هیچ مدرک علمی معتبری برای اثبات اینکه رژیم غذایی خاصی میتواند به پسردار شدن (یا حتی دختردار شدن) کمک کند، وجود ندارد. البته امروزه با فناوریهای نوین تولید مثل مانند لقاح مصنوعی (IVF برای تعیین جنسیت) ممکن است بتوانید از روشهای پیشرفتهتری مانند جداسازی اسپرم یا غربالگری ژنتیکی پیش از لانهگزینی برای افزایش شانس پسردار شدن استفاده کنید.
در لحظه لقاح، یک کروموزوم از اسپرم و یک کروموزوم از تخمک، جنسیت نوزاد را تعیین میکنند. به این دو کروموزوم، «کروموزومهای جنسی» گفته میشود. هر تخمک همیشه یک کروموزوم X دارد اما اسپرم ممکن است حاوی کروموزوم X یا Y باشد. پس، چه زمانی جنین پسر یا دختر میشود؟
همهچیز به شانس بستگی دارد و اینکه کدام اسپرم زودتر به تخمک برسد و آن را بارور کند:
در زمان لقاح، با ترکیب کروموزومهای جنسی والدین، جنسیت نوزاد بهطور قطعی مشخص میشود.
اگرچه جنسیت جنین در زمان لقاح تعیین میشود و تغذیه نقش کلیدی ندارد، نظریههایی درباره تاثیر رژیم غذایی بر جنسیت جنین وجود دارد که در ادامه ذکر کردهایم.
توضیح |
رژیم غذایی برای پسردار شدن
|
رژیم غذایی برای دختردار شدن |
روش Shettles بیان میکند انتخابهای غذایی میتوانند سطح pH بدن را تغییر دهند و این موضوع ممکن است بر اسپرم تاثیر بگذارد.
|
خوردن غذاهایی با سدیم و پتاسیم بالا که اسپرمهای حامل کروموزوم Y (مذکر) را حمایت میکند. |
رژیمی سرشار از کلسیم و منیزیم که اسپرمهای حامل کروموزوم X (مونث) را تقویت میکند. |
رژیمهای قلیایی و اسیدی در تعیین جنسیت نقش دارند. |
تصور میشود رژیم قلیایی شانس پسردار شدن را با حمایت از اسپرمهای Y افزایش میدهد. |
رژیم اسیدی ممکن است اسپرمهای X را حمایت کند، زیرا گفته میشود این اسپرمها در چنین محیطهایی مقاومتر هستند. |
برخی از مادرانی که میخواهند پسردار شوند، این سوال برایشان پیش میآید که «چه بخوریم تا نوزادمان پسر شود؟» همانطور که پیشتر اشاره کردیم، هیچ مدرک علمی مبنی بر تعیین جنسیت جنین توسط رژیم غذایی وجود ندارد زیرا جنسیت جنین در زمان لقاح مشخص میشود. اما همچنان بسیاری از طرفداران درمانهای سنتی بر این باورند که رژیم غذایی برای پسر دار شدن، موثر است.
یکی از پیشنهادهای رایج که بر اساس اطلاعات تجربی مطرح میشود، قلیاییتر کردن بدن است. در این روش، گفته میشود افرادی که محیط بدنشان قلیاییتر(دارای pH بالا) است، احتمال بیشتری دارد که پسردار شوند. این روش توصیه میکند:
از سوی دیگر، اگر میخواهید دختردار شوید، این نظریه توصیه میکند بدن خود را اسیدیتر کنید.
از سوی دیگر مطالعهای در سال ۲۰۰۸ روی ۷۴۰ زن نشان داد که احتمال تولد نوزاد پسر در زنانی که کالری بیشتری مصرف میکردند و غلات صبحانه میخوردند، بیشتر بوده است. پژوهشگران حدس زدند که دلیل این موضوع میتواند سطح بالاتر گلوکز خون باشد که به پسردار شدن کمک میکند.
با این حال، سرویس سلامت ملی بریتانیا (NHS) اعلام کرده که نتایج این مطالعه دارای نقایص و ابهاماتی است که باعث میشود توصیه به مصرف کالری بیشتر و غلات صبحانه برای افزایش احتمال پسردار شدن، غیرعاقلانه باشد.
یکی از پرسشهای رایج در زمینه تعیین جنسیت جنین از طریق تغذیه، نقش رژیم غذایی پدر است. اگرچه رژیم غذایی مرد میتواند بهطور غیرمستقیم در تعیین جنسیت فرزند نقش داشته باشد، اما این تاثیر به اندازه تغذیه مادر قطعی و قابل پیشبینی نیست. برخی مطالعات نشان دادهاند که تغذیه پدر ممکن است بر کیفیت اسپرم اثر بگذارد و از آنجا که اسپرم عامل اصلی تعیینکننده جنسیت جنین است، تغییر در رژیم غذایی میتواند اسپرمها را تحت تاثیر قرار دهد.
برای نمونه، برخی پژوهشها پیشنهاد میکنند که مصرف برخی مواد غذایی ممکن است باعث افزایش تعداد اسپرمهای حامل کروموزوم Y (که منجر به تولد پسر میشوند) شود، یا بر ویژگیهای اسپرمهای حامل کروموزوم X (مرتبط با تولد دختر) اثر بگذارد. با این حال، این یافتهها هنوز قطعی نیستند و نیازمند مطالعات دقیقتری هستند. در مجموع، به نظر میرسد تاثیر رژیم غذایی مادر در تعیین جنسیت جنین بیشتر و قابل توجهتر از تغذیه پدر باشد.
غذاهایی که گفته میشود ممکن است شانس دختردار شدن را افزایش دهند، عبارتند از:
ممکن است برخی غذاها، شانس پسرزایی را کاهش دهند. در ادامه این مواد غذایی را ذکر میکنیم.
سلامت و تغذیه مردان، کیفیت اسپرم را تحت تاثیر قرار میدهد که این موضوع میتواند در جنسیت نوزاد نقش داشته باشد. غذاهایی مانند صدف خوراکی، گوشتهای کمچرب و مغزهای برزیلی سرشار از روی، سلنیوم و ویتامین D هستند که میتوانند تحرک و سلامت اسپرمهای مردانه را بهبود بخشند. بهویژه روی و سلنیوم نقش مهمی در عملکرد کلی اسپرم دارند که ممکن است به افزایش شانس پسردار شدن کمک کند. همچنین آگاهی از زمان اوج قدرت اسپرم میتواند احتمال بارداری و تاثیر بر جنسیت نوزاد را افزایش دهد.
در طب سنتی، برای افزایش احتمال داشتن فرزند پسر، مصرف غذاهایی با طبع گرم و خشک توصیه میشود. از جمله این غذاها میتوان به عسل، خرما، گوشت گوسفند و انواع مغزیجات اشاره کرد که به تقویت قوای بدن کمک میکنند. در مقابل، مصرف غذاهای با طبع سرد مانند لبنیات به مقدار زیاد، ماست، دوغ و خیار باید محدود شود، زیرا این خوراکیها میتوانند طبع بدن را سرد کرده و شرایط مناسب برای پسردار شدن را کاهش دهند. همچنین استفاده از ادویههایی مانند دارچین و زنجبیل برای افزایش میل جنسی و تقویت انرژی بدن بسیار موثر است و میتواند به بهبود کیفیت اسپرم و تقویت شرایط بارداری پسر کمک کند.