پس از قطع مصرف امگا 3 به سرعت این مزایای آن از بین می رود!

بهداشت نیوز پنج شنبه 01 آبان 1404 - 14:16

به گزارش بهداشت نیوز به نقل از scitechdaily، پژوهشگران دانشگاه هلسینکی هشدار می‌دهند که مزایای قلبی اسید چرب امگا-۳، به‌ویژه ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA)، پس از قطع مصرف مکمل‌ها به‌سرعت از بین می‌رود. این مطالعه نشان می‌دهد که اثرات مفید امگا-۳ ممکن است برای هر فرد متفاوت باشد و به متابولیسم شخصی او بستگی داشته باشد.

یافته‌های تازه درباره امگا-۳
پژوهش جدیدی در فنلاند نشان داده است که ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) (یکی از اسیدهای چرب امگا-۳ موجود در روغن ماهی) اثرات متفاوتی بر متابولیسم افراد دارد.به عبارت دیگر، واکنش بدن هر فرد به مصرف امگا-۳ منحصربه‌فرد است و این تفاوت می‌تواند نقش مهمی در پیشگیری از بیماری‌های قلبی‌–‌عروقی ایفا کند.

هدف پژوهش
این تیم تحقیقاتی بررسی کرد که مصرف EPA چگونه بر سطح چربی خون و ترکیب متابولیک بدن افراد سالم تأثیر می‌گذارد.پیش‌تر مشخص شده بود که امگا-۳ می‌تواند در بیماران مبتلا به کلسترول بالا یا بیماری قلبی، خطر مشکلات قلبی را کاهش دهد، اما تأثیر آن در افراد سالم یا با کلسترول طبیعی چندان روشن نبود.

روش انجام مطالعه
در این تحقیق، ۳۸ داوطلب سالم دوزهای بالایی از مکمل EPA دریافت کردند.نمونه‌های خونی پیش و پس از دوره مصرف نشان داد که:

EPA به‌خوبی در بدن جذب می‌شود و غلظت آن در خون چند برابر افزایش می‌یابد.

با این حال، پس از قطع مصرف، سطح EPA در خون به‌سرعت کاهش می‌یابد.

به گفته‌ی پروفسور کاتارینا اوورنی از دانشگاه هلسینکی،«در حالی که اثر EPA در همه شرکت‌کنندگان قابل مشاهده بود، اما ترکیب چربی‌های خون هر فرد با دیگری متفاوت باقی ماند. گویی هرکس «اثر انگشت لیپیدی» خاص خود را دارد.»

نتایج کلیدی
افرادی که در آغاز مطالعه سطح پایین‌تری از EPA در خون داشتند، بیشترین پاسخ مثبت را نشان دادند.

EPA باعث بهبود ترکیب چربی‌های خون و کاهش چسبندگی لیپوپروتئین‌ها به دیواره شریان‌ها شد. فرآیندی که در نهایت به کاهش خطر تصلب شرایین (آترواسکلروز) کمک می‌کند.

با این حال، با قطع مصرف، این اثرات مفید به‌سرعت ناپدید شدند.

تفسیر علمی
به گفته‌ی لائوری آیکاس، پژوهشگر دکتری و نویسنده همکار مقاله:«این یافته‌ها نشان می‌دهد متابولیسم بدن در پیشگیری از بیماری‌های قلبی نقش اساسی دارد. اثرات EPA از فردی به فرد دیگر تفاوت زیادی دارد و نکته‌ی مهم این است که این اثرات موقتی هستند و پس از قطع مصرف به‌سرعت از بین می‌روند.»

گام‌های بعدی پژوهش
محققان اکنون قصد دارند در آزمایش‌های سلولی بررسی کنند که مکمل‌های EPA چگونه عملکرد سلول‌های التهابی را تغییر می‌دهند و آیا می‌توانند ترشح مواد ضدالتهاب (لیپید مدیاتورها) را افزایش دهند یا خیر.

پروفسور اوورنی می‌گوید:«جالب است که ببینیم تغییرات رژیم غذایی، از جمله مصرف امگا-۳، چگونه می‌تواند کیفیت لیپوپروتئین‌ها و در نتیجه "اثر انگشت چربی" بدن را دگرگون کند.»

این پژوهش تأکید می‌کند که:

فواید امگا-۳ واقعی است، اما وابسته به ویژگی‌های متابولیکی هر فرد است.

تداوم مصرف اهمیت دارد، زیرا قطع ناگهانی ممکن است باعث از بین رفتن سریع اثرات مثبت شود.

برای درک بهتر اثرات طولانی‌مدت، مطالعات بیشتری لازم است.

منبع: سلامت نیوز

منبع خبر "بهداشت نیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.