بسیاری از مادران باردار درباره مصرف بادمجان در بارداری دچار تردید هستند و میترسند که این ماده غذایی بر سلامت و ظاهر جنین آنها تاثیر بگذارد. آیا این تصور درست است؟ برای پاسخ به این ابهامات در این مقاله با ما همراه شوید.

بارداری دورهای است که با توجه بیشتر به انتخابهای غذایی مشخص میشود و مادران باردار به دنبال تغذیهای بهینه برای جنین خود هستند. بادمجان، یک سبزی همه کاره و مغذی است و اغلب سؤالاتی را درباره تأثیر آن بر جنین بر رنگ پوست جنین در دوران بارداری ایجاد میکند. در این مقاله، اثرات مصرف بادمجان در بارداری را بررسی میکنیم و به مزایا و عوارض آن در این دوره حساس خواهیم پرداخت.
سوال مخاطب نینیبان: سلام و عرض خسته نباشید خدمت شما و همکارا نتان می خواستم بدانم آیا مصرف بادمجان در بارداری ضرر داره!؟و اینکه می گویند پوست نوزاد را تیره می کند درست است!؟
پاسخ دکتر قدیر محمدی، متخصص طب سنتی:تا جایی که اطلاع دارم بادمجان چون سودا زا است، مصرف آن در زن باردار مضر است. از دیدگاه طب سنتی سودا چیزی شبیه خاک است. یعنی سرد و خشک است. در این حالت مصرف غذاهایی مثل بادمجان که طبیعت خشک دارند، باعث احساس سردی و خشکی در بدن می شود و همچنین در مغز. یا می تواند سبب بروز توهم در فرد شود. همچنین وجود سودا می تواند افکار منفی در فرد ایجاد کند. افکار منفی مثل شک و دو دلی.
یعنی ممکن است ما حرفی بزنیم که از گفتن آن هیچ منظور خاص و بدی نداشته باشیم، اما کسی که در بدنش سودا وجود دارد، با شنیدن آن حرف دچار سوء تفاهم می شود. مصرف بادمجان همچنین می تواند باعث شود تا کک و مک در صورت خانم ها زیاد شود. نکته مهم دیگر اینکه فساد چهره می آورد و پوست را خراب می کند.
اما در خصوص این که ایشان گفته اند مصرف بادمجان پوست نوزاد را تیره می کند، باید بگوییم که بله درست است چون همان طور که اشاره کردیم مصرف آن سودا تولید می کند و باعث می شود تا پوست بچه تیره شود. البته تیرگی نه به آن معنی که تصور کنید پوست سیاه یا سبزه تیره می شود. اما در هر حال مصرف آن پوست بچه را تیره می کند. بنابراین مصرف آن زیاد توصیه نمی شود.
مهم ترین مطالب در این باره:
در صورتی که باردار هستید، خوردن مواد خوراکی مغذی یکی از نکاتی است که باید مد نظر داشته باشید. یکی از سبزیجات توصیه شده در دوران بارداری بادمجان است. بادمجان در کشورهای آسیایی مثل هند و اندونزی، یکی از سبزیجات پرمصرف است. در ادامه این نوشتار با خواص بادمجان در بارداری بیشتر آشنا می شوید.
مواد مغذی موجود در بادمجان
– فولات
– آنتیاکسیدان
– ویتامین C
– فسفر
– منیزیوم
– ویتامین A
– ویتامین ب کمپلکس
– ویتامین D
– ویتامین E
– ویتامین K
– سلنیوم
– ناسونین
– آنتوسیانینها
– فیبر
خواص بادمجان در بارداری

۱. رادیکالهای آزاد را مهار میکند
سلامت مادر و جنین در معرض خطر حملات رادیکالهای آزادی است که بیماریهای زیادی را ایجاد میکنند. به خصوص برای آنهایی که در نواحی شهری دارای سطح بالای آلودگی زندگی میکنند. بادمجان با محتوای
آنتیاکسیدان بالایی که دارد میتواند راهحل مناسبی برای این خطر احتمالی باشد.
۲. سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند
ویتامین C موجود در بادمجان برای تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار موثر است. به این ترتیب زنان باردار به آسانی بیمار نخواهند شد، و جنین رشد درست و سالمی خواهد داشت.
۳. ریسک فشار خون بالا را کاهش میدهد
بنا به یک باور قدیمی مصرف بادمجان سبب پایین آمدن
فشار خون میشود. این خاصیت بادمجان برای زنان بارداری که فشار خون بالا را تجربه میکنند و با وجود جنین ممکن است شرایطشان بدتر شود، عالی است.
۴. برای رشد جنین خوب است
بادمجان ویتامینها و مواد معدنی زیادی دارد، به خصوص فسفر و منیزیوم که برای تشکیل استخوانهای جنین در شکم مادر بسیار مفید هستند.
۵. درد پشت را تسکین میدهد
در سه ماههی دوم و سوم بارداری، بسیاری از زنان درد در ناحیهی پشت را تجربه میکنند. ممکن است این درد ناشی از کمبود مواد مغذی برای استتخوانها باشد. بادمجان با محتوای فسفر و منیزیوم برای سلامت استخوان بسیار مفید است.
۶. از بروز آسیب به مغز جنین پیشگیری میکند
فولات موجود در بادمجان برای تشکیل سلولهای مغز جنین بسیار مهم هستند. مصرف کافی این ویتامین تشکیل بدون مشکل مغز جنین را تضمین خواهد کرد.
۷. از کم بودن وزن هنگام تولد کودک جلوگیری میکند
فولات موجود در بادمجان برای رشد جنین نیز اهمیت زیادی دارد. کمبود این ماده سبب کم بودن
وزن هنگام تولد کودک خواهد شد.
۸. فرایند هضم را در حالت مطلوب نگه میدارد
بادمجان حاوی فیبر کافی است. فیبر برای حفظ سلامت سیستم گوارش اهمیت زیادی دارد. در طول دوران بارداری، زنان باردار باید مواد مغذی را مصرف کنند که توسط سیستم گوارش به راحتی قابل جذب است.
۹. از یبوست جلوگیری میکند
فیبر موجود در بادمجان همچنین برای غلبه بر
مشکل یبوست که ممکن است در زنان باردار اتفاق بیفتد، بسیار مفید و موثر است.
۱۰. ترکهای پوستی را کاهش میدهد
پدیدار شدن خطوط و
ترک روی شکم زنان در اثر بارداری بسیار شایع است. این خطوط تاثیر ناخوشایندی روی زنان میگذارد. اما با مصرف بادمجان میتوانید تا حدی از بروز این مشکل پیشگیری کنید زیرا ویتامین E دارد که برای پوست بسیار مفید است.
نکته احتیاطی
بادمجان برای زنان باردار فواید زیادی دارد اما مطالعات اخیر نشان دادهاند که بهتر است آن را در سه ماههی دوم و سوم بارداری مصرف کنید زیرا در سه ماههی اول احتمال بروز سقط در اثر هورمون گیاهی موجود در آن وجود دارد.

خوردن بادمجان در بارداری چه مزایایی دارد؟
بادمجان از جمله مواد غذایی با ارزش است که به دلیل غنی بودن از فولات و اسید فولیک برای سلامت جنین مفید بوده و همچنین خطر نقص مادرزادی را کاهش می دهد و نیز مصرف آن در رشد گلبول های قرمز نقش دارد.
بادمجان دارای ویتامین c، نیاسین، B کمپلکس،
ویتامین A و ویتامین E می باشد که این مواد مغذی برای رشد جنین بسیار ضروری می باشند و نیز وجود پتاسیم، مس، آهن و منگنز موجود در بادمجان به حفظ تعادل الکترولیت ها کمک کرده، همچنین موجب افزایش ذخیره خون و هموگلوبین می شود.
از دیگر مزایای بادمجان می توان به درمان یبوست و اختلالات گوارشی اشاره کرد، زیرا مصرف این ماده غذایی موجب هضم آسان شده و نیز برای جذب مواد مغذی در سیستم گوارشی مؤثر می باشد. بادمجان سرشار از فیبر بوده که به منظور حرکات منظم روده و کاهش یبوست در بارداری بسیار مفید می باشد.
به طور کلی سبزیجات تاثیر فراوانی در کاهش کلسترول بد و افرایش کلسترول خوب دارند، بنابراین مصرف آن، خطر ابتلا به بیماری های قلبی، سکته و گرفتگی عروق نیز کاهش می یابد.
خوردن بادمجان همچنین از بروز دیابت بارداری جلوگیری می کند، به این صورت که میزان قند خون را کنترل خواهد کرد. بنابراین قرار دادن بادمجان در برنامه غذایی خانم باردار باعث تنظیم دیابت حاملگی و نیز جلوگیری از افزایش سطح خون می شود.
همچنین خواص آنتی اکسیدانی که در بادمجان وجود دارد، در خنثی کردن رادیکال های آزاد بدن کمک کرده و در نتیجه موجب می شود تا جنین از خطر آسیب سلولی در طی دوران بارداری در امان باشد.
خوردن بادمجان در بارداری، مقدار
فشار خون بالا را تنظیم می کند. بیوفلاونویید موجود در بادمجان فشار خون را کاهش داده و حرکات قلب را تنظیم می کند.
مضرات
خوردن بادمجان در دوران بارداری
حال بعد از آشنایی با مزایای خوردن بادمجان در دوران بارداری، لازم است بدانید که مصرف بادمجان می تواند مضراتی برای مادر باردار داشته باشد که در این قسمت به ذکر این موارد پرداخته ایم.
مصرف زیاد بادمجان در دوران بارداری مضر بوده و می تواند موجب سقط جنین شود. فیتوهورمون های موجود در بادمجان قاعده آور است و به درمان
مشکلات قاعدگی کمک خواهد کرد، اما مصرف آن در بارداری موجب سقط جنین خواهد شد.
خوردن بادمجان به مقدار زیاد در طول بارداری، انقباضات رحم را تحریک کرده و در نتیجه موجب زایمان زودرس و یا سقط جنین می شود.
بادمجان دارای طبیعت خشک است، بنابراین مصرف آن احساس سردی و خشکی را در بدن و مغز ایجاد کرده و می تواند موجب بروز توهم و سودا در فرد باردار شود.
بادمجان به دلیل داشتن خاصیت اسیدیته باعث بروز مشکلاتی برای مادر باردار می شود. همچنین ممکن است برخی خانم های باردار به خوردن این نوع سبزیجات آلرژی داشته باشند که در این صورت باید از خوردن آن پرهیز نمایند.

عوارض مصرف زیاد بادمجان در بارداری
بادمجان با وجود داشتن مزایای زیاد عوارضی هم دارد که بهتر است در این دوران از مصرف بیش از اندازه آن خودداری شود. همانطور که گفته شد بادمجان به دلیل داشتن فیتوهورمونها ممکن است منجر به سقط جنین شود و به همین دلیل مصرف زیاد بادمجان در بارداری توصیه نمیشود.
مصرف بادمجان مساوی زایمان زودرس
بادمجان حاوی مقدار زیادی توکسوپلاسموز است و زمانی که به صورت کال و در اندازه زیاد مصرف شود میتواند منجر به
زایمان زودرس شود. به گفته محققان بادمجان زمانی که بیش از حد مصرف شود
انقباضات رحم را تحریک کرده و میتواند به زایمان زودرس بیانجامد.
نکات مهم در خوردن بادمجان در بارداری
با دانستن مزایا و مضرات بادمجان در بارداری میتوان آن را به نحوی درست در رژیم غذایی گنجاند. به عنوان مثال میتوان برشهای نازکی از بادمجان را در یک تابه با روغن زیتون تفت داده و با سایر گیاهان آن را مصرف کرد. نکته مهم این است که بادمجان را به هیچ وجه نباید سرخ کرد زیرا ممکن است به
افزایش وزن، اسیدیته، سطح کلسترول بالا و دیگر ناراحتیها منجر شود. زنان باردار باید به خاطر داشته باشند که در صورت سابقه حساسیت بهتر است در دوران بارداری از بادمجان استفاده نکنند.
بیشتر بخوانید: مصرف بادمجان در بارداری، مفید است؟
چه دورهای از بارداری میتوان بادمجان خورد؟
بارداری یک دوره دگرگون کننده است که با آگاهی بیشتر از انتخابهای تغذیهای هم برای مادر و هم برای جنین در حال رشد مشخص میشود. بادمجان که به خاطر طعم غنی و کاربردهای آشپزی همه کارهاش شناخته شده، یک سبزی مغذی است که میتواند افزودنی ارزشمندی برای رژیم غذایی زنان باردار باشد. در این بخش به بررسی فواید مصرف بادمجان در مراحل مختلف بارداری میپردازیم.
سه ماهه اول
در طول سه ماهه اول، تغذیه مناسب برای رشد اولیه اندامها و سیستمهای کودک بسیار مهم است. بادمجان سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و فیبر است که میتواند در غذاهای مختلف گنجانده شود تا مواد مغذی ضروری را بدون ایجاد ناراحتی گوارشی برای مادر باردار فراهم کند.
سه ماهه دوم
از آنجایی که سه ماهه دوم شروع رشد سریع جنین را به همراه دارد، حفظ یک رژیم غذایی متعادل اهمیت بیشتری پیدا میکند. بادمجان با ارائه مواد مغذی مانند فولات، پتاسیم و آنتی اکسیدانها به این تعادل کمک خواهد کرد. افزودن بادمجان کبابی یا در وعدههای غذایی به طعم و ارزش غذایی وعدههای مادر باردار میافزاید.
سه ماهه سوم
در سه ماهه آخر، تمرکز بر حمایت از رشد مداوم جنین و آماده شدن برای زایمان است. فیبر موجود در بادمجان به سلامت دستگاه گوارش و پتاسیم آن به تنظیم تعادل مایعات در بدن مادر و جنین کمک میکند. گنجاندن بادمجان در وعدههای غذایی میتواند گزینهای خوشمزه و مغذی برای مادران باردار باشد.

پیشنهاد ویژه نی نی بان: فواید یائسگی، پیش به سوی زندگی بهتر
فواید کلی بادمجان چیست؟
بهره بردن از فواید بادمجان، تنها به دوران بارداری محدود نمیشود. این سبزی لذیذ فواید فراوانی دارد که میتوان از آن در هر مرحله از زندگی استفاده کرد. در این بخش به بررسی فواید کلی بادمجان میپردازیم. مزایایی که آن را به یک مکمل ارزشمند برای یک رژیم غذایی سالم تبدیل کرده است.
سرشار از مواد مغذی
بادمجان گنجینهای از مواد مغذی ضروری است. سرشار از ویتامینهایی مانند ویتامین C، ویتامین K، ویتامین B6 و فولات است که با پشتیبانی از عملکردهای مختلف بدن به سلامت کلی کمک خواهد کرد. علاوه بر این، مواد معدنی حیاتی مانند پتاسیم، منیزیم و منگنز را فراهم می کند.
بهبود عملکرد سیستم گوارش
یکی از ویژگیهای بادمجان فیبر بالای آن است. فیبر یک قهرمان گوارشی است که باعث سلامت روده و حرکات منظم آن میشود. گنجاندن بادمجان در وعدههای غذایی از سلامت گوارشی شما حمایت کرده و به حفظ تعادل سیستم گوارشی کمک میکند.
خداحافظی با رادیکال های آزاد
بادمجان منبعی از آنتی اکسیدانها از جمله ناسونین و اسید کلروژنیک است. این ترکیبات نقش مهمی در خنثی کردن رادیکالهای آزاد دارند و در نتیجه از سلولها در برابر استرس اکسیداتیو محافظت میکنند. آنتی اکسیدانها به سلامت سلول کمک میکنند و ممکن است خواص ضد پیری داشته باشند.
سلامت قلب
پتاسیم موجود در بادمجان آن را به انتخابی برای سلامت قلب تبدیل میکند. پتاسیم به دلیل نقشش در تنظیم فشار خون، کاهش خطر ابتلا به فشار خون بالا و ارتقای سلامت کلی قلب و عروق شناخته شده است. مصرف منظم بادمجان میتواند یک استراتژی خوشمزه برای سلامت قلب باشد.
کمک به مدیریت وزن
برای کسانی که در سفر مدیریت وزن هستند، بادمجان به عنوان یک ماده مغذی و مؤثر ظاهر میشود. طبیعت کم کالری و فیبر بالای آن باعث ایجاد احساس سیری میشود و به طور بالقوه با محدود کردن کالری دریافتی به کنترل وزن کمک میکند.
متعادل کردن قند خون
تحقیقات نشان میدهد که ترکیبات موجود در بادمجان ممکن است به تنظیم قند خون کمک کند. در حالی که جایگزینی برای توصیههای پزشکی نیست، گنجاندن بادمجان در یک رژیم غذایی متعادل ممکن است برای افرادی که قصد مدیریت سطح گلوکز خون خود را دارند، فوایدی داشته باشد.
پتانسیل مبارزه با سرطان
مطالعات اولیه نشان میدهد که بادمجان حاوی ترکیباتی با خواص ضد سرطانی بالقوه است. این ترکیبات ممکن است رشد سلولهای سرطانی را مهار کنند و نقش کارآمد بادمجان را در کمک به پیشگیری از سرطان نشان دهند.
مطالب پیشنهادی: خوردن بادمجان در بارداری، عوارض مصرف زیاد
تأثیر بادمجان بر جنین در دوران بارداری چیست؟
علاوه بر فوایدی که بادمجان در بارداری دارد و در بخشهای قبل به آن اشاره کردیم، این ماده غذایی سرشار از فولات و ویتامین B است که نقش کلیدی را در رشد جنین ایفا میکنند. فولات موجود در بادمجان، نقش مهمی در مراحل اولیه بارداری دارد. مصرف کافی فولات با کاهش خطر نقص لوله عصبی در جنین در حال رشد همراه است. از جمله غذاهای غنی از فولات مانند بادمجان از تشکیل لوله عصبی در اوایل بارداری حمایت میکند. لوله عصبی یک عضو بسیار مهم است که نقص یا تعویق در تشکیل آن میتواند عوارض جدی را برای سلامت جنین به همراه داشته باشد.

ملاحظاتی درباره مصرف بادمجان در بارداری
با وجود اینکه مصرف بادمجان در بارداری مزایای فراوانی را برای مادر و جنین به ارمغان میآورد، اما رعایت برخی نکات هنگام مصرف این ماده غذایی در دوران بارداری میتواند کلیدی و کمک کننده باشد.
اعتدال کلیدی است
در حالی که بادمجان به طور کلی برای مصرف در دوران بارداری بی خطر است، اعتدال کلیدی است. مصرف بیش از حد هر ماده غذایی از جمله بادمجان، ممکن است برای برخی افراد منجر به ناراحتی گوارشی شود. یک رژیم غذایی متعادل و متنوع، طیف متنوعی از مواد مغذی را بدون ایجاد عوارض تضمین میکند.
ملاحظات برای سوزش سر دل
برخی از زنان باردار ممکن است گاهی اوقات دچار سوزش سر دل شوند و برخی از غذاها از جمله غذاهای اسیدی یا تند، میتوانند این وضعیت را تشدید کنند. اگر بادمجان باعث سوزش سر دل میشود، توصیه میشود مصرف آن را تعدیل کنید یا روشهای مختلف پخت را امتحان کنید.
روش های آشپزی مهم است
تأثیر بادمجان در بارداری میتواند تحت تأثیر نحوه تهیه آن باشد. کباب کردن، برشته کردن یا آبپز کردن بادمجان اغلب به سرخ کردن ترجیح داده میشود، زیرا استفاده از چربیها و روغنهای اضافه را کاهش میدهد. انتخاب روشهای پخت سالمتر تضمین میکند که فواید بادمجان به حداکثر میرسد.
مشاوره با پزشک
زنان باردار همیشه باید با پزشک خود درباره انتخابهای غذایی از جمله بادمجان، مشورت کنند. پزشک با توجه به شرایط بهداشتی فردی، آلرژیها یا نگرانیهای خاص، ممکن است مصرف این ماده غذایی را کاهش داده یا حتی حذف کند.
بیشتر بخوانید: خوردن کشک بادمجان در بارداری، تاثیر آن بر جنین
کلام آخر
همان طور که در این مقاله اشاره کردیم، بادمجان میتواند یک مکمل خوشمزه و مغذی در رژیم غذایی زنان باردار محسوب شود. بادمجان در بارداری سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانهای ضروری و فواید سلامتی متعددی است که میتواند سلامت مادر و جنین را تضمین کند. با استقبال از تنوع آشپزی این ماده غذایی و رعایت احتیاطهای لازم، زنان باردار میتوانند از غذاهای خوش طعم و مغذی با این ماده لذت ببرند و یک سفر بارداری سالم و کامل را تجربه کنند.
منبع خبر "
نی نی بان" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد.
(ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.