قبل از ادامه مطلب بهتر است گذری به شیمی دبیرستان بزنیم. اگر شیمی دبیرستان را به یاد داشته باشید اسم محلولهای اشباع و فوق اشباع برایتان آشنا است. محلولهای فوق اشباع بیشتر از پایداری محلول، ماده حل شونده در آن حل شده است و اگر در شرایط خاصی قرار بگیرند از حالت محلول خارج میشوند. عسل هم یک محلول فوق اشباع است. چرا که میزان زیادی قند در میزان کمی آب حل شده است.
از بین قندهای مختلفی که در عسل وجود دارد فروکتوز و گلوکز در حدود ۷۵ درصد عسل را تشکیل میدهند و ساکاروز عسل به صورت معمول کمتر از ۵ درصد عسل را تشکیل میدهد. اما از بین این ۳ قند که اصلیترین قندهای تشکیلدهنده عسل هستند گلوکز تمایل زیادی به کریستاله شدن و یا رس بستن و خارج شدن از حالت محلول دارد. پس اگر در شرایط مناسبی قرار بگیرد شروع به تشکیل کریستال میدهد که در بیان عامیانه به همان شکرک معروف است.
در نتیجه میتوان گفت رس بستن مربوط به گلوکز است که یکی از اصلیترین مواد تشکیلدهنده عسل است.
حالا که به این موضوع پی بردیم که عسل طبیعی شکرک می زند یا به طور دقیق تر ممکن است بلورهای آن متبلور شوند، بد نیست کمی هم در مورد علت این اتفاق طبیعی بدانیم. قطعا دلایل زیادی برای این موضوع وجود دارد و همین دلایل باعث تفاوت زمان شکرک زدن عسل های مختلف می شود.
علت اصلی که باعث ایجاد این ویژگی در عسل طبیعی ش