنیم، افزایش جلدهای فروشرفته است. ما نسبت به سال گذشته، تعداد جلدهای بیشتری فروش داشتهایم و با توجه به همین مساله، میتوانیم بگوییم با افزایش فروش کتاب مواجه بودهایم.
حیدری گفت: نمایشگاه کتاب پاتوقی است که همه اهالی کتاب در کنار هم قرار میگیرند. مشابه نمایشگاه کتاب ایران در جایی دیده نشده است. در این نمایشگاه تمام گروههای سنی یک گردش فرهنگی میکنند و جالب این است که مخاطبان خودشان به نمایشگاه میآیند. این رفتار ریشه ملی دارد. ایران را به خیام، عطار و سایر بزرگان اهل ادب میشناسند و شرایط اقتصادی نتوانسته ریشه فرهنگی را از ما بگیرد. کتاب عامل وفاق ماست و باید کمک کنیم حول محور کتاب این حس قویتر باشد. آنچه شایسته خدمت به مردم است باید انجام دهیم.
به گفته او، پنجهزار و ۴۲۸نفر از یارانه عمومی استفاده کردهاند و کلیه بنهای اختصاصدادهشده به نمایشگاه کتاب، از امروز یکشنبه به طرح پنجروزه بعد از آن انتقال پیدا میکند تا کتابفروشیها تقویت شوند.
حیدری در رابطه با این طرح گفت: اگر اقتصاد کتابفروشی بچرخد، همه حلقههای صنعت نشر تقویت میشوند. در طرحی که بعد از نمایشگاه در سایت «بازار کتاب» برگزار میشود، تا سقف ۲میلیون تومان با تخفیف ۲۰درصد به مردم تسهیلات داده میشود و ارسال بسته رایگان است.
او درباره چرایی پیوسته بودن نمایشگاه کتاب و طرح حمایت از کتابفروشان گفت: در انتخاب زمان مناسب برای برگزاری طرح برای کتابفروشان میان این گروه و ناشران اختلافنظر بود، اما ما خواستیم تا بن، فرصت زمانی و تبلیغات برای نمایشگاه وجود دارد و مردم به کتاب فکر میکنند، سریعتر نمایشگاه را برگزار کنیم. همچنین برنامههای فرهنگی ادامه دارد.
وی با اشاره به استقبال مردم در روزهای پایانی هفته گذشته گفت: در این دو روز ۱۰۰میلیارد تومان فروش داشتهایم. کجای دنیا در چنین مدت محدودی، این اتفاق میافتد؟ این جمعیتی که در این نمایشگاه است، در کمتر نمایشگاهی در دنیا دیده میشود. بعضی نمایشگاهها رویکرد فروشگاهی دارند، بعضی رویکرد نمایشگاهی و بعضی هم ترکیبی هستند. نمایشگاه ما یک جشن ادبی و تفریح خانوادگی و یک محفل از اهالی قلم و هنر و سینما هم هست. ما امسال بخشی به نام «هنرگان» به وجود آوردیم که تمام بخشهای هنر در آن بخش مینشینند و گعده دارند و کارشان را با کتاب ترکیب میکنند. چون ما معتقدیم درگاه همه حوزههای فرهنگ و هنر از کتاب میگذرد. ما پاتوقی درست کردیم که همه اهالی هنر با هم مینشینند. نمایشگاه ما در دنیا نظیر ندارد و یک اتفاق چندبعدی است. مشابه نمایشگاه ایران، با این جمعیت و این ویژگیها، در دنیا سابقه ندارد. از بچه یکساله تا پیرمرد و پیرزن ۸۰ساله در نمایشگاه حضور دارند. کدام برنامه فرهنگی است که میتواند مردم را اینطور جمع کند؟
حیدری افزود: این مردم سرمایههای ما هستند که با همه سختیها حول محور کتاب جمع شدهاند که از بنیانهای فرهنگی و دینی ماست. ایران را به شاهنامه و عطار و مولوی میشناسند، نه به نفت و گاز. این مردم ریشه در گذشته دارند و در هر شرایطی که باشند به فرهنگشان متکی هستند.
او با اشاره به استقبال مردم و بازدید مسعود پزشکیان، رئیسجمهور، از نمایشگاه کتاب گفت: تعدادی از ناشران از رئیسجمهور درخواست کردند که از تامین کاغذ نشر و ارز مورد نیاز کاغذ حمایت شود و ایشان هم قول مساعد دادند. همچنین دستور دادند کارگروه مورد اشاره آقای عارف معاون اول رئیسجمهور پیگیری شود تا ارز مورد نیاز کاغذ تامین شود.
مسعود پزشکیان صبح جمعه از نمایشگاه بازدید کرد و گفت کتابها باید بر اساس مسائل و نیاز روز جامعه نوشته شوند و مردم باید این حق را داشته باشند که با آزادی، کتاب موردنظر خود را برگزینند.