علی آراسته روز جمعه به مناسبت نوزدهم شهریورماه مصادف با دهم سپتامبر روز جهانی پیشگیری از خودکشی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در کنار افسردگی و اختلالهای روانی، اختلافات زناشویی از مهمترین علل خودکشی بوده است و این نشان دهنده ضرورت افزایش آموزش مهارتهای زناشویی و زندگی سالم است.
رییس اداره بهزیستی گناباد وضعیت اقتصادی و فقر به خصوص در زندگیهای امروزی که درگیر تجمل گرایی شده اند را از دیگر عوامل خودکشی دانست.
آراسته افزود: حوزه پیشگیری و اورژانس اجتماعی اداره بهزیستی گناباد تمام تلاش و همت خود را به کار گرفته تا از طریق اجرای آموزشها و طرحهای مختلف از جمله آگاهسازی، مهارتهای ارتباطی، روشهای حل مساله، روشهای کاهش اضطراب، کاهش خشونت و بهبود ارتباط و تعامل فکری و رفتاری اعضای خانواده ها و جوانان را تقویت و آموزشهای لازم و تکنیکهای تخصصی مددکاری و روانشناسی را در این مورد افزایش دهد.
وی اضافه کرد: شماره ۱۴۸۰ (صدای مشاور بهزیستی) در طول شبانه روز آماده ارائه مشاوره رایگان است و طبق تحلیل های انجام شده از موارد ارجاع شده به اورژانس اجتماعی شهرستان گناباد در سال گذشته افکار و اقدام به خودکشی چند علتی بوده و برای پیشگیری از وقوع آن نیاز به انجام مداخلات تیمی، کار گروهی و تعامل بین سازمانی به خصوص میان بهزیستی، دانشگاه علوم پزشکی، آموزش و پرورش، دادگستری، نیروی انتظامی و دهیاران و شوراهای اسلامی است.
رییس اداره بهزیستی گناباد گفت: هرچند که کرونا نوعی بیماری عفونی است و به صورت مستقیم نمی تواند عاملی برای خودکشی باشد ولی عوارض ناشی از فاصله گذاری اجتماعی، انزوای اجتماعی، استرس های ناشی از درگیری و نیز نوع تدفین اموات کرونایی و تاثیر آن بر ایجاد افسردگی و اختلالات روانی در افراد در خودکشی بی تاثیر نبوده است.
آراسته افزود: سازمان بهزیستی به عنوان یک سازمان تخصصی همواره طرحها و برنامههای پیشگیری وسیعی در زمینه ایجاد امید و اعتماد در بین مردم، اعضای جامعه هدف و به خصوص جوانان برای مشارکت اجتماعی دانشآموزان در کاهش آسیبهای اجتماعی، غربالگری اضطراب کودکان، پیشگیری از آسیبها، خدمات روانی اجتماعی به بازماندگان بلایا و حوادث و ترویج نشاط اجتماعی انجام داده است.
وی ادامه داد: از آنجا که افراد در خانواده رشد میکنند و میبالند و بخش عظیمی از زمینه های موفقیت و شکست و تصمیمات خوب و بد آنها در خانواده، فراهم می شود تاکید اصلی برنامه های ما بر حفظ کیان خانواده است و به همین جهت در تمام طرحها و برنامهها از جمله پیشگیری از طلاق، اورژانس اجتماعی، توانبخشی افراد دارای معلولیت و اقامتی کودکان و سایر مددجویان، همیشه یک پیوست فرهنگی برای خانواده وجود دارد.
رییس بهزیستی شهرستان گناباد گفت: متأسفانه در سالهای اخیر، آنچه موضوع خودکشی را به خصوص در بین جوانان و میانسالان مطرح کرده، افزایش توقعات و انتظارات آنان از زندگی و تأثیر مخرب رسانهها و امواج تبلیغاتی غربی با هدف ترویج لذتجویی و ثروتپرستی و تضعیف فرهنگ کار و تلاش است.
آراسته افزود: در سالهای اخیر به خاطر رویکردهای اجتماعی نادرست به مسایل اساسی و فکری جوانان و نیز عدم پاسخگویی به نیازهای فردی و اجتماعی آنان، نوعی سرخوردگی و کماقبالی به فرهنگ بومی و ملی ایجاد شده است و رسانههای مروج فرهنگ غربی هم با تهاجم رسانهای سعی دارند جوانان را به سمت ایدههای خیالپردازانه مادی، لذتجویی، ثروتاندوزی و مقامپرستی سوق دهند و چون جوان در عمل به این آرزوها و رؤیاها نمیرسد از زندگی ناامید و سرخورده شده و خود را شکستخورده حس میکند.
وی ادامه داد: در نتیجه گسترش این افکار منفی، احساس بیهودگی و بینتیجه بودن زندگی به این دسته افراد دست میدهد و به طرف خودکشی میروند.
رییس بهزیستی شهرستان گناباد گفت: هر چه انسجام و تفاهم اجتماعی و ارتباطات انسانی گستردهتر و فراگیرتر باشد میزان انزوای اجتماعی و خودکشی کاهش می یابد.
براساس آمارهای بینالمللی، سالانه در جهان ۸۰۰ هزار نفر از طریق خودکشی جانشان را از دست می دهند و خودکشی سیزدهمین عامل مرگ و میر در دنیا گزارش شده است.
این در حالی است که بررسی آمارهای خودکشی از سال ۹۶ تا ۹۹ در ایران نشان از افزایش روند این امر دارد. اما بررسی چرایی خودکشی در افراد حاکی است بیش از ۹۰ درصد کسانی که با خودکشی از دنیا میروند، دچار اختلال روانی بودهاند که به گفته متخصصان، لازم است دولتها برای پیشگیری، چند اقدام اساسی را در این زمینه در دستور کار خود قرار دهند.
دهم مارس، مطابق با ۱۹ شهریور، روز جهانی پیشگیری از خودکشی است و سازمان ملل و سازمان بهداشت جهانی، یک برنامه پیشگیری از خودکشی را در سال ۲۰۱۵ تدوین کرده و به اجرا گذاشتهاند که در حال حاضر نیز در سطح کشورهای عضو در حال اجراست.
در ایران، به لطف مبانی دینی در سطح اجتماعی و به یمن وجود فرهنگ مذهبی و مناسکی مانند زیارت، مراسم مذهبی و آیینهای ملی که تأثیرات روانی و عاطفی مثبت زیادی در بین مردم میگذارد، خوشبختانه آمار خودکشی نسبت به بسیاری کشورها پایینتر است.
پنج هزار و ۵۰۰ مددجو زیرپوشش خدمات بهزیستی گناباد قرار دارند و ۱۳ مرکز خیریه برای جلب مشارکتهای مردمی تحت نظارت این اداره فعالیت دارند.
مرکز شهرستان ۹۳ هزار نفری گناباد در ۲۸۷ کیلومتری جنوب مشهد واقع است.