مصرف شیر در بارداری؛ ۸ فایده، مقدار مجاز روزانه + انواع شیر مناسب

نی نی بان چهارشنبه 15 مرداد 1404 - 18:16
خوردن شیر در بارداری ضروری است و برای مادر و جنین فواید زیادی دارد. مهم‌ترین نکته برای نوشیدن شیر در بارداری، پاستوریزه بودن آن است تا از ابتلا به لیستریا، ای‌کولای و سایر باکتری‌های مضر جلوگیری شود. در این مقاله، هر آنچه که باید درباره مصرف شیر در دوران بارداری بدانید را توضیح خواهیم داد.

خوردن شیر در بارداری

بیشتر کارشناسان خوردن شیر در بارداری، به‌خصوص شیر گاو را سالم‌ترین نوع شیر می‌دانند زیرا بهترین ترکیب غذایی را دارد و حاوی طیف گسترده‌ای از ویتامین‌ها و مواد معدنی مورد نیاز از جمله کلسیم و ویتامین D در دوران بارداری است. با این وجود، اگر به دلایل شخصی یا به‌خاطر عدم تحمل لاکتوز از لبنیات پرهیز می‌کنید، شیرهای جایگزین مانند شیر بادام یا شیر سویا نیز می‌توانند گزینه‌های مناسبی باشند.

نقل قول از:

sciencedirect

Among the food and beverage groups, milk and dairy products are most effective for promoting fetal growth and neonatal birth size because they contain various nutrients such as protein, calcium, phosphorus, potassium, iodine, vitamin B12, and riboflavin, among others.

ترجمه:

در میان گروه‌های غذایی و انواع نوشیدنی، شیر و فرآورده‌های لبنی بیشترین تاثیر را در رشد جنین و اندازه نوزاد هنگام تولد دارند زیرا حاوی مواد مغذی متعددی از جمله پروتئین، کلسیم، فسفر، پتاسیم، ید، ویتامین B12  و ریبوفلاوین هستند.

انواع شیر در بارداری کدام‌اند؟

شیر در بارداری برای چی خوبه؟ در ادامه انواع شیر و خواص هر کدام از آن‌ها را برای زنان باردار ذکر می‌کنیم.

خوردن شیر گاو در بارداری

بیشتر متخصصان توصیه می‌کنند در دوران بارداری از شیر گاو استفاده کنید زیرا سرشار از مواد مغذی مورد نیاز برای بدن شما و رشد جنین است. کلسیم و ویتامین D  در ساخت و حفظ سلامت استخوان‌ها نقش دارند. شیر گاو همچنین منبع غنی پروتئین است و اسیدهای آمینه ضروری را فراهم می‌کند که واحدهای سازنده سلول‌های جنین هستند.

اگر می‌خواهید چربی اشباع ‌شده را در رژیم غذایی خود کاهش دهید، می‌توانید شیر یک‌ درصد یا بدون چربی را انتخاب کنید. در غیر این صورت، مصرف شیر دو درصد یا پرچرب نیز مشکلی ندارد.

نکته مهم این است که در دوران بارداری، از نوشیدن شیر خام (پاستوریزه ‌نشده) یا محصولات تهیه‌ شده از آن خودداری کنید زیرا ممکن است حاوی باکتری‌های مضر باشند.

در جدول زیر ارزش غذایی شیر گاو کم چرب و پر چرب برای هر ۲۳۷ میلی‌لیتر ارائه شده است:

نوع شیر

کالری

چربی (گرم)

پروتئین (گرم)

کلسیم مورد نیاز

ویتامین A

ویتامین D

کم چرب

110

2.5

8

25%

10%

25%

پر چرب

150

8

8

25%

10%

25%

شیر سویا در بارداری

شیر سویا تقریباً به اندازه شیر گاو پروتئین دارد و اغلب با کلسیم غنی‌سازی می‌شود تا از نظر مقدار کلسیم با شیر گاو برابری کند. با این حال، بدن ممکن است نتواند تمام این کلسیم را جذب کند، چون سویا ترکیبات طبیعی‌ای دارد که جذب کلسیم را مختل می‌کنند.

شیرهای گیاهی طعم‌دار معمولاً حاوی شکر افزوده هستند، بنابراین بهتر است از نوع بدون طعم و بدون شکر استفاده کنید. از میان شیرهای گیاهی رایج، شیر سویا از نظر ارزش تغذیه‌ای به شیر گاو نزدیک‌تر است، به همین دلیل برخی متخصصان آن را بهترین جایگزین شیر گاو در دوران بارداری می‌دانند.

شیر سویا در بارداری

شیر بادام در بارداری

اگر به لبنیات یا سویا حساسیت دارید، شیر بادام می‌تواند گزینه‌ی مناسبی باشد. البته شیر بادام نسبت به شیر گاو مواد مغذی کمتری دارد و پروتئین آن نیز پایین‌تر است. با این حال، به‌طور طبیعی حاوی مقداری ویتامین A و کلسیم است. برخی برندهای شیر سویا با کلسیم و ویتامین‌های دیگر، از جمله ویتامین D غنی‌سازی می‌شوند.

شیر گاومیش در بارداری

هرچند شیر گاومیش یا بوفالو در بارداری، به اندازه شیر گاو رایج نیست اما مواد مغذی بسیاری دارد که برای مادر و جنین مفیدند. شیر گاومیش پروتئین بیشتری نسبت به شیر گاو دارد. همچنین اسیدهای آمینه موجود در پروتئین شیر گاومیش به‌راحتی قابل هضم هستند و بلوک‌های سازنده لازم برای رشد جنین را فراهم می‌کنند. این ویژگی باعث می‌شود بدن مادر بتواند از پروتئین شیر گاومیش به‌طور موثری بهره‌مند شود.

شیر بز در بارداری

شیر بز یک جایگزین محبوب برای شیر گاو است. این شیر نسبت به شیر گاو کلسیم، ویتامین B6، ویتامین A و پتاسیم بیشتری دارد. همچنین کالری و چربی اشباع‌ شده‌ی آن نسبت به شیر گاو بیشتر است و ویتامین B12 کمتری را تامین می‌کند. افرادی که به پروتئین شیر گاو حساسیت دارند، به احتمال زیاد به پروتئین شیر بز نیز حساسیت خواهند داشت. اگر دچار آلرژی هستید، پیش از جایگزین کردن شیر بز با شیر گاو، حتماً با پزشک مشورت کنید.

مصرف شیر گیاهی در بارداری مجاز است؟

شیرهای گیاهی مانند شیر سویا، بادام، جو دوسر و نارگیل بسیار محبوب شده‌اند. این نوع شیرها به‌‌طور طبیعی فاقد لاکتوز هستند، چربی آن‌ها بیشتر از نوع مفید و غیراشباع است و معمولاً با رژیم‌های گیاه‌خواری و وگان سازگارند. بسیاری از شیرهای گیاهی با کلسیم، ویتامین A و ویتامین D غنی‌سازی می‌شوند تا مقادیر این مواد مغذی با شیر گاو برابر یا حتی بیشتر شود. همچنین، در فرآیند تولید شیرهای گیاهی، قندها و شیرین‌کننده‌ها نیز ممکن است افزوده شوند که کالری اضافی و بدون ارزش غذایی ایجاد می‌کنند. بنابراین در مصرف شیر گیاهی در دوران بارداری زیاده‌روی نکنید و پیش از مصرف آن‌ها حتماً با پزشک مشورت کنید.

فواید نوشیدن شیر در بارداری چیست؟

نوشیدن شیر در بارداری خوب است؟ نظرات متفاوتی در مورد گنجاندن شیر و سایر محصولات لبنی در رژیم بارداری وجود دارد اما خوردن شیر در بارداری می‌تواند برای شما بسیار مفید باشد. در ادامه خواص نوشیدن شیر در بارداری را ذکر می‌کنیم.

  • منبع کلسیم و ویتامین دی: نخستین خاصیت شیر در بارداری، داشتن مقادیر زیادی از کلسیم و ویتامین دی است. به‌طور کلی زنان باردار باید روزانه بین ۱۰۰۰ تا ۱۳۰۰ میلی گرم کلسیم دریافت کنند. دریافت مقدار کافی ویتامین D در دوران بارداری می‌تواند خطر ابتلا به آلرژی در نوزاد را در آینده کاهش دهد.
  • کمک به قد بلند شدن نوزاد: دوست دارید فرزندتان قد بلند باشد؟ در دوران بارداری شیر بنوشید! نوشیدن شیر در دوران بارداری می‌تواند به قد بلند شدن نوزاد کمک کند.
  • کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2: نوشیدن شیر در بارداری باعث می‌شود فرزندتان در نوجوانی میزان انسولین بیشتری در خون خود داشته باشد که خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش می‌دهد.
  • رشد سیستم عصبی نوزاد: شیر سرشار از پروتئین، اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب است که همه آن‌ها برای رشد سیستم عصبی نوزاد ضروری هستند.
  • رشد داخل رحمی جنین: شیر همچنین دارای تمام ویتامین‌های A ، B  وD  مورد نیاز برای رشد داخل رحمی جنین است.

بیشتر بخوانید: محدودیت رشد داخل رحمی IUGR چیست؟


 

  • کاهش سوزش معده در بارداری: نوشیدن شیر در دوران بارداری، سوزش معده را کاهش می‌دهد. شیر به عنوان یک آنتی‌اسید موثر عمل می‌کند که می‌تواند سوزش سر دل و سایر ناراحتی‌های معده را که مشکلاتی شایع در دوران بارداری هستند را کاهش دهد.
  • افزایش ضریب هوشی نوزاد: مشخص شده که میزان ید موجود در شیر، باعث افزایش رشد جنین و افزایش ضریب هوشی نوزاد می‌شود.

بیشتر بخوانید: سریع‌ترین راه برای وزن‌گیری جنین


 

  • کاهش خطر راشیتیسم: مصرف شیر در بارداری همچنین با کاهش خطر ابتلا به بیماری‌هایی مانند مولتیپل اسکلروزیس، راشیتیسم نوزادان و پوکی استخوان ارتباط دارد.

مقدار مجاز مصرف شیر در بارداری چقدر است؟

نوشیدن روزانه سه فنجان شیر در بارداری می‌تواند تمام مواد مغذی لازم را برای شما فراهم کند اما اگر به‌ غیر از شیر گاو، شیر دیگری می‌نوشید، میزان مواد مغذی و کالری آن را بسنجید.

نوشیدن شیر در دوران شیردهی

نوشیدن مایعات فراوان در دوران شیردهی ضروری است. زنان شیرده باید شیر، پنیر و ماست مصرف کنند. پیشنهاد می‌شود انواع کم چرب شیر را در دوران شیردهی انتخاب کنید. همچنین از مصرف شیر غیر پاستوریزه و محلی در این دوران بپرهیزید.

عوارض مصرف شیر در بارداری چیست؟

خوردن شیر در بارداری ضرر دارد؟ مهم‌ترین نگرانی که در مورد مصرف شیر در بارداری وجود دارد، پاستوریزه نبودن آن است. در فرآیند پاستوریزه کردن، شیر تا دمای بالایی گرم می‌شود تا باکتری‌های مضر آن کشته شوند اما چون شیر خام این فرآیند را طی نکرده، ممکن است حاوی میکروب‌های خطرناکی از جمله ای‌کولای (E. coli)، سالمونلا (Salmonella)  و توکسوپلاسما (Toxoplasma)  باشد. همچنین یکی از نگران‌کننده‌ترین آن‌ها، لیستریا (Listeria) است که می‌تواند باعث عفونتی به نام لیستریوز شود.

لیستریا یکی از دلایل اصلی مرگ‌ومیر ناشی از مسمومیت غذایی است و زنان باردار بسیار بیشتر از دیگران به آن حساس هستند. ابتلا به لیستریوز می‌تواند منجر به سقط جنین، مرده‌زایی، زایمان زودرس و حتی مرگ نوزاد شود.

نکته مهم: پاستوریزه کردن شیر را با هموژنیزه کردن آن اشتباه نگیرید. هموژنیزه کردن شیر به پیشگیری از بیماری ارتباطی ندارد؛ بلکه تنها باعث می‌شود چربی شیر روی سطح آن جمع نشود.

خوردن شیر محلی در بارداری

بیشتر شیرهای محلی به صورت خام عرضه می‌شوند و ممکن است حاوی باکتری‌های خطرناکی مانند لیستریا، سالمونلا یا ای‌کولای باشند که می‌توانند سلامت مادر و جنین را تهدید کنند. بنابراین از خوردن شیر محلی در بارداری خودداری کنید و فقط شیر پاستوریزه بنوشید.

شیر سرد در بارداری

مصرف شیر سرد در دوران بارداری معمولاً بی‌خطر و حتی مفید است، به‌شرطی که پاستوریزه شده باشد. بسیاری از زنان باردار، شیر سرد را خوش‌طعم‌تر یا راحت‌تر از شیر گرم تحمل می‌کنند، به‌ویژه در ماه‌های گرم سال یا هنگام تهوع صبحگاهی. با این حال، باید چند نکته مهم را بدانید:

  • اگر معده‌تان نسبت به نوشیدنی‌های سرد حساس است یا پس از نوشیدن شیر سرد دچار نفخ، دل‌درد یا اسهال می‌شوید، بهتر است از مصرف آن خودداری کنید یا شیر را به‌ صورت ولرم بنوشید.
  • شیر باید پاستوریزه و تازه باشد و در یخچال نگهداری شده باشد؛ شیر سردی که مدت زیادی بیرون مانده یا فاسد شده باشد، خطرناک است.
  • اگر سوزش معده دارید، نوشیدن شیر سرد در بارداری ممکن است به‌طور موقت باعث تسکین آن شود، ولی در برخی افراد ممکن است آن را تشدید کند.

شیر خرما در بارداری

شیر خرما ترکیبی مغذی و انرژی‌زا است که در دوران بارداری، به‌ویژه در سه ماهه سوم بارداری، می‌تواند بسیار مفید باشد. این نوشیدنی با ترکیب پروتئین، کلسیم و قند طبیعی، نه تنها به تقویت عمومی بدن مادر کمک می‌کند، بلکه انرژی لازم برای تحمل درد زایمان را نیز فراهم می‌سازد. همچنین شیر خرما می‌تواند به شروع آرام انقباضات رحمی کمک کرده و در کاهش خستگی و ضعف دوران بارداری موثر باشد. با این حال، مادران باردار باید در مصرف آن تعادل را رعایت کنند، به‌ویژه اگر به قند خون بالا یا دیابت بارداری مبتلا هستند.

خوردن شیر خشک در بارداری مجاز است؟

مصرف شیر خشک در بارداری بلامانع است و در برخی موارد مفید هم هست، به شرط آن‌که از نوع مناسب آن و در کنار یک رژیم غذایی متعادل استفاده شود. اگر شیر خشک مخصوص بزرگسالان یا زنان باردار باشد، مصرف آن می‌تواند به تامین مواد مغذی مورد نیاز مادر و جنین کمک کند. با این وجود در خوردن شیر خشک در بارداری افراط نکنید و حتماً قبل از مصرف آن با پزشک خود مشورت کنید.

اقدامات احتیاطی درباره نوشیدن شیر در دوران بارداری

با وجود این‌که نوشیدن شیر در بارداری مفید است،  نکاتی وجود دارد که هنگام مصرف شیر یا سایر محصولات لبنی باید به آن‌ها توجه کنید.

  • از شیر غیر پاستوریزه و محصولات لبنی تهیه شده از آن خودداری کنید.
  • شیر را در جرعه‌های کوچک بنوشید، عجله نکنید.
  • بعد از یک وعده غذایی سنگین، شیر نخورید.
  • می‌توانید مصرف شیر را به زمان‌های مختلفی در طول روز موکول کنید، مثلاً سه لیوان در ساعات مختلف روز.

 

سوالات متداول

  1. نوشیدن شیر در دوران بارداری باعث تغییر رنگ پوست نوزاد می‌شود؟ خیر. این یک افسانه است. نوشیدن شیر یا شیر زعفران بر رنگ نوزاد شما تاثیر نمی‌گذارد. رنگ پوست، به ژن‌های به ارث ‌رسیده از والدین بستگی دارد.
  2.  اگر در دوران بارداری شیر نخورم چه اتفاقی می‌افتد؟ زنان بارداری که در طول روز کمتر از یک فنجان شیر می‌خورند، ممکن است در مقایسه با آن‌هایی که بیش از یک فنجان شیر مصرف کرده‌اند، نوزادان کوچک‌تری به دنیا بیاورند. همچنین خانم‌هایی که به دلیل مصرف کم شیر، کمبود کلسیم دارند، در دوران بارداری از دست دادن توده استخوانی را تجربه می‌کنند چون جنین برای رشد، کلسیم را از مادر جذب می‌کند.
  3. آیا می‌توانم هنگام بارداری شیر بنوشم؟ بله اما بلافاصله بعد از غذا شیر نخورید. می‌توانید قبل از خواب، شیر گرم همراه با عسل بنوشید تا خواب بهتری داشته باشید و سطح قند خون شما در شب حفظ شود. فرقی نمی‌کند چه نوع شیری مصرف می‌کنید، فقط از پاستوریزه بودن و میزان مواد مغذی ضروری آن مطمئن شوید. 

4-آیا مصرف شیر گیاهی جایگزین خوبی برای شیر لبنی در بارداری است؟ اگر در دوران بارداری به‌طور منظم از شیرهای گیاهی یا غیرلبنی استفاده می‌کنید، باید کلسیم، ویتامین D و پروتئین کافی را از منابع دیگر غذایی تامین کنید. اگر گیاه‌خوار یا وگان هستید، دریافت این مواد مغذی از رژیم غذایی گیاهی ممکن است دشوارتر باشد. بنابراین لازم است با دقت بیشتری به تنوع و کیفیت مواد مغذی مصرفی خود توجه داشته باشید.


 
منبع: babycenter

منبع خبر "نی نی بان" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.