آیا خوردن نبات در بارداری ضرر دارد؟

نی نی بان دوشنبه 09 تیر 1404 - 09:03
خوردن نبات در بارداری باید با احتیاط انجام شود زیرا مضراتی چون افزایش احتمال ابتلا به دیابت بارداری، بیماری‌های قلبی و عروقی، افزایش وزن و ... دارد. همچنین میزان مصرف مجاز نبات در بارداری باید توسط پزشک متخصص تعیین شود و خوردن نبات رنگی در بارداری مجاز نیست و بهتر است از شاخه نبات سفید استفاده کنید. در ادامه، هر آنچه که باید در مورد مصرف نبات در بارداری بدانید را ذکر می‌کنیم.

خوردن نبات در بارداری خوب است؟

ممکن است برای مادران باردار این پرسش پیش بیاید که «خوردن نبات در بارداری خوبه؟» در پاسخ باید گفت شاخص‌ترین فایده نبات، تامین انرژی است. نبات نوعی کربوهیدرات ساده است که به‌سرعت در بدن متابولیزه شده و پس از مصرف، به گلوکز تجزیه می‌شوند. این امر باعث افزایش و سپس کاهش سریع سطح قند خون می‌شود. بنابراین، نبات مانند شکر معمولی، منبع فوری انرژی برای سلول‌ها، بافت‌ها و اندام‌های بدن محسوب می‌شود. البته مصرف نبات زعفرانی در بارداری باید محدود شود زیرا مصرف زعفران در بارداری خطراتی برای مادر و جنین دارد. در جدول زیر ارزش غذایی ۱۵ گرم نبات ذکر شده است:

مواد مغذی

                    مقدار                    

کالری

60

کربوهیدرات

15 گرم

قند

15 گرم

        پروتئین، چربی و فیبر        

0

عوارض زیاده‌روی در خوردن نبات در بارداری چیست؟

اگرچه شکر و نبات جایگاهی در رژیم غذایی دارند اما فواید آن‌ها بسیار محدود است و کارشناسان توصیه می‌کنند که مصرف روزانه‌شان کنترل شود.

نقل قول از:

webmd

In fact, USDA dietary guidelines recommend that no more than 10% of your total daily calories come from added sugars.

در واقع، دستورالعمل‌های رژیم غذایی USDA توصیه می‌کنند که کمتر از ۱۰٪ از کالری روزانه شما از شکر افزوده شده تامین شود.

بنابراین در پاسخ به زنان بارداری که می‌خواهند بدانند خوردن نبات در بارداری خطرناک است یا خیر، باید گفت در صورت زیاده‌روی در مصرف آن، خطر دارد. در ادامه عوارض زیاده‌روی در خوردن نبات در بارداری را ذکر می‌کنیم.

  • دیابت بارداری: مهم‌ترین عارضه زیاده‌روی در مصرف نبات در بارداری است.
  • بیماری‌های قلبی و عروقی: تحقیقات نشان داده‌اند که بین رژیم‌های غذایی پرقند و افزایش خطر مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی رابطه وجود دارد. نتایج یک مطالعه بلندمدت نشان داد افرادی که ۱۷ تا ۲۱٪ کالری روزانه‌شان از شکر افزوده‌شده تامین می‌شد، در مقایسه با افرادی که کمتر مصرف می‌کردند، ۳۸٪ بیشتر در معرض مرگ بر اثر بیماری قلبی قرار داشتند.
  • ایجاد احساس بی‌حالی و خستگی: ساکارز موجود در نبات باعث افزایش ناگهانی سطح قند خون می‌شود و به دنبال آن احساس رخوت، بی‌حالی و خستگی شدیدی در مادر ایجاد می‌کند.
  • افزایش وزن: نبات کالری زیادی دارد و فاقد ویتامین یا مواد معدنی ضروری است؛ به‌ویژه نوشیدن چای نبات در ماه‌های پایانی بارداری، ممکن است به افزایش وزن نامناسب و کمبود مواد مغذی منجر شود.
  • تشدید علائم بارداری: ممکن است برخی علائم بارداری مثل سوزش سر دل و حالت تهوع تشدید شود.

مصرف نبات رنگی در بارداری مجاز است؟

بهتر است از خوردن نبات رنگی در بارداری پرهیز کنید زیرا حاوی رنگ افزوده است که می‌تواند باعث ایجاد آلرژی شود. همچنین برخی مطالعات نشان داده‌اند مصرف رنگ‌های مصنوعی ممکن است با مشکلات رفتاری مانند اختلالات توجه و بیش‌فعالی در کودکان مرتبط باشد. بنابراین توصیه می‌شود در دوران بارداری از نبات سفید استفاده کنید.

نبات رنگی

مصرف نبات داغ در بارداری

مصرف نبات داغ در دوران بارداری می‌تواند به‌عنوان یک نوشیدنی گرم و آرام‌بخش، به کاهش تهوع صبحگاهی و افزایش حس آرامش کمک کند اما به دلیل نوسانات سریع قند خون و کالری بالای آن، لازم است با احتیاط و به‌صورت محدود مورد استفاده قرار گیرد. مصرف بیش از حد نبات داغ در بارداری ممکن است خطر افزایش وزن و دیابت بارداری را افزایش دهد. به‌علاوه، هیچ شواهد علمی معتبری مبنی بر فواید منحصربه‌فرد نبات نسبت به سایر منابع ساده‌ی قندی وجود ندارد و ترکیب شیمیایی آن عمدتاً مشابه شکر سفید است. پیشنهاد می‌شود قبل از مصرف نبات داغ در بارداری با متخصص تغذیه مشورت کنید.

درمان دل‌پیچه در بارداری

همان‌طور که در مقاله دل‌پیچه در دوران بارداری و درمان آن توضیح دادیم، عوامل زیادی در ایجاد دل‌پیچه در بارداری نقش دارند. برای مثال درد لانه‌گزینی به‌دلیل اتصال جنین به دیواره رحم و شروع رشد آن ایجاد می‌شود و معمولاً با دل‌پیچه یا گرفتگی خفیف تا شدید همراه است. همچنین، در هفته چهارم بارداری (هم‌زمان با موعد پریود)، برخی زنان دچار انقباضات شکمی مشابه درد قاعدگی می‌شوند. از سوی دیگر، تغییر رژیم غذایی و نوسانات هورمونی نیز ممکن است دستگاه گوارش را تحریک کرده و باعث دل‌پیچه یا حتی اسهال در دوران بارداری شوند.

برای درمان دل‌پیچه در بارداری، برخی افراد به درمان‌های خانگی و سنتی مانند نوشیدن چای نبات روی می‌آورند که ممکن است به‌طور موقت موجب آرامش معده و کاهش گرفتگی‌های شکمی شود اما به‌ دلیل داشتن قند بالا، مصرف آن برای زنان باردار به‌ویژه در مقادیر زیاد توصیه نمی‌شود؛ چرا که می‌تواند منجر به افزایش قند خون و اضافه وزن شود. بنابراین، بهتر است پیش از استفاده از چنین روش‌هایی، به پزشک مراجعه کنید.

نبات

خوردن چای نبات در بارداری

مصرف چایی نبات معمولاً برای تسکین دل‌درد، تهوع یا ضعف استفاده می‌شود. در دوران بارداری، برخی زنان برای کاهش ناراحتی‌های گوارشی یا افزایش انرژی، به چای نبات روی می‌آورند. اگرچه این نوشیدنی می‌تواند به‌صورت موقت احساس بهتری ایجاد کند، اما به‌دلیل میزان بالای قند موجود در نبات، مصرف آن باید با احتیاط انجام شود.

میزان مجاز مصرف نبات در بارداری چقدر است؟

بر اساس تحقیقات انجام شده، زنان باردار نباید روزانه بیش از 30 گرم شکر مصرف کنند. بنابراین برای تعیین میزان مجاز مصرف نبات در بارداری باید با پزشک یا متخصص تغذیه خود مشورت کنید. 

منبع خبر "نی نی بان" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.