درست کردن خورش گیلاخه
خورش گیلاخه، یکی از خورش های سنتی استان کردستان است که به علت رویش گیاه گیلاخه در استان کردستان در این منطقه طبخ و سرو می شود.
گیاه گیلاخه یکی از گیاهان بهاری است که در بعضی از مناطق کشور می روید. گیلاخه از دو قسمت پیازچه و برگ تشکیل شده که پیازچه آن منبع غنی فیبر می باشد و کاملا ارگانیک است.
اگر چه گیلاخه قبل از پخت بسیار لزج است اما خورش آن اصلا لزج نیست و بسیار هم خوش طعم و خوشرنگ است. پیازچه های سفیدی که روی خورش می بینید پیازچه گیلاخه هستند.
این گیاه گیلاخه در شهرهای دیگر نام های دیگر دارد.
سبزی گیلاخه
گوشت | 300 گرم |
گیلاخه | 500 گرم یا بیشتر |
پیاز درشت | 1 عدد |
لپه | نصف لیوان |
لیموعمانی | 1 تا 2 عدد |
نمک، زردچوبه، فلفل سیاه | به مقدار لازم |
برای تهیه خورش گیلاخه، ابتدا گیلاخه ها را پاک کنید و خوب بشویید و آبکشی کنید و بعد خرد کنید. پیاز را خرد کنید و با مقداری روغن تفت بدهید زمانی که پیازها سبک شدند گوشت خورشتی را اضافه کنید و کاملا با هم سرخ کنید و بعد به آن نمک و زردچوبه و فلفل بزنید. لپه و لیموعمانی را اضافه کنید و اجازه بدهید با گوشت بپزند.
بعد گیلاخه های خرد شده را در روغن تفت بدهید و به خورش اضافه کنید. صبر کنید خورشت خوب جا بیفتد. نوش جان.
* می توانید به جای لیمو عمانی از پودر لیموعمانی و یا آبغوره استفاده کنید.
* اگر دوست نداشتید می توانید لپه را حذف کنید.
طرز پخت خورش گیلاخه
پیاز متوسط | 1 عدد |
گیلاخه | 500 گرم |
گوشت قرمز | 400 گرم |
لوبیا قرمز | 1 فنجان |
لیمو عمانی | 2 عدد |
زردچوبه و نمک و فلفل | به میزان لازم |
ترخان (یا جعفری و گشنیز) خرد شده | 1/5 لیوان |
* اگر سبزی خرد شده تازه بود یک و نیم لیوان و اگر خشک بود سه چهارم لیوان
ابتدا لوبیا را پاک کرده و در آب خیس کنید، سپس لیموعمانی ها را چنگال بزنید و در آب جوش قرار بدهید. پیاز خلال شده را با مقداری روغن و زردچوبه و نمک داخل زودپز تفت بدهید. پس از اینکه سبک شدند گوشت های خرد شده را اضافه کنید و مقداری با هم سرخ کنید. چند لیوان آب جوش اضافه کنید. لوبیاهای از قبل خیسانده شده و لیمو عمانی ها را به آن اضافه کنید و در زودپز را ببندید و به مدت 45 -60 دقیقه بپزند.
می توانید آن ها را داخل قابلمه بپزید اما زمان زیادی می برد.
داخل ماهیتابه ای گیلاخه ها را با روغن تفت بدهید و ترخان یا جعفری و گشنیز خرد شده را اضافه کنید و مقداری دیگر تفت بدهید (می توانید به جای سبزی تازه خرد شده از سبزی خشک هم استفاده کنید). اکنون گیلاخه و سبزی را به سایر مواد اضافه کنید و اجازه بدهید 30 دقیقه دیگر با شعله کم در قابلمه بپزند و جا بیفتد.
گردآوری: بخش آشپزی بیتوته