به گزارش اقتصادنیوز، جمهوری اسلامی ایران موضعی صریح و انتقادی علیه آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) اتخاذ کرده است؛ بهطوری که وزیر امور خارجه، عباس عراقچی، درخواست رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، برای بازدید از تاسیسات هستهای بمبارانشده توسط اسرائیل و ایالات متحده در جریان درگیری ۱۲ روزه اوایل این ماه را بهطور قاطع رد کرده است.
عراقچی روز دوشنبه در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «اصرار گروسی بر بازدید از این سایتهای بمبارانشده به بهانه پادمان، بیمعنا و حتی شاید دارای نیت بدخواهانه باشد. جمهوری اسلامی ایران حق خود میداند که برای دفاع از منافع، مردم و حاکمیتش هر اقدامی را انجام دهد.»
بنا به روایت اکوایران، آنگونه که الجزیره، گزارش داده، در همین حال، مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، به امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، اعلام کرد که تهران همکاری با آژانس را به دلیل آنچه او رفتار «تخریبی» گروسی نسبت به ایران خواند، متوقف کرده است.
بر اساس بیانیه دفتر ریاستجمهوری، پزشکیان در تماس تلفنی با مکرون گفت: «اقدامی که نمایندگان مجلس انجام دادهاند. واکنشی طبیعی به رفتار ناعادلانه، غیرسازنده و تخریبی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.»
رسول سردار، خبرنگار الجزیره از تهران، گزارش داد که مقامات ایران بهروشنی تاکید میکنند آژانس نهادی بینالمللی با وظایف مشخص است و این وظایف ماهیتی سیاسی ندارند بلکه فنی هستند. اما تهران آژانس را نهادی بینالمللی میداند که «تحت فشار سیاسی عظیمی از سوی اسرائیل و ایالات متحده قرار دارد.»
روز چهارشنبه، مجلس به طرحی رای داد که همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را به حالت تعلیق درآورد؛ آنها به حمله ۱۳ ژوئن اسرائیل به ایران و سپس حملات ایالات متحده به تاسیسات هستهای استناد کردند. آتشبس میان ایران و اسرائیل از ۲۴ ژوئن برقرار شده است.
از زمان آغاز درگیری، مقامات ایرانی نه تنها به دلیل عدم محکومیت حملات اسرائیل و آمریکا، بلکه به دلیل تصویب قطعنامهای در ۱۲ ژوئن که تهران را به عدم پایبندی به تعهدات هستهای خود، یک روز قبل از حمله اسرائیل، متهم میکرد، به شدت از آژانس بینالمللی انرژی اتمی انتقاد کردهاند.
در همین حال، فرانسه، در واکنش به این جریانات، آلمان و بریتانیا «تهدیدات» علیه گروسی را محکوم کردهاند. ژان نوئل بارو، یوهان وادفول و دیوید لامی، وزیران امور خارجه، در بیانیهای مشترک گفتند: «فرانسه، آلمان و بریتانیا تهدیدها علیه رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، را محکوم میکنند و حمایت کامل خود را از آژانس تکرار میکنند». آنها افزودند: «ما از مقامات ایرانی میخواهیم که از هرگونه اقدامی برای قطع همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی خودداری کنند... «ما از ایران میخواهیم که فوراً همکاری کامل را مطابق با تعهدات قانونی خود از سر بگیرد و تمام اقدامات لازم را برای تضمین ایمنی و امنیت پرسنل آژانس بینالمللی انرژی اتمی انجام دهد.»
در حالی که هیچکدام مشخص نکردند که به کدام تهدیدها اشاره میکنند، روزنامه کیهان ایران اخیراً ادعا کرد که اسنادی نشان میدهد که گروسی جاسوس اسرائیل بوده و باید اعدام شود.
ایران تاکید دارد که هیچ تهدیدی علیه گروسی یا بازرسان آژانس وجود نداشته است. روز دوشنبه، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، در کنفرانس مطبوعاتی هفتگی خود گفت که تصمیم مجلس ایران برای قطع همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، منعکسکننده «نگرانی و خشم افکار عمومی ایران» است. او همچنین از قدرتهای ایالات متحده و اروپا به دلیل حفظ آنچه که او «رویکرد سیاسی» نسبت به برنامه هستهای ایران توصیف کرد، انتقاد کرد.
اصغر جهانگیر، سخنگوی قوه قضائیه ایران، با استناد به آخرین دادههای پزشکی قانونی گفت که در جریان درگیری اخیر با اسرائیل، حداقل ۹۳۵ نفر کشته شدهاند. جهانگیر افزود که در میان کشتهشدگان ۱۳۲ زن و ۳۸ کودک وجود دارد.
در این شرایط، وزرای امور خارجه گروه هفت، روز دوشنبه اعلام کردند که از آتشبس بین اسرائیل و ایران حمایت میکنند و بر اساس یک بیانیه مشترک، خواستار از سرگیری مذاکرات برای دستیابی به توافقی برای رسیدگی به برنامه هستهای ایران شدند. در این بیانیه آمده است: «ما بار دیگر تأکید میکنیم که ایران هرگز نمیتواند سلاح هستهای داشته باشد و از ایران میخواهیم که از بازسازی فعالیتهای غنیسازی غیرقابل توجیه خود خودداری کند.»
در همین حال، سخنگوی وزارت امور خارجه قطر گفته است که این کشور در تلاشها برای دستیابی به توافقی در مورد مسئله هستهای ایران و تضمینی برای جلوگیری از بازگشت به تشدید تنش توسط همه طرفها مشارکت دارد.