زغالاخته با نام علمی Cornus mas در آسیای مرکزی رشد میکند و سرشار از ویتامین C و تیامین است. همچنین این میوه دارای انواع عناصر ریزمغذی مانند کلسیم، منیزیم، سدیم، پتاسیم و فسفر است. علاوه بر این، در گوشت میوهی زغالاخته اسیدهای آلی، گلوکز، فیبر، پکتین، تاننها و روغنهای ضروری نیز وجود دارد. به دلیل ترکیبات موجود در این میوه، خوردن زغال اخته در بارداری بسیار مفید است. در ادامه، ارزش غذایی زغال اخته در هر ۱۰۰ گرم باتوجه به سایت nutritionvalue آورده شده است:
ماده مغذی |
مقدار |
درصد نیاز روزانه |
کلسیم |
43 میلی گرم |
3% |
مس |
0.22 میلی گرم |
24% |
آهن |
2.9 میلی گرم |
16% |
منیزیم |
23 میلی گرم |
6% |
فسفر |
31 میلی گرم |
3% |
پتاسیم |
307 میلی گرم |
7% |
سدیم |
5.8 میلی گرم |
0% |
فیبر |
9 گرم |
32% |
قند |
14 گرم |
- |
کربوهیدرات کل |
12.7 گرم |
5% |
تیامین (ویتامین B1) |
0.04 میلی گرم |
3% |
ریبوفلاوین (ویتامین B2) |
0.05 میلی گرم |
4% |
نیاسین (ویتامین B3) |
0.3 میلی گرم |
2% |
ویتامین C |
110 میلی گرم |
122% |
پروتئین |
2 گرم |
4% |
زغال اخته در بارداری خوبه؟ خوردن زغالاخته در بارداری، در صورتی که به اندازه مصرف شود، میتواند بخشی از یک رژیم غذایی سالم باشد. این میوه با داشتن ترکیباتی مانند ویتامین C، فیبر و عناصر معدنی از جمله پتاسیم و منیزیم، به تقویت سیستم ایمنی، بهبود عملکرد دستگاه گوارش و تامین ریزمغذیهای ضروری کمک میکند. همچنین، خاصیت آنتیاکسیدانی بالای زغالاخته میتواند در کاهش التهاب و سلامت عمومی مادر باردار نقش داشته باشد.
سه ماهه اول بارداری، مهمترین مرحله رشد جنین به شمار میرود و همانطور که در مقاله راهنمای کامل تغذیه ماه اول بارداری ذکر شد، مغز، نخاع، قلب و سایر اندامها مانند دستها، پاها و چشمهای جنین تا پایان سه ماه اول بارداری، شکل میگیرند.
نقل قول از:
The first trimester begins before you’re pregnant. It starts on the first day of your last menstrual period and goes until the 13th week of pregnancy.
ترجمه:
سهماهه اول بارداری، پیش از آنکه باردار شوید، آغاز میشود. این دوره از اولین روز آخرین قاعدگی شروع شده و تا هفته سیزدهم بارداری ادامه دارد.
بنابراین داشتن رژیم غذایی سالم و افزودن میوهها به آن اهمیت زیادی دارد. خوردن زغال اخته در سه ماه اول بارداری، با دارا بودن مقدار بالایی از ویتامین C به تقویت سیستم ایمنی مادر کمک کرده و از ابتلا به انواع ویروسها جلوگیری میکند. همچنین از آنجا که تهوع بارداری، از هفته چهارم شروع میشود، خوردن زغال اخته میتواند به کاهش حالت تهوع و جلوگیری از استفراغ در بارداری کمک کند.
آیا زغال اخته در بارداری ضرر دارد؟ اگر فقط ۲ تا ۳ بار در هفته زغال اخته بخورید، ایرادی ندارد اما اگر تصمیم دارید هر روز زغال اخته مصرف کنید، بهتر است به نکات احتیاطی زیر توجه داشته باشید:
آیا مصرف زغال اخته در بارداری مضر است؟
هر ماده غذایی سالمی، اگر بیش از اندازه و به صورت نادرست مصرف شود، مضر است. زنان باردار باید بیش از پیش مراقب سلامتی خود باشند. خوردن زغال اخته در بارداری، در صورتی که به اندازه مصرف شود، خطری ندارد اما بهخاطر داشته باشید که زغال اخته ممکن است باعث تحریکپذیری یا بیشفعالی شود که در این صورت باید مصرف آن را محدود یا قطع کنید.
برای بهرهمندی از خواص زغال اخته در دوران بارداری، بهتر است این میوه بعد از غذا و با معدهی پر مصرف شود تا از تحریک معده یا بیخوابی جلوگیری گردد. در ادامه جدول زمانبندی پیشنهادی برای مصرف زغالاخته در بارداری را ارائه میدهیم:
زمان مصرف |
فایده زغال اخته |
نحوه مصرف پیشنهادی |
بعد از ناهار |
کمک به هضم، افزایش جذب آهن و مقابله با کمخونی |
5-6 عدد زغال اخته تازه |
عصر (بین 4 تا 6) |
کنترل اشتها، پیشگیری از ورم و خستگی |
به صورت اسموتی یا همراه با ماست ساده |
تاثیر زغالاخته بر زیبایی جنین، از نظر علمی ثابت نشده است و بهطو کلی ویژگیهای ظاهری جنین تحت تاثیر وراثت است. با این وجود، از دیدگاه طب سنتی، تغذیهی سالم مادر در دوران بارداری میتواند در زیبایی، شادابی و سلامت پوست جنین نقش مهمی داشته باشد. در این میان، زغال اخته بهعنوان میوهای مغذی و سرشار از آنتیاکسیدانها و ویتامینها میتواند موثر باشد.
زغال اخته سرشار از ویتامین C است که نقش مهمی در ساخت کلاژن دارد. مصرف زغالاخته در بارداری، ممکن است به شفافیت و لطافت پوست جنین کمک کند. همچنین زغال اخته حاوی ترکیبات آنتیاکسیدانی مانند فلاونوئیدها و تاننهاست که به کاهش استرس اکسیداتیو در بدن مادر کمک کرده و محیطی سالمتر برای رشد جنین فراهم میکند.
بهترین روش خوردن زغال اخته، مصرف میوه تازه آن است. البته گاهی از زغال اخته در تهیه دسرها و نوشیدنیهای مختلف استفاده میشود. همچنین بهتر است از خوردن کمپوت زغال اخته در بارداری خودداری کنید زیرا هنگام تهیه آن، میوه را حرارت میدهند و بخش زیادی از مواد مغذی آن، از دست میرود. پیشنهاد میکنیم بهجای کمپوت زغال اخته، آب زغال اخته مصرف کنید تا از فواید آن بهرهمند شوید.
خوردن زغال اخته خشک در بارداری میتواند گزینهای مفید برای دریافت مواد مغذی باشد، بهخصوص زمانی که میوه تازه آن در دسترس نیست. با این حال، در مصرف زغال اخته خشک در بارداری، اعتدال را رعایت کنید زیرا قند زیادی دارد.
ترکیب ذغال اخته با میوههایی مانند موز و توت فرنگی در قالب آبمیوه یا اسموتی، گزینهای مغذی و خوشطعم برای تقویت بدن و تامین ویتامینهای مورد نیاز در دوران بارداری به شمار میرود.
به دلیل خواص آنتیاکسیدانی قوی و ترکیبات مغذی موجود در زغال اخته و چنان که در تحقیقات آزمایشگاهی مشخص شده است، زغال اخته میتواند نقش موثری در بهبود کیفیت اسپرم ایفا کند. مطالعات بر روی حیوانات مبتلا به دیابت یا تحت استرس اکسیداتیو، حاکی از آن است که عصاره زغال اخته با کاهش آسیبهای اکسیداتیو به بافت بیضه و محافظت از DNA اسپرم، به بهبود تعداد، تحرک و سلامت اسپرم کمک میکند. این خواص ممکن است برای بهبود باروری در شرایط خاص مفید باشد، اما باید توجه داشت که این نتایج هنوز در انسان تایید نشدهاند و نیاز به مطالعات بالینی بیشتری دارد.