پژوهشهای جدید دانشمندان نشان داده است که غذاهای آماده و فراوری شده اشباع از چربی مانند فستفود، میتواند تنها در عرض چند روز باعث اختلالات ادراکی و تغییر مسیرهای عصبی دخیل در حافظه شود.
مسیرهای مغزی معمولاً ثابت نیستند و در طول زندگی فرد، تغییرات بسیاری را تجربه میکنند. رژیم غذایی یکی از مهمترین فاکتورهای تاثیرگذار روی تغییرات این مسیرها است و میتواند در بهبود یا اختلال عملکردهای ذهنی فرد دخیل باشد. در همین راستا پژوهشگران دانشگاه کارولینای شمالی اخیراً دریافتهاند که حتی مصرف کوتاه مدت غذاهای آماده و فراوری شده که سرشار از چربی هستند، میتوانند مسیرهای مرتبط با حافظه را در مغز تغییر دهند و عملکردهای ادراکی فرد را تضعیف نمایند.
رابطه بین مصرف غذاهای چرب و فراوری شده با کاهش عملکردهای مغزی و حافظه پیش از این مشخص شده بود، اما مکانیسم دقیق این فرایند یافت نشده بود، پژوهش اخیر نشان داده است که چربی موجود در غذا روی نورونهای رابط CCK تاثیر میگذارد که نقش مهاری در فرایند تشکیل حافظه دارند. با ترشح مادهای به نام کولهسیستوکینین از این نورونها، سایر نورونهای مرتبط با ایجاد حافظه خاموش میشوند یا دچار کاهش فعالیت میگردند. همین موضوع در نهایت به اختلال در حافظه و عدم تثبیت آن منتهی میشود؛ در نتیجه فرد هنگام یادآوری اتفاقات گذشته دچار ابهام میشود.
تحقیقات اخیر ثابت کردهاند که حضور چربی زیاد در مغز میتواند مکانیسم سوخت و ساز آن را دچار تغییر کند و حتی نحوه مصرف گلوکوز به عنوان منبع اصلی انرژی نورونها را تغییر دهد. کاهش مصرف گلوکز نهتنها میتواند تشکیل و تثبیت حافظه را دچار مشکل کند، بلکه زمینهساز بروز بیماریهای جدی مثل زوال عقل و آلزایمر هست. خوشبختانه پژوهش جدید، نشان داده است که با قطع مصرف غذاهای آماده و فراوری شده و کاهش میزان چربی مصرفی، نورونها میتوانند خود را بازسازی نمایند و مغز به عملکرد عادی خود بازمیگردد. مدلهای حیوانی پس از قطع مصرف چربی توانستند بهبود در حافظه کوتاه مدت را از خود نشان دهند. این یافتهها میتواند دریچه جدیدی را هم برای درمان بیماریهای خاص مثل زوالعقل و کشف داروهای نوین باز کند.