شبدر گیاهی علفی از خانواده(Trifolium) است که به دلیل ارزش غذایی بالا و نقش مهمش در کشاورزی، بهویژه تقویت خاک، شناخته شده است. این گیاه با برگهای سهتایی و گلهای کوچک و خوشهای، بیشتر در مناطق معتدل و مرطوب رشد میکند. شبدر قرمز (Red Clover) اغلب به دلیل خواص داروییاش مورد توجه قرار میگیرد.
جوانه شبدر برای چی خوبه؟ جوانه شبدر یکی از مقرونبهصرفهترین و بهترین انواع جوانهها است که سرشار از پروتئین است. این جوانه در درمان کمخونی و پلاکت پایین خون در بارداری بسیار موثر است و خطر ابتلا به سرطان و پوکی استخوان را کاهش میدهد. همچنین میتواند به کاهش وزن و لاغری کمک کند. جوانه شبدر به عنوان یکی از بهترین منابع پروتئین برای گیاهخواران نیز شناخته شده است.
در جدول زیر مواد مغذی موجود در جوانهها ذکر شده است:
مواد مغذی |
فواید |
جوانهها منبع غنی از ویتامین C، ویتامین K، ویتامین E، ویتامین A و چندین ویتامین B مانند تیامین (B1)، ریبوفلاوین (B2)، نیاسین (B3) و فولات (B9) هستند. |
برای سلامت عمومی بدن، سیستم ایمنی، بینایی، سلامت پوست و عملکردهای متابولیک ضروریاند. |
سرشار از آنتیاکسیدانهایی نظیر ویتامین C، ویتامین E، بتاکاروتن و فیتوکمیکالهای مختلف مانند فلاونوئیدها و ترکیبات فنلی هستند. |
به محافظت از سلولهای بدن در برابر آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد کمک میکنند. |
منبع خوبی از فیبر غذایی هستند. |
سلامت دستگاه گوارش را تقویت میکند، به حفظ سطح سالم قند خون کمک کرده و در حفظ وزن سالم موثر است. |
حاوی پروتئین هستند که میتواند به کل پروتئین دریافتی در رژیم غذایی شما کمک کند. (مانند جوانههای ماش و عدس که پروتئین بالایی دارند.) |
در تأمین پروتئین مورد نیاز بدن، بهویژه برای گیاهخواران، نقش مهمی ایفا میکند. |
غنی از آنزیمهایی مانند آمیلاز، پروتاز و لیپاز هستند. |
به هضم و جذب مواد مغذی کمک میکنند و در تجزیه کربوهیدراتها، پروتئینها و چربیها نقش دارند. |
در ادامه فواید جوانه شبدر در بارداری را ذکر میکنیم:
برای تهیه جوانه شبدر به مواد زیر نیاز دارید:
مراحل شستوشو و آمادهسازی بذر شبدر: ابتدا بذرهای شبدر قرمز را بهخوبی با آب شسته و سپس به مدت 8 ساعت در آب خیس کنید تا برای جوانهزنی آماده شوند.
نکات نگهداری: جوانههای شبدر را میتوانید در ظرفی دربسته به مدت یک هفته در یخچال نگهداری کنید.
جوانه شبدر، جوانه ماش یا هر نوع دیگری را میتوانید از فروشگاههایی که مواد غذایی ارگانیک دارند، تهیه کنید.
جوانهها را در دمای بالا خوب بپزید. میتوانید آنها را به سالاد، برنج، نودل و صبحانه خود بیفزایید.
برای پاسخ به این سوال، ابتدا باید بگویید قصد دارید آن را به چه صورتی بخورید.
نقل قول از:
Raw sprouts are not considered safe to be eaten during pregnancy. This includes all sprouts, including alfalfa, radish, clover, mung bean sprouts, etc. Bacteria like Listeria, Salmonella, and E. coli can migrate into the seeds of the sprout through cracks in the shell.
ترجمه:
معمولاً مصرف جوانههای خام در دوران بارداری بیخطر در نظر گرفته نمیشود. این شامل تمام جوانهها، از جمله یونجه، تربچه، شبدر، ماش و ... میشود. باکتریهایی مانند لیستریا، سالمونلا و ای.کولای میتوانند از طریق ترکهای موجود در پوسته به داخل بذر جوانه نفوذ کنند.
هنگامی که این باکتریها وارد بذر میشوند، در همان شرایط مرطوب و گرمی که جوانهها برای رشد نیاز دارند، تکثیر میشوند. این باکتریها میتوانند منجر به بیماریهایی شوند که برای زنان باردار بسیار خطرناک هستند. لیستریوز میتواند باعث مردهزایی، سقط جنین، عفونتهای تهدیدکننده زندگی و زایمان زودرس شود. سالمونلا و ای.کولای نیز میتوانند منجر به بیماریهایی شوند که حتی کشنده هستند.
بنابراین قبل از مصرف جوانه شبدر در بارداری، باید آن را بپزید تا خطر بیماریهای ذکر شده کاهش یابد. فراموش نکنید پختن جوانهها روی حرارت ملایم کمکی نمیکند، زیرا پخت ناکافی، گرمای لازم برای از بین بردن این باکتریها را فراهم نمیکند.
همانطور که اشاره کردیم مصرف خام انواع جوانهها در بارداری و دوران شیردهی ممنوع است زیرا خطر ابتلا به انواع بیماریها را افزایش میدهد. بنابراین پیش از افزودن جوانه شبدر به رژیم غذایی خود، با پزشک مشورت کنید.