خوردن کلم در دوران بارداری نه تنها ایمن است، بلکه توسط متخصصان تغذیه در رژیم غذایی بارداری نیز بسیار توصیه میشود. با این حال، باید از مصرف کلم خام اجتناب کنید زیرا احتمالاً آلوده به باکتری است و میتواند باعث مسمومیت غذایی شود. بیماریهای ناشی از غذا مانند لیستریا برای مادر و جنین بسیار خطرناک هستند و اغلب منجر به سقط جنین، زایمان زودرس و مردهزایی میشوند.
اگر در دوران بارداری کلم مصرف میکنید، اطمینان حاصل کنید که قبل از خوردن آن را بهخوبی شسته، جوشانده و پختهاید. همچنین بهتر است از خوردن سالاد کلم در بارداری خودداری کنید زیرا حاوی کلم خام است.
کلم یک سبزی کمکالری و سرشار از فیبر است. کلم برگ غنی از مواد مغذی است که برای بدن شما ضروری هستند. در جدول زیر، مواد مغذی موجود در ۱۰۰ گرم کلم را ذکر کردهایم.
مواد مغذی |
مقدار |
کلسیم |
40 میلی گرم |
منیزیم |
12 میلی گرم |
فسفر |
26 میلی گرم |
پتاسیم |
26 میلی گرم |
سدیم |
18 میلی گرم |
پروتئین |
1.28 گرم |
کربوهیدرات |
5.8 گرم |
فیبر |
2.5 گرم |
ویتامین A |
5 میکروگرم |
ویتامین B6 |
0.12 میلی گرم |
ویتامین C |
36.6 میلی گرم |
ویتامین E |
0.15 میلی گرم |
ویتامین K |
76 میکروگرم |
بیشتر بخوانید: نقش ویتامین k در بارداری چیست؟
کلم سرشار از مواد مغذی است و به دلیل ترکیبات خود، فواید زیادی برای سلامتی دارد. برخی از خواص خوردن کلم در بارداری عبارتند از:
نقل قول از:
Iron deficiency in pregnancy can lead to anemia. According to the American Health Organisation (AHO), in 2019, the prevalence of anemia was higher in pregnant women (18.9%) as compared to non-pregnant women (15.3%). Thus, adding cabbage to your pregnancy diet may be a good idea.
ترجمه:
کمبود آهن در دوران بارداری میتواند منجر به کمخونی شود. طبق گزارش سازمان بهداشت آمریکا، در سال ۲۰۱۹، شیوع کمخونی در زنان باردار (۱۸.۹٪) بیشتر از زنان غیر باردار (۱۵.۳٪) بوده است. بنابراین، افزودن کلم به رژیم غذایی دوران بارداری میتواند ایده خوبی باشد.
خوردن کلم در بارداری ضرر دارد؟ در صورتی که در مصرف کلم در بارداری زیادهروی کنید، عوارضی در پی دارد که عبارتند از:
کلم بنفش یا قرمز، اگرچه به اندازه کلم سبز رایج نیست، از نظر ارزش غذایی غنی است. اگرچه کلم سبز ویتامین K بیشتری دارد، کلم بنفش حاوی مقادیر نسبتاً بیشتری ویتامین سی، ویتامین A و آهن است. آنتوسیانین در کلم بنفش وجود دارد ولی در نوع سبز دیده نمیشود. میتوان انواع مختلف کلم را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
تقریباً ۴۰۰ نوع کلم وجود دارد که از میان آنها کلم سبز و قرمز (بنفش) رایجتر هستند. در جدول زیر کلم قرمز و کلم سبز را باهم مقایسه کردهایم.
ویژگی |
کلم سبز |
کلم بنفش |
ویتامین C |
47% از نیاز روزانه را تامین میکند |
85% از نیاز روزانه را تامین میکند |
ویتامین A |
3% از نیاز روزانه را تامین میکند |
33% از نیاز روزانه را تامین میکند |
ویتامین K |
57% از نیاز روزانه را تامین میکند |
28% از نیاز روزانه را تامین میکند |
آنتوسیانین |
ندارد |
دارد |
بهترین کار این است که هر دو نوع کلم را در رژیم غذایی خود بگنجانید تا بیشترین بهره را ببرید. با این حال، مهم است که بدانید هر نوع کلم را چگونه بهصورت ایمن مصرف کنید.
در ادامه چند روش ساده برای اضافه کردن کلم سفید به رژیم غذایی دوران بارداری آورده شده است:
در ادامه نکاتی را برای انتخاب کلم سفید و افزودن آن به رژیم غذایی دوران بارداری ارائه میدهیم.
با اینکه مصرف کلم سبز یا قرمز در دوران بارداری سالم است، در موارد زیر باید از خوردن کلم بپرهیزید:
خوردن ترشی کلم در بارداری مجاز است اما باید به میزان کم و در حد متعادل بخورید زیرا زیادهروی در خوردن ترشی در بارداری میتواند باعث سوزش معده شود.
خوردن گل کلم در دوران بارداری، درست مانند کلم، منبع غنی از مواد مغذی ضروری مانند ویتامین کا، فولات، ویتامین سی و آنتیاکسیدان است که برای سلامت مادر و جنین مفید هستند. با این حال، گل کلم دارای ترکیبات گوگردی فراوان است که میتواند باعث تولید گاز در بسیاری از افراد شود.
همچنین، مصرف گل کلم خام میتواند جذب ید را کاهش دهد، بنابراین توصیه میشود حتماً گل کلم بهصورت پخته مصرف شود. بسیاری از زنان در دوران بارداری دچار مشکلات گوارشی از جمله نفخ، گرفتگی گاز یا دردهای کولیکی میشوند؛ به همین دلیل، بهتر است گل کلم در بارداری را با احتیاط و حتماً به صورت پخته مصرف کنید.
کلم قمری، گیاهی شبیه به کلم است که ساقه و برگهای آن هم بهعنوان غذا و هم بهعنوان دارو مورد استفاده قرار میگیرد. این گیاه خاصیت آنتیاکسیدانی دارد و خواص کلم قمری شامل پیشگیری و بهبود مشکلاتی مانند سرطان، بیماریهای قلبی، یبوست، دیابت، نقرس، بواسیر، گرگرفتگی، کلسترول بالا، بیماریهای کبد، علائم قاعدگی، درد سیاتیک، کاهش وزن و بهبود زخم میشود. باوجود خواص فراوان آن، اطلاعات جامعی درباره مصرف کلم قمری در بارداری وجود ندارد و بهتر است پیش از خوردن آن با پزشک مشورت کنید.
مصرف کلم در دوران شیردهی توصیه نمیشود زیرا کلم نفاخ است و میتواند باعث گاز روده شود. البته گاز و فیبر به شیر مادر منتقل نمیشود اما بهتر است از خوردن کلم در دوران شیردهی خودداری کنید.
بیشتر بخوانید: بهترین راهکارهای افزایش شیر مادر + خوراکیها و داروهای شیرافزا
در مجموع، کلم برگ، گل کلم و حتی کلم قمری، میتوانند بخشی مفید و مغذی از رژیم غذایی دوران بارداری باشند. با این حال، برای جلوگیری از مشکلاتی مانند نفخ، کاهش جذب ید یا تداخل با عملکرد تیروئید، بهتر است مصرف آنها به صورت پخته و متعادل باشد و در صورت وجود بیماری یا حساسیت خاص، با پزشک مشورت کنید. رعایت این نکات به مادر و جنین کمک میکند تا از فواید این سبزی ارزشمند بهرهمند شوند و خطرات احتمالی کاهش یابد.